We hebben de 8 beste Michael Bay-films gerankt aan de hand van explosies

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
We hebben de 8 beste Michael Bay-films gerankt aan de hand van explosies

We hebben de 8 beste Michael Bay-films gerankt aan de hand van explosies

|
|

Laatste update:

Hoe kan ik deze actiescène het beste in kaart brengen? Waar wil ik Mark Wahlberg hebben? En wat zijn dialogen nu eigenlijk? Dit zijn de vragen die Michael Bay 's nachts wakker houden. Om de regisseur-slash-explosiefetisjist beter te kunnen begrijpen, beoordelen we dit keer zijn films aan de hand van de grootste Bay-pijler: explosies. You're welcome.

8. 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

13 Hours is een stuk rustiger dan menig Bayhem-project, maar toch wist Mikey er een paar verdienstelijke knallen uit te kakken. Getuige de onderstaande scène. Een vakkundig geplaatste explosie die wat te wensen overlaat, maar ook niet teleurstelt.

7. Bad Boys

Een paar tonnetjes ether en een tank propaan tot ontploffing brengen is altijd leuk. In Bad Boys was het praktisch noch verhaaltechnisch een logische zet. maar ó wat zag het er dik uit! Wel een beetje jammer dat hier een verlaten hangaar wordt vernietigd en niet een kostbaar stukje werelderfgoed.

6. The Rock

Gelukkig was daar The Rock! Want weet je nog dat de regisseur Alcatraz opblies? Het gevangeniseiland lijkt er in eerste instantie ongeschonden vanaf te komen, maar schijn bedriegt. Ondanks Nicolas Cage’s iconische groene rooksignaal, wordt de Noordwestelijke kant van Alcatraz tot pulp bevorderd. En terecht. Weg met die oude meuk.

5. Die keer dat Michael tijdens een Samsung-presentatie van het podium afliep

De souplesse van deze welgeplaatste explosie spreekt boekdelen. Wat. Een. Exit.

4. Bad Boys II

‘Een eigen huis, een plek onder de zon. En altijd iemand in de buurt die met een bazooka mijn serre naar de Filistijnen helpt.’ In Bad Boys 2 laat Bay niks heel van een markante villa op Cuba. Geen special effects, geen CGI-geouwehoer, maar gewoon een ouderwetse ontploffing waarbij er niks overblijft van een rustiek stulpje.

3. Armageddon

Wat is het tegenovergestelde van de Amerikaanse machocultuur die Michael Bay zo vakkundig belichaamd? Juist, Parijs. Fuck Parijs. Er is geen ruimte voor croissants en brie in het oeuvre van Bay. Daarom maakt ‘ie in luttele seconden los zand van de Franse stad. Een groep mannen met gebeitelde kaaklijnen is ondertussen druk bezig om een gat te boren in een kwaadaardige meteoriet, voordat het gevaarte onze aardkloot naar de tyfus helpt. Ook deze moet het uiteindelijk ontgelden in een enorme explosie.

2. Pearl Harbor

‘Weet je wat vet zou zijn?’ dacht Mikey anno 1999? ‘Titanic, maar dan met fucking veel explosies.’ Hij klapte een geschiedenisboek open en toverde een van de pijnlijkste gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis om tot een liefdesverhaal-explosiefest. Je moet je eerst door 1 uur en 15 minuten aan flutdialogen worstelen, maar als de eerste bom dropt, is Pearl Harbor aan als een banaan.

1. Alle Transformers-films

Feitelijk is de Transfomers-franchise één lange uitgebraakte mix van staal, chroom, vuur en dynamiet. We hebben getracht een verhaal te destilleren uit het explosiefestijn; zonder succes. Het maakt trouwens ook geen fluit uit. Michael kon tien jaar lang ongestoord shit aan gruzelementen blazen en dat leverde hem een kleine vier en half miljard euro op. Missie geslaagd! En daarom staan deze misbaksels terecht op numero uno.

Lees verder