7 series die begonnen als film

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
7 series die begonnen als film

7 geweldige series die begonnen als films!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Een film bevat meestal een uurtje of twee aan drama of spanning, maar in series leer je het verhaal en de personages vaak nóg een stuk beter kennen. Deze toffe series gingen op uitstekende wijze met een (on)bekende film aan de haal!

1. Highlander

Geen één Highlander-film is echt goed, maar toch kent bijna iedereen de kreet: ‘There can be only one!’ Christopher Lambert speelt de onsterfelijke Connor Macleod, die alle andere onsterfelijken moet onthoofden. De laatste geweldenaar die blijft staan wordt de ‘heerser van het universum’, of... zoiets.

De Highlander-serie uit de jaren 90 was op zowat alle fronten beter dan de films. Het verhaal was spannender, de gevechten óók en hoofdrolspeler Adrian Paul maakte zelfs de overstap naar een (wéér gare) Highlander-film.

2. Buffy The Vampire Slayer

Buffy (Sarah Michelle Gellar) was in de jaren 90 een fenomeen onder tieners. Als scholiere vermoordde ze vampieren en ander bovennatuurlijk gespuis in Sunnydale. Vóór de invloedrijke serie was er ook een film uit 1992. De film was eigenlijk een flauwe horrorcomedy, mét de ster Donald Sutherland. Luke Perry, één van de hunks uit Beverly Hills 90210, had een hoofdrol als het vriendje van de stoere ‘vampire slayer’.

De serie speelt ná de film, maar eigenlijk wordt de voorganger grotendeels genegeerd. Buffy-bedenker Joss Whedon was een beetje teleurgesteld door de meligheid van de film en maakte de serie een stuk duisterder. Buffy bewees dat zware thema’s als depressie, misbruik en seksualiteit prima passen in een horrorserie voor tieners. Tegenwoordig struikel je over dat soort thema’s, en daar is Buffy deels verantwoordelijk voor.

3. Snowpiercer

In Snowpiercer zit (bijna) de hele wereldbevolking vast op een enorme trein, die rondjes rijdt om de aarde. Het klimaat is helemaal naar z’n grootje en vermoedelijk is iedereen in de buitenwereld doodgevroren. In de ‘Snowpiercer’ is het leven keihard: de voorraden zijn beperkt en hoe verder je richting de staart gaat, des te armoediger het allemaal wordt. Voorin eten de gasten lekkere biefstukken, en achterin wéten ze niet eens wat ze voor gore drab doorslikken. Chris Evans leidt een nieuwe opstand in de trein, die grote gevolgen heeft voor de toekomst van de passagiers.

Snowpiercer is een te gekke film, en de serie die op het verhaal gebaseerd is, mag er ook zijn. In de serie kom je véél meer te weten over de achterliggende klimaatramp, het politieke landschap in de trein én ontdek je het ‘meesterbrein’ achter Snowpiercer. Waar de film zich focust op de opstand, vraagt de serie vooral: ‘Maar hoe rún je een samenleving eigenlijk?’

De eerste twee seizoenen van Snowpiercer staan op Netflix. Vanaf 25 januari verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van seizoen 3.

4. Fargo

Fargo (1996), de absurdistische misdaadfilm van de Coen Brothers, is een geweldig avontuur. Lulletje rozenwater Jerry (William H. Macy) betaalt een paar boeven om zijn vrouw te ontvoeren. Via zijn vervelende schoonvader wil hij het losgeld innen en dat delen met zijn ongure werknemers. Door een paar toevallige gebeurtenissen loopt deze situatie helemaal uit de hand, wat een bizar moordmysterie oplevert.

De serie Fargo (2014) begint vrij onschuldig, maar wordt ook al snel luguber. In het ziekenhuis klaagt de arme verzekeraar Lester (Martin Freeman) dat hij wordt geïntimideerd door een grote kerel. De toevallig aanwezige huurmoordenaar Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) lost dat probleem voor hem op. Omdat Lester zichzelf als medeplichtig ziet, werkt hij met Malvo samen, wat een explosie van geweld veroorzaakt in het slaperige Minnesota.

5. Westworld

De film Westworld (1973) dropte een paar rijkelui in de ultieme fantasiewereld. Robots vervullen alle wensen van de Westworld-bezoeker (in de praktijk meestal door met ze te vechten en/of seksen). Natuurlijk gaat er iets mis waardoor de robots ineens alle gasten vermoorden.

De HBO-serie Westworld is losjes gebaseerd op hetzelfde verhaal. Hier loopt Westworld alleen niet in de soep door een technische storing, maar doordat de robots langzaam zelfbewust worden. De ‘hosts’ ontsnappen uit Westworld, en halen levensgevaarlijke capriolen uit in de ‘echte wereld’.

6. Cobra Kai

The Karate Kid is één van de bekendste filmseries uit de jaren 80. Daniel LaRusso verhuist naar LA, waar hij genadeloos wordt gepest. Met hulp van zijn mentor Mr. Miyagi leert hij van zich af te bijten en wordt hij karatekampioen. De latere films worden steeds gekker, maar het origineel uit 1984 staat nog steeds als een huis.

Cobra Kai is eigenlijk een vervolg op het verhaal van The Karate Kid-films en… een stuk leuker dan dat eigenlijk zou moeten zijn! De serie volgt de uitgebluste loser Johnny Lawrence die in de eerste film werd verslagen door Daniel in het toernooi. Hij start de Cobra Kai-karateschool opnieuw en veroorzaakt een schokgolf in Los Angeles. Zijn oude rivaal Daniel is vastbesloten om deze ‘gevaarlijke vorm van karate’ te vernietigen. Cobra Kai neemt de films niet ál te serieus, en is zowel een ode aan als een parodie op de jaren 80.

7. MASH

De originele MASH is een zwarte comedy uit 1970. Twee dokters worden opgeroepen door het leger om vlák achter de frontlinie in Korea soldaten te redden. Ze hebben er totáál geen zin in en laten dat ook voortdurend merken. Hun vaardigheden zijn zó belangrijk dat ze allerlei rotzooi uithalen, maar niemand ze écht kan straffen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder