duistere comedies parasite borat what we do in the shadows

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
duistere comedies parasite borat what we do in the shadows

De 9 beste duistere comedies

|
|

Laatste update:

Duistere comedies zijn films waar je eigenlijk niet om zou moeten lachen… Wij zijn echter dol op absurde, extreme situaties! Kun jij dat ook waarderen? Check dan snel de negen beste duistere comedies.

9. Burn After Reading (2008)

Joel en Ethan Coen, ook wel bekend als de gebroeders Coen, staan bekend om hun inktzwarte gevoel voor humor en Burn After Reading is hun eerste film in deze lijst. De duistere comedy draait om twee sportschoolmedewerkers, die op gevoelige informatie van een CIA-medewerker stuiten. Het duo probeert hem te chanteren en de informatie te verkopen aan de Russen. Burn After Reading is hilarisch chaotisch en kent een van de beste acteerprestaties van Brad Pitt. Eeuwig zonde dat hij zo weinig komische rollen aanneemt!

8. In Bruges (2008)

In Bruges speelt zich af in de koude straten van Brugge in de aanloop naar de feestdagen. De film draait om de Ierse huurmoordenaars Ken (Brendnan Gleeson) en Ray (Colin Farrell), die zich na een mislukte klus gedeisd houden in de Belgische stad. Wat volgt is een onweerstaanbare zwarte comedy met Brugge als fotogenieke achtergrond. Terwijl Ken van de historische stad geniet, verveelt Ray zich kapot… In ieder geval totdat hij Chloë (Clémence Poésy) ontmoet.

Meer geweldige films over huurmoordenaars vind je hier!

7. Kiss Kiss, Bang Bang (2005)

In Kiss Kiss, Bang Bang zien we Robert Downey Jr. als kruimeldief Harry Lockhart, die zich voordoet als acteur. Hij vlucht naar LA voor een onwaarschijnlijke auditie: een rol in een misdaadfilm! Ter voorbereiding op zijn rol wordt Harry gekoppeld aan een privédetective (Val Kilmer). De rollen van het duo worden levensecht als ze tegen wil en dank midden in een moordonderzoek belanden. De scherpe grappen en de geweldige wisselwerking tussen Downey en Kilmer maken van Kiss Kiss, Bang Bang een van de beste duistere comedies ooit gemaakt.

6. Trainspotting (1996)

Trainspotting volgt Mark ‘Rent-boy’ Renton (Ewan McGregor), die probeert af te kicken van de heroïne en zijn leven weer op de rails wil krijgen. Dat blijkt natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan… Trainspotting zit vol met gitzwarte humor én angstaanjagende, misselijkmakende beelden. Het is daarom geen film voor mensen met een zwakke maag. Wij vinden het echter een van grootste culthits van de jaren 90 werd én een van de beste films van Ewan McGregor.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Borat (2006)

In Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, kortweg Borat, speelt Sacha Baron Cohen een Kazachstaanse verslaggever die een documentaire maakt over de Amerikaanse ‘way of life’. Zijn maffe accent en politiek incorrecte opmerkingen zorgen voor situaties die even tenenkrommend als hilarisch zijn. Extra ongemakkelijk wordt het als zijn gesprekspartners het met zijn foute uitspraken eens zijn. Fun fact: wist je dat Borat de aanleiding was voor de scheiding tussen Pamela Anderson en Kid Rock?

4. Fargo (1996)

Een lijstje met de beste duistere comedies is natuurlijk niet compleet zonder Fargo, de tweede film van de gebroeders Coen in deze lijst. Autohandelaar Jerry zit in de financiële problemen en zet de ontvoering van zijn eigen vrouw in scène om aan losgeld te komen. Zoals we van de regisseursbroers gewend zijn, loopt niets zoals gepland en is er meer dan genoeg zwarte humor om het drama van de realiteit te verlichten.

Check ook de serie, die nog één laatste seizoen krijgt

3. What We Do In The Shadows (2014)

Voordat regisseur Taika Waititi miljoenenfilms als Thor: Ragnarok maakte, regisseerde hij duistere comedy’s als Hunt For The Wilderpeople én What We Do In The Shadows. In die laatste, opgezet als mockumentary, zien we hoe drie vampieren New York proberen te veroveren. Dat wil alleen niet echt lukken, dus zitten ze al jaren met elkaar opgescheept in hetzelfde, kleine appartement. De vampieren beleven de lulligste avonturen, als ze het tenminste niet met elkaar aan de stok hebben.

2. Knives Out (2019)

Knives Out is een duister, messcherp moordmysterie. De film gaat over een populaire misdaadschrijver die doodgaat en een fortuin nalaat. Zijn familieleden komen samen om de erfenis te claimen, maar tijdens de bijeenkomst duikt privédetective Benoit Blanc (Daniel Craig) op. Hij denkt dat de schrijver werd vermoord en dat een familielid de dader is. Whodunnit? Juist wanneer je denkt te weten welke kant het verhaal opgaat, wordt je verrast met een nieuwe plottwist – een must see, zeker als het buiten guur stormt.

Gelukkig mogen we ons opmaken voor maar liefst twee vervolgen op Knives Out!

1. Parasite (2019)

In 2019 veroverde de Zuid-Koreaanse film Parasite uit het niets de filmwereld. De tragikomische dramafilm met een duister randje was niet alleen een hit in filmhuizen, maar bleek ook bij het grote publiek de juiste snaar te raken. Wat heet: de film won tot groot ongenoegen van Donald Trump zelfs de Oscar voor beste film. Wat ons betreft is het echter een terechte winnaar: regisseur Bong Joon Ho combineert drama, thriller, horror én zwarte comedy alsof het niets is!

Wil je nog meer lachen? Check dan deze comedyseries op Netflix

Lees verder