Hoe eindigde Game of Thrones ook alweer?

Game of thrones

Game of Thrones was jarenlang één van de mondiale obsessies, totdat de show vorig jaar een beetje teleurstellend eindigde… Wat was er ook alweer aan de hand in Westeros waar fans van gingen steigeren?

Jarenlang leefden miljoenen kijkers mee met de heldhaftige Starks, de sluwe Lannisters en de vurige drakenprinses Daenerys Targaryen. Het slot van Game of Thrones liet bij veel mensen toch een zure nasmaak na!

The Night King

De ijszombies van The Night King waren jarenlang een sluimerende dreiging en werden uiteindelijk verslagen door een coalitie van Daenarys Targaryen, The Night’s Watch en de Wildlings. Toen alle hoop verloren leek deed Arya Stark een soort special move waar dit oeroude, onsterfelijke wezen met open ogen instonk.

Arya zelf vertrok in de finale richting het oosten: een regio waar nog nooit een levende ziel uit was teruggekeerd. Toch zien we het lot van de meestermoordenares niet zo somber in… Als íemand het kan is zij het!

Daenerys

Het grootste verwijt van Game of Thrones-fans aan de makers was dat Daenerys Targaryen in één klap van een heldin veranderde in een massamoordenaar. Eerder in de serie liet weliswaar ze honderden vijanden kruisigen, en liet ze haar draken weerloze ridders verbranden… Veel kijkers zagen het echter niet aankomen dat ze haar draken een hele stad in de as zou laten leggen!

Zittend (incest)koningin Cersei vroeg er wél om, want als vorstin had ze zich eigenlijk over moeten geven zodra de strijd verloren was. De bevolking van King’s Landing wordt hierdoor het slachtoffer, maar als nieuwe vorst had Daenerys haar nieuwe onderdanen beter kunnen sparen. Daenerys was jarenlang een populaire babynaam in de Verenigde Staten, dankzij de populariteit van Game of Thrones. Een heleboel ouders ontdekten dat hun dochters met terugwerkende kracht vernoemd waren naar een fictieve oorlogsmisdadiger, en dát is natuurlijk wél hilarisch, maar dat terzijde.

Door het verbranden van King’s Landing beseft Jon Snow dat zijn nieuwe koningin/minnares/tante niet meer te redden is, en uiteindelijk steekt hij haar dood… Wat een manier om te gaan!

En Westeros?

Nadat Daenerys stierf, werd Jon Snow verbannen naar het ijzige Noorden, om een nieuwe oorlog te voorkomen… Het was de enige manier waarop Daenerys’ leger terug naar het oosten zou vertrekken.

Bran, de jonge Stark die in de toekomst kon kijken, werd tot nieuwe koning gekroond. De enige Lannister die niet werd geplet door een rots, Tyrion, werd de nieuwe ‘Hand of the King’, en zijn kabinet werd gevormd door de all-stars Davos Seaworth, Brienne of Tarth en de huurling Bronn (die zo snel mogelijk alle bordelen wilde opengooien).

Het idee van democratie werd keihard weggelachen, maar Tyrion lijkt uiteindelijk wél het leven van het volk te willen verbeteren. De mensen hebben voedsel nodig, en Tyrion heeft ergens gehoord dat schoon water mogelijk gezonder is voor mensen dan vervuild water. Het líjkt er dus op dat de mensen in Westeros een beter leven zullen krijgen, maar ja… elke regering begint onder een nieuwe heerser vol goede moed. De toekomst is hoopvol, maar tegelijk ook deprimerend… In plaats van dat het wiel gebroken wordt, begint het simpelweg aan een nieuw rondje.

Een special mention is op zijn plaats voor Arya Stark: zij buigt niet voor de nieuwe koning en blijft Koningin in het Noorden. Hoewel de twee koninkrijken ongetwijfeld vriendelijke betrekkingen zullen houden, heeft Sansa té veel afgezien om haar knie te buigen voor haar broer Bran.

Het einde van Game of Thrones

Hoewel Game of Thrones een televisiemonument werd, zat de klad er eigenlijk al een beetje in in het zesde seizoen (Sand Snakes, iemand?). De serie haalde de boeken van G.R.R. Martin in en daardoor moesten de makers een tijdje min of meer blind varen.

De politieke intriges werden minder, de nadruk ging meer richting grote veldslagen en het verhaal kwam in een oogverblindende stroomversnelling terecht. Losse eindjes werden in razend tempo vastgeknoopt, waardoor de serie minder verrassend werd. Het doordraaien van Daenerys kwam tegelijkertijd zó onverwacht (en was zó extreem) dat fans het ongeloofwaardig vonden.

George R.R. Martin heeft al verteld dat de boeken in elk geval op een héél andere manier zullen eindigen. Als hij ze ooit afkrijgt tenminste… In de tussentijd kun je déze series in elk geval checken!