John Wick

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
John Wick

Greatest Hits: de 10 beste films over huurmoordenaars

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Nu John Wick 3: Parabellum toegevoegd is aan de lijst van onze favoriete actiefilms leek het ons een mooi moment om eens terug te blikken. Dit zijn de allerbeste films over huurmoordenaars ever! 

The Killer (1989)

In deze baanbrekende actieklassieker uit Hong Kong neemt een huurmoordenaar (Chow Yun-Fat) een laatste klus aan om een oogoperatie van een van zijn slachtoffers te betalen. Met zijn combinatie van prachtig gechoreografeerde shoot-outs en extreem bloederig geweld is The Killer ongetwijfeld een belangrijke inspiratiebron geweest voor John Wick.

La Femme Nikita (1990)

In deze stijlvolle actiefilm van Luc Besson (The Fifth Element) wordt een drugsverslaafde tiener gepakt na een dodelijke roofoverval. In plaats van dat zij in de cel belandt, wordt ze echter opgeleid tot een huurmoordenaar voor de Franse geheime dienst. In 1993 verscheen een niet onaardige Amerikaanse remake met Bridget Fonda (Single White Female) in de titelrol.

Greatest Hits: de 10 beste films over huurmoordenaars

Pulp Fiction (1994)

In deze misdaadklassieker van Quentin Tarantino volgen we twee babbelzieke huurmoordenaars die tussen het doden door uitvoerig discussiëren over Amsterdam, voetmassages en mayonaise op patat. Geen wonder dat we Vince Vega onlangs nog uitriepen tot de beste rol van John Travolta!

Léon (1994)

Vier jaar na La Femme Nikita leverde Luc Besson opnieuw een mijlpaal in het genre af. Hierin speelt Jean Reno (Godzilla) een eenzame huurmoordenaar die een jong meisje onder zijn hoede neemt (een droomdebuut van Natalie Portman). Voeg daarbij de altijd betrouwbare Gary Oldman als sadistische schurk, en je hebt een van de beste actiethrillers van de jaren 90.

Greatest Hits: de 10 beste films over huurmoordenaars

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Een zwijgzame New Yorkse huurmoordenaar probeert naar de regels van de samoerai te leven. Loyaliteit staat daarbij voorop, zelfs als zijn opdrachtgevers een prijs op zijn hoofd zetten. Een unieke combinatie van arthouse, hiphopfilm en maffiathriller, met een prachtige hoofdrol voor Oscarwinnaar Forest Whitaker (Black Panther).

Kill Bill Vol. 1 en 2 (2003, 2004)

Uma Thurman speelt misschien wel de rol van haar leven als voormalige huurmoordenares die gruwelijk wraak neemt op de collega’s die haar voor dood achterlieten. Dankzij het verbale vuurwerk van Quentin Tarantino spatten de vonken ook van deze film af als de wapens zijn neergelegd. Niet meer dan terecht dus dat we dit tweeluik opnamen in ons overzicht van de beste martial arts-films aller tijden!

Greatest Hits: de 10 beste films over huurmoordenaars

Collateral (2004)

In deze duistere actiethriller van Michael Mann (Heat) speelt Tom Cruise voor de verandering eens niet de onbevreesde held, maar een ijskoude huurmoordenaar. Deze gijzelt tijdens zijn nachtelijke ronde een taxichauffeur, gespeeld door Jamie Foxx. Laatstgenoemde sleepte een Oscar-nominatie in de wacht voor zijn rol.

No Country for Old Men (2007)

Huurmoordenaars zijn in films vaak sympathieke mensen, die er gewoon een wat bijzonder beroep op nahouden. Dat geldt niet voor Anton (een Oscarwinnende rol van Javier Bardem) in deze meesterlijke misdaadfilm van de gebroeders Coen (Fargo). Deze psychopaat doodt zijn slachtoffers met een boutpistool dat gebruikt wordt om koeien te slachten. Yikes!

Greatest Hits: de 10 beste films over huurmoordenaars

In Bruges (2008)

Wanneer een klus gruwelijk misgaat, krijgen de huurmoordenaars Ray (Colin Farrell) en Ken (Brendnan Gleeson) de opdracht om zich gedeisd te houden in Brugge. Wat volgt is een onweerstaanbare zwarte komedie met de Belgische stad uit de titel als fotogenieke achtergrond.

John Wick (2014)

Voormalig Stuntman Chad Stahelski leverde met John Wick een van de beste actiefilms van deze eeuw af. Niet in de laatste plaats dankzij de charismatische Keanu Reeves in de titelrol als voormalig huurmoordenaar die alleen maar zijn hondje wil wreken. Daaaaaawh…

Greatest Hits: de 10 beste films over huurmoordenaars

Lees verder