Game of Thrones Seizoen 8 Recensie – Draak van een einde

Game of Thrones season 8

Na bijna 10 jaar was het deze week dan eindelijk zover: Game of Thrones kwam teneinde! Of in ieder geval tot HBO de vervolgserie gaat uitzenden. Vraag is of we nog wel terug willen komen na dit slechte seizoen…

Seizoen 8 is in eerste instantie de samenkomst van veel grote verhaallijnen zodat de eindstrijd verfilmbaar wordt. Sommige personages hebben elkaar niet meer gezien sinds het eerste seizoen en deze scènes behoren zeker tot het beste dat het laatste Game of Thrones-seizoen te bieden heeft.

Oorlog in het noorden en het zuiden

Maar er is minder tijd voor gepraat dit korte seizoen, want de 2 grootste schurken van Westeros moeten verslagen worden. In het zuiden Queen Cersei, die alles doet om de macht te behouden, inclusief liegen over militaire steun geven om tegen de tweede schurk te vechten: The Night King. Deze mythologische zombiekoning daalt af richting Winterfell, waar de troepen van Jon Snow en Daenerys Targaryen op hem wachten. Lukt het ze om de White Walkers permanent te verslaan en Westeros veilig te houden?

Nooit eerder zag een televisieserie er zo goed uit als Game of Thrones in zijn laatste uren. Alles is prachtig belicht (uitgezonderd van wat donkere scènes in de beruchte episode 3) en de actie wordt zo in beeld gebracht dat we tot op het eind zwetend van spanning keken. De computeranimaties en praktische effecten, die de draken, reuzen en instortende gebouwen realiseren, doen niet meer onder voor het beste werk uit Hollywood.

Game of Thrones seizoen 8

Weinig politiek gekonkel

Helaas is het ook Hollywood dat Seizoen 8 met afstand het zwakste maakt. De serie heeft de boeken van George R.R. Martin sinds het zevende seizoen ingehaald en toen al was duidelijk dat de scriptschrijvers veel meer richting spektakel wilden schrijven. De seizoenen werden ingekort en het politieke gekonkel in de achterkamertjes van kastelen, herbergen en bordelen maakte steeds meer plaats voor actie, actie, actie! Prachtig geschoten actie, maar uiteindelijk is het de complexiteit van het politieke spel en de spelers, die miljoenen kijkers naar dit ooit obscure fantasy epos brachten. Het is alsof de makers vergeten zijn wat Game of Thrones zo briljant maakte.

Game of Thrones seizoen 8

Tijd voor plot

In seizoen 8 gaat Game of Thrones full Hollywood en dienen de complexe personages vooral het plot. Hoe kunnen we iedereen zo snel mogelijk bij King’s Landing krijgen voor de laatste veldslag? Hoe kunnen we Daenerys en Cersei nog meer tegen elkaar opjutten? Hoe kunnen we dit personage eindelijk zijn wraak laten krijgen, ook al bevindt hij zich aan de andere kant van het land en heeft hij 2 seizoenen geleden al zijn fout ingezien? Hoe kan dat personage vergeten dat er een vloot oorlogsschepen was?

Wij zijn niet de enige die teleurgesteld zijn in Game of Thrones seizoen 8: een petitie op Change.org eiste na de vijfde aflevering al dat het seizoen opnieuw gemaakt moest worden, maar dan met ‘competente schrijvers’. Totaal debiel natuurlijk om zoiets via een internetpetitie te eisen. Game of Thrones is voorbij en dit is het einde dat de makers eraan wilden geven.

Game of Thrones seizoen 8

Winds of Winter when?

Dat gezegd hebbende, heeft Game of Thrones seizoen 8 ons vooral nieuwsgierig gemaakt naar de laatste 2 boeken in de serie, die Martin hopelijk nog afschrijft. Wie weet dat we dan wel begrijpen waarom de personages zoveel rare beslissingen namen dit seizoen. En waarom die Starbucks-beker daar stond…

Conclusie

Mooier geschoten en beter geacteerd dan ooit, is Game of Thrones seizoen 8 toch het zwakste seizoen van de roemruchte serie. Doordat er slechts 6 afleveringen zijn voelt het einde afgeraffeld. De personages missen hun complexiteit en nemen soms ronduit bizarre beslissingen. Aan al het goede komt een einde maar dit einde hadden we graag nog wat extra afleveringen gegeven om de motivaties van de spelers verder uit te diepen. 

 

Game of Thrones Seizoen 8 Recensie – Draak van een einde