5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

The Waif en Arya Stark in Game of Thrones

Er gaat geheid iets mis wanneer een show 8 seizoenen lang topkwaliteit probeert te leveren. Een slippertje hier, een zwak moment daar. Laten we eens kijken: heeft Game of Thrones eigenlijk plot holes?

Voor een show die vooral in haar laatste seizoen zóveel shit over zich heen kreeg – terecht of niet – zit Game of Thrones qua logica nog redelijk strak in elkaar. Bepaalde keuzes die personages maakten, zoals Daenerys’ vliegensvlugge transformatie naar massamoordenaar, snijden geen hout. Mee eens. Maar qua plot holes viel het reuze mee. Maar toch: wie lang genoeg zoekt, speurt en in open wonden peurt, vindt toch nog wat zaken die écht niet kunnen. Zoals…

1. The Night’s Watch

5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

De allerlaatste keer dat we Jon Snow zien, is in Castle Black: de plek waar het allemaal begon. Jon, Tormund en Ghost, omringd door Wildlings. Als we niet beter weten, zouden we zeggen dat het een perfect poëtisch einde is voor onze held en zijn doggo. Maar niets is minder waar. Als straf voor het killen van Dany moet Jon de rest van zijn leven doorbrengen met The Night’s Watch. Maar euhm… The Night’s Watch heeft toch geen functie meer? Alle Wights zijn weg (thanks Arya) en er is eindelijk vrede tussen Westeros en de Wildlings (thanks Jon). Er is absoluut geen reden voor het bestaan van de Night’s Watch. Wat doen ze in hemelsnaam de hele dag?

2. Dubbele dosis Dothraki

5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

Wij dachten toch duidelijk te zien dat zowat álle Dothraki-krijgers hartstikke doodgingen in The Battle of Winterfell. Dat epische shot waarin hun vlammende zwaarden vervagen en we ze niet meer horen was echt een kippenvel-momentje. Alleen Ghost, Ser Jorah en een stel paarden overleefden die veldslag in The Long Night. Het was nogal verbazingwekkend om in de een-na-laatste aflevering te zien dat Daenerys er blijkbaar nog erg veel over had. Nóg verbazingwekkender was dat moment in de finale, tijdens Dany’s megalomane overwinningsspeech. Wat zien we daar? Honderden Dothraki die haar toejuichen. Waar de fuck komen ze vandaan? Opgestaan uit de dood? Waren de makers vergeten dat ze in The Long Night voor 90% werden uitgeroeid? Argh, wat vervelend dit!

Om dit plot hole extra kracht bij te zetten, schakelen we even over naar één van de makers, David Benioff. Die vertelde in behind the scenes-commentaar dat we in The Long Night ‘the end of the Dothraki’ zien. Blijkbaar – en daar bedanken we deze Redditors voor – wordt in de volgende aflevering opeens gezegd dat slechts ‘de helft’ weg is. Wat is het nu? We snappen er écht niets meer van.

5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

3. The Waif

5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

Die strontvervelende The Waif had overduidelijk een pestpokkepleurishekel aan Arya. Maar dat mag toch helemaal niet? Jaqen H’gar moest Arya tijdens haar training in Braavos steeds herinneren aan het feit dat ze als volgeling van The Many-Faced God ‘no one’ moest worden. Je verleden letterlijk achter je laten. Emoties? Die moest je wegduwen. Gelukkig kon Arya later nog gewoon reconnecten met Sansa, Jon en zelfs Gendry, maar The Waif zat wél voor de volle 100% in de Faceless Men-indoctrinatie. Toch klopt er iets niet. In de scène hieronder mag The Waif aan Jaqen vertellen dat Arya faalde. Op een gegeven moment zegt ze tegen hem: “you promised me”. Hij beloofde haar dus dat wanneer Arya faalt, ze haar mag vermoorden. The Waif doet het echter met (te) veel plezier. Zulke persoonlijke vendetta’s slaan nergens op. Je mag als volger helemaal niet van die haat-gevoelens koesteren joh! Want: emoties. Of… misschien was The Waif toch geen volwaardig lid van de Many-Faced God-sekte?

4. Arya had dood moeten zijn

5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

Nu we toch kniediep in die Many-Faced God-shit zitten: laten we het hebben over dat gevecht tussen Arya en The Waif. Want dat sloeg ook nergens op. Een cool momentje, dat was het wel. The Waif die, vermomd als oud fragiel vrouwtje, steeds dichterbij komt en opeens een mes door Arya’s maag jaagt. We noteren in totaal drie (!) messteken die stuk voor stuk dodelijk hadden moeten zijn. Zeker wanneer je niet direct medische hulp krijgt. Gelukkig voor Arya draagt ze het sterkste zogenoemde plot armor dat er maar bestaat en zit ze na een korte rustperiode in het huis van Lady Crane (die haar wonden verzorgt) gewoon weer door de stad te rennen alsof er niets was gebeurd. Hou op hoor! Dit kan echt niet!

5. Melisandre’s ketting

5 Game of Thrones plot holes die nog altijd pijn doen

We houden zielsveel van Melisandre en zijn maar wat trots op Carice van Houten. Toch viel ook The Red Woman een keer genadeloos hard in een plot hole. Verschillende fans kwamen er tijdens een rewatch-sessie achter dat de ketting die ze draagt in aflevering zeven van seizoen vier (‘Mockingbird’) blijkbaar niet nodig is om te voorkomen dat ze transformeert in een verrimpeld vrouwtje (dat Carice overigens óók speelde). We zien haar namelijk badderen zónder ketting. Op geen enkel moment verandert ze. De makers gaven nooit een uitleg, maar misschien komt dat ook doordat Carice in 2017 al toegaf dat het een fout was. Tegenover magazine Elle zei ze broodnuchter: “That was an oops moment”.