De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

|
|

Laatste update:

Deze week vierde John Travolta zijn 65e verjaardag. Een mooi moment om terug te blikken op de hoogte- (en diepte)punten uit de turbulente carrière van deze Golden Globe-winnaar!

TOP!

5. Hairspray

In Hairspray speelt Travolta nou eens niet de charmante gladjakker met een vlotte babbel. In deze musical is hij namelijk te zien als Edna, een gezette huismoeder van een al even zwaarlijvig meisje dat droomt van een danscarrière. Travolta had iedere dag vier uur nodig om te veranderen in Edna, maar zijn inspanningen werden wel beloond met een Golden Globe-nominatie.

4. Face/Off

FBI-agent Sean Archer (John Travolta) heeft het gemunt op terrorist Castor Troy (Nicolas Cage). Om zijn organisatie te ontmantelen, meet Archer zich het gezicht aan van Troy. Maar het plan neemt een bizarre wending wanneer ook Troy onder het mes gaat… Het acteerduel tussen Travolta en Cage levert een van de beste actiefilms van de jaren 90 op!

De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

3. Saturday Night Fever

In Saturday Night Fever speelt Travolta de iconische rol van Tony Manero, een simpele winkelbediende die in het weekend verandert in een feestbeest. Deze discoklassieker leverde Travolta zijn eerste Oscarnominatie op. Voeg daarbij de swingende soundtrack van de Bee Gees, en je hebt een seventies flashback die nog steeds staat als een huis!

2. Grease

In deze zonnige filmmusical speelt John Travolta een hippe rocker, die als een blok valt voor een net burgermeisje. Dankzij de vlotte dialogen en de onweerstaanbare soundtrack schopte Grease het tot onze lijst van favoriete feelgoodfilms. Travolta was trouwens 23 toen hij de rol van scholier Danny speelde, nog altijd zes jaar jonger dan zijn tegenspeelster Olivia Newton-John!

De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

1. Pulp Fiction

Na drie duffe komedies in de Look Who’s Talking-reeks, deed Travolta in Pulp Fiction wat hij het beste doet: een coole motherfucker spelen. Travolta tekende voor de rol van Vincent Vega, een babbelzieke huurmoordenaar die er alles aan doet om niet verliefd te worden op de vrouw van zijn baas. Deze meesterlijke misdaadfilm van Quentin Tarantino leverde hem zijn tweede (en laatste) Oscar-nominatie op.

De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

Flop!

3. Speed Kills

Net als zijn Pulp Fiction-collega Bruce Willis, is Travolta de laatste jaren vooral te zien in goedkope actiefilms met inwisselbare titels als Killing Season, Criminal Activities en Speed Kills. Die laatste flutfilm over een drugsdealer in het nauw scoorde een zeldzame 0% op Rotten Tomatoes.

2. Gotti

In dit waargebeurde misdaaddrama speelt Travolta de titelrol van de beruchte gangster John Gotti. Na vernietigende recensies liet het publiek de film massaal links liggen. Travolta maakt daarbij komend weekend kans op een Razzie in de categorie Slechtste Acteur.

1. Battlefield Earth

Battlefield Earth staat bij IMDb op de zestiende plek in de weinig eervolle ranglijst van slechtste films aller tijden. Travolta tekende voor de rol van Terl, een buitenaardse tiran met dreadlocks. Deze sciencefictionflop, gebaseerd op de gelijknamige roman van Scientology-grondlegger L. Ron Hubbard, groeide desondanks – of juist daardoor – uit tot een bescheiden cultklassieker.

De 5 coolste (en 3 dufste) rollen van John Travolta

Lees verder