Gerankt: de beste live-action Disney Classics!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gerankt: de beste live-action Disney Classics!

Gerankt: de beste live-action Disney Classics!

|
|

Laatste update:

Welke live-action-remakes van Disney vind je tot nu toe het best? Superguide maakt de ultieme ranking, en vult hem de komende tijd aan. Van Beauty And The Beast tot The Jungle Book, en binnenkort The Lion King!

De komende maanden trakteert Disney ons op remakes van Dumbo, Aladdin én The Lion King. Als voorbereiding ranken we al Disney’s live-action-(remake)films van de afgelopen tijd.

Hou deze lijst in de gaten, want hij wordt de komende maanden alleen maar langer!

5 - Alice In Wonderland

Afhankelijk van wie je het vraagt, hoort Alice In Wonderland (2010) wél of niet bij de huidige lichting ‘remakes’ van klassieke sprookjes. De film was een enorm succes, en bracht meer dan een miljard dollar op, waardoor andere remakes ineens héél interessant leken!

Het succes zat ‘m vooral door de visuele pracht en praal, want het op zich vreemde verhaal van Alice In Wonderland werd in deze film een stuk ‘normaler’ gemaakt.

De sequel, Alice: Through The Looking Glass (2016), werd zelfs een regelrechte flop! Dat is vrij zeldzaam voor sprookjes van Disney.

4 - Cinderella

Het verhaal is bekend! Assepoester woont bij haar boze stiefmoeder, die haar alle rotklusjes laat opknappen. Een goede fee tovert mooie kleren voor haar, waardoor ze een knappe prins kan ontmoeten op een bal… Lily James speelt de knappe Cinderella, terwijl Cate Blanchett de kwade Lady Tremaine vertolkt. De rol van knappe prins is weggelegd voor Game Of Thrones/Bodyguard-hoofdrolspeler Richard Madden.

Cinderella is mooi in beeld gebracht, en een prachtig sprookje, maar een klein puntje van kritiek is dat er nauwelijks een eigen draai aan gegeven wordt. De volgende film doet dat wél, en hoe!

3 - Maleficent

Maleficent is de kwade heks die Doornroosje in slaap tovert… In Sleeping Beauty komen we nooit echt te weten waarom: de boze heks is gewoon… boos. Zomaar. In Maleficent blijkt de medaille zowaar een andere kant te hebben.

De aanpak lijkt wel een beetje op die van de hitmusical Wicked; waarin de boze heks uit The Wizard Of Oz eigenlijk helemaal niet zo’n kwade pier blijkt te zijn. Vooruit, Maleficent (Angelina Jolie) is een secreet, maar de boze mensen hebben het er eigenlijk zelf naar gemaakt. Man, prins Stefan; als mede-Stefan werp ik uw smerige streken verre van mij!

Maleficent is eigenlijk méér dan zomaar een remake. Door hetzelfde verhaal te vertellen vanuit een ander perspectief, wordt de film interessanter dan zomaar een hervertelling! Dat er gewerkt werd aan een sequel was al een tijdje bekend. Recent hoorden we dat Maleficent: Mistress Of Evil al in oktober verschijnt!

Wildcard - Christopher Robin/Mary Poppins Returns

Of Christopher Robin een echte remake is? Niet echt… Eigenlijk is het meer een live-action-vervolg op de verhalen van Winnie The Pooh. Christopher Robin (Ewan McGregor) is zó druk met werken dat hij zijn gezin verwaarloost. Zijn dierenvrienden in het Honderd Bunder Bos is hij al lang vergeten, totdat hij Winnie per ongeluk tegen het lijf loopt.

In wezen lijkt de opzet dus wel op Mary Poppins Returns. Omdat het niet écht remakes zijn tellen we ze niet mee, maar hier zouden we ze plaatsen!

2 - Beauty And The Beast

Emma Watson en Dan Stevens vormen het droompaar Belle en het Beest in deze bizar succesvolle remake van de film uit 1991. Prins gedraagt zich als een eikeltje, en wordt door een toverkol in een monster veranderd. Een slimme jonge vrouw leert hem lief te zijn, waardoor hij weer zijn knappe zelf wordt. Zwijmel.

Op dit moment is Beauty And The Beast de meest winstgevende remake ooit, met een opbrengst van 1,2 miljard dollar. Beestachtig! Net als...

1 - The Jungle Book

The Jungle Book uit 2016 is de eerste keer dat Disney écht werk maakte van pratende computerdieren. De gezichten van acteurs werden gemotioncaptured, waardoor ze tóch - min of meer - herkenbaar zijn. De schoonheid van deze technische stappen, en de sublieme voicecast met o.a. Bill Murray, Idris Elba, Ben Kingsley, Giancarlo Esposito, Scarlett Johansson; hemeltjelief! De technieken die in Jungle Book gepionierd werden, zien we binnenkort ook veelvuldig terug in de remake van The Lion King.

In 1994 werd er ook al eens een live-action-versie van The Jungle Book gemaakt, met o.a. Jason Scott Lee, Lena Headey en John Cleese. Hoewel deze film best goed was, waren zowat alleen de namen van de hoofdpersonages hetzelfde als in de tekenfilm. De film van Andy Serkis, die vorig jaar op Netflix uitkwam is óók gebaseerd op het boek van Kipling, maar niet op de Disney-film. Verwarrend!

Buitencategorie

101 Dalmatians

Tegenwoordig zijn de live-action-films een belangrijk onderdeel van de Disney-catalogus, maar dit was niet ehm… altijd het geval. 

De hysterische remake van 101 Dalmatians uit 1996 was destijds behoorlijk grappig, maar toch een... ander soort film dan Disney nu maakt. De sequel uit 2000 was nog een stuk erger!

Door de populariteit van de eerste live-action 101 Dalmatians werd de Dalmatiër weer een populair hondenras in de Verenigde Staten. Omdat deze gestipte viervoeters best wel intelligent (en dus moeilijk) zijn eindigden ze na verloop van tijd vaak in het asiel. Indirect werden er uiteindelijk behoorlijk wat dalmatiërs vergast door deze film. 

Cruella de Vil had het zelf niet beter kunnen bedenken!

Disney-droom

Ben je het totáál (on)eens met deze lijst? Laat het weten op Facebook; vinden we leuk! Ook als je verdrietig bent door 1.000 dode dalmatiërs, en een beetje  steun zoekt, ben je altijd welkom.

Lees verder