Dit zijn ze: de coolste (én gaarste) personages uit Game Of Thrones

Dit zijn ze: de coolste (én gaarste) personages uit Game Of Thrones

De strijd om Westeros nadert zijn ontknoping! Wat zijn de beste personages uit acht seizoenen Game Of Thrones? Hier vind je ze! Als bonus gooien we de drie slechtste figuren erbij!

Zoals altijd is deze lijst in graniet gebeiteld en kan er niet over onderhandeld worden! Dit zijn de beste én slechtste GoT-personages.

11 - Hodor

Hodor, Hodor! Hodor Hodor Hodor, Hodor!

10 - Stannis Baratheon

Stannis leek als broer van de koning een goede kans te hebben op de IJzeren Troon. Onder invloed van Melisandre ontspoorde hij langzaam maar zeker, tot hij zijn eigen dochter op de brandstapel zette. Te bizar voor woorden, maar als je alle stapjes die kant op op een rijtje zet, is het bíjna begrijpelijk. Bijna! Hij wordt wel eens vergeten, en dat was in de serie ook een beetje zijn ding... Niemand zag hem als een serieuze kandidaat, terwijl hij (lange tijd) één van de beste opties was.

9 - Oberyn Martell

Deze zwoele Spanjaard, pardon ‘Dornishman’, heeft een appeltje te schillen met The Mountain, die zijn zus op brute wijze vermoordde. De charmante speervechter neemt het op voor Tyrion, en vecht in een duel met Gregor Clegane. Hoewel hij de reus vergiftigt, loopt het gevecht niet helemaal lekker voor hem af… Schokkend!

Toch is Oberyn voor altijd in ons hart!

8 - Jon Snow

Iedereen in Westeros zit momenteel diep in de penarie, en Jon Snow lijkt hun beste kans op verbetering. Deze bastaard, die samen met Daenerys Westeros redde van de kwaadaardige Night King, bleek een Targaryen en zou dus plaats mogen nemen op de troon.

Snow wil eigenlijk nooit de leiding hebben, maar komt op de een of andere manier altijd in deze positie terecht. 

Het lot van Westeros hangt waarschijnlijk af van wat Jon Snow belangrijker vindt: zijn opvoeding als (semi-)Stark, of zijn Targaryen-afkomst. Hoe dan ook: in de finale zullen er de nodige tranen vloeien...

7 - Daenerys Targaryen

Kijkers van Game Of Thrones waren té druk bezig met het loeren naar de borsten van de 'khaleesi' om te beseffen dat deze ‘heldin’ de hele tijd al vrij gestoord was. Ja, ze werd uitgehuwelijkt door haar gekke broer, maar ze reageert best freaky op zijn dood, of niet?

Daenerys bevrijdt de slavenstad Meereen, en laat alle slaveneigenaren in de stad aan het kruis creperen. Als kijker zijn we natuurlijk blij dat de slaven hun vrijheid hebben, en hun ex-meesters verdienen echt straf, maar hiervan zou zelfs Dzjengis Khan zeggen: ‘Dit is misschien een beetje té, Dany, jemig!’

Daenerys gaat vooral rigoureus te werk als ze emotioneel is, en dat is ze al sinds ze voet aan land zette in Westeros. Jon Snow blijkt meer ‘recht’ te hebben op de troon en krijgt Lannister-vibes omdat Dany ook zijn tante is; iedereen ziet haar als een vreemdeling terwijl ze juist de zombies in de fik kwam steken. Haar wraak is allesverzengend!

6 - Jaime Lannister

De misdaden van Jaime Lannister zijn divers én vrij ernstig, maar hij pleegt ze met name omdat hij zijn zus Cersei niet afvalt. Oh ja, en al de incest natuurlijk.

Als lid van de Kingsguard steekt hij de gestoorde koning dood, die heel King’s Landing in de hens wil zetten, met iedereen er nog in. Dit is één van zijn weinige goede daden, maar hij wordt er om gehaat als een verrader. Omdat hij bekendstaat als de ‘Kingslayer’ hoeft hij eigenlijk niet de goedzak uit te hangen, want hij wordt toch al gehaat. Als lid van de Lannister-clan hoeft hij ook niet aardig gevonden te worden, want zijn familie is megamachtig.

Uiteindelijk beseft Jaime dat dit niet uitmaakt, en kiest hij regelmatig voor het goede. In de voorlaatste aflevering krijgt Jaime de ultieme keuze om zijn leven om te gooien. Hij doet dit niet, en kiest wéér voor zijn geliefde zus Cersei, om samen ten onder te gaan. Frustrerend voor Lannister-fans, maar Jaime kiest de zelfvernietiging. We hadden het niet gehoopt, maar sommige mensen laten zich niet redden, ook al hebben ze de keuze...

5 - Brienne of Tarth

Brienne is eerlijk, trouw en oersterk. Ze weet zelfs Sandor ‘The Hound’ Clegane te verslaan, wat bijna niemand ooit gelukt is. Ze wordt bespot, omdat ze nogal groot is, maar ze probeert zo goed mogelijk een echte ridder te zijn.

Helaas is Brienne ook een beetje tragisch. Ze wordt verliefd op Jaime Lannister, die haar tot échte ridder slaat, maar hij kiest er uiteindelijk voor om terug te keren naar zijn zus/lover Cersei. Toch duimen we nog altijd voor Brienne; misschien wel de enige échte heldin in Game Of Thrones.

4 - Sandor ‘The Hound’ Clegane

Er zijn weinig goede mensen in Westeros; dat staat als een paal boven water. The Hound; een gevreesde krijger in dienst van de Lannisters wéét in elk geval van zichzelf dat hij niet deugt. Hij haat zijn broer Gregor ‘The Mountain’ Clegane vurig, hoewel dat een ongelukkige keuze is: The Mountain stak het hoofd van een jonge Sandor in de fik omdat hij met zijn speelgoed speelde.

Het opgroeien met een levensgevaarlijke, gestoorde broer tekende The Hound. Toen The Mountain geridderd werd voor zijn beestachtige gedrag raakte Sandor helemáál gedesillusioneerd. Hoewel hij enorm cynisch is, ontdooit hij langzaam ten opzichte van Arya Stark. Als hij bijna gedood wordt door Brienne, wordt hij er bovenop geholpen door vreemdelingen, waardoor Clegane beseft dat niet iedereen slecht is. Hij sluit zich aan bij Jon Snows strijd tegen de Night King.

Nadien wil hij alleen nog maar wraak op zijn grote broer The Mountain. Zelfs als King’s Landing helemaal in de fik staat, gaat hij nog de strijd met Gregor aan. The Hound werd nooit een écht goed persoon, maar hielp in elk geval in de strijd tegen de nóg grotere vuilakken.

3 - Tyrion Lannister

Tyrion Lannister is bijzonder pienter, maar wordt nooit serieusgenomen omdat hij een klein persoon is. Hij geeft er verder niet om, want zijn hele leven is samen te vatten met het liedje Hoeren Neuken Nooit Meer Werken van New Kids en Corry Konings.

Dit verandert als hij betrokken wordt bij de politieke spelletjes in King’s Landing. Hij eindigt in Essos, waar hij Daenerys de helpende hand aanbiedt. Lange tijd is de slimme Tyrion zéér waardevol, maar de laatste tijd maakt hij wat minder wijze beslissingen. We zijn benieuwd of hij het eind van de serie haalt.

Ondanks zijn schuine grappen en alcoholverslaving is Tyrion in wezen een goed mens… Meestal is dat slecht nieuws als je in Westeros woont.

2 - Cersei

Cersei Lannister wordt als vrouw in Westeros regelmatig ingezet als wisselgeld door haar ambitieuze familie. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Robert, die ze haat, en heeft eigenlijk niks te vertellen. Haar hele leven vertellen mannen wat ze moet doen, en ze zint op wraak. Door verraad en driedubbelspel eindigt ze uiteindelijk op de troon.

Cersei kan zéér sluw zijn, en rekent op geraffineerde wijze af met de religieuze sekte van de High Sparrow die haar vernederde. Ze verzamelt al haar vijanden op één plaats en blaast de boel op!

Tegen het einde dénkt Cersei nog steeds alle touwtjes in handen te hebben, en dit klopt ook min of meer. Er zitten een miljoen burgers in haar kasteel en normaal gesproken steekt een krijgsheer zo’n burcht niet in de fik. Normaal gesproken, want Daenerys geeft er geen fluit om! Cersei is meedogenloos, maar ziet vaak niet echt het grotere plaatje. Hoe kan ze ook, als ze altijd klein is gehouden? Tegelijkertijd is ze ook een waardeloze koningin...

Het einde van Cersei en Jaime is zéér treffend. Let ook op het lied The Rains Of Castamere, waarin de ondergang van een rivaal van de Lannisters bezongen wordt. Terwijl de catacomben instorten wordt duidelijk dat Cersei de kans heeft gekregen om te regeren, maar te licht is bevonden. Zonder een genie als Tywin aan het roer zijn ook de Lannisters verloren.

1 - Sansa Stark

Sansa begon de serie als muurbloempje, maar veranderde langzamerhand in een sterke, onafhankelijke vrouw die het beste voorheeft met het Noorden. Ondanks dat ze veel te verduren kreeg (ze was zelfs getrouwd met de ranzige Ramsay Bolton!) valt er niet met haar te spotten. Aartsmanipulator Littlefinger ontdekte dit, nadat hij Sansa en Arya voor de zoveelste keer uit elkaar probeerde te spelen.

En de slechtste…

Ed Sheeran

Weg ermee!

Euron Greyjoy

In de boeken schijnt Euron Greyjoy een interessant personage te zijn, maar in de serie komt hij eigenlijk véél te laat. Als kijker leer je hem niet echt kennen, maar gedraagt hij zich meteen nogal extreem. 

Hij komt vanuit het niets, duikt meteen met Cersei het nest in en is gewoon een irritante aanwezigheid. Acteur Pilou Asbæk kan er niet eens iets aan doen; zijn rol is té extreem zo laat in de serie.

Sand Snakes

We houden van Oberyn Martell, maar wat zijn militante dochters nou kwamen doen? Ja, het vijfde en zesde seizoen laten ontsporen, dat konden ze. Blij dat ze dood zijn!