De roots van Iron Fist: de beste martial arts-films aller tijden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De roots van Iron Fist: de beste martial arts-films aller tijden

De roots van Iron Fist: de beste martial arts-films aller tijden

|
|

Laatste update:

Morgen verschijnt het tweede seizoen van Iron Fist op Netflix. Om dat te vieren, gingen wij terug naar de filmwortels van deze Marvel-held!

‘Everybody was kung fu fighting’, zong Carl Douglas al in zijn discohit uit 1974. De wereld was in de ban van karatefilms en ook Marvel probeerde een graantje mee te pikken van de hype. Datzelfde jaar maakte ook Iron Fist zijn stripdebuut. Deze superheld is een meester in de martial arts en bundelde de krachten met Luke Cage om de straten veilig te houden. Ruim 40 jaar later heeft Iron Fist zijn eigen televisieserie op Netflix, waarvan morgen het tweede seizoen in première gaat. Voor ons een prima excuus om onze favoriete martial arts-films aller tijden op een rijtje te zetten!

Enter the Dragon (1973)

Het is geen toeval dat de wereld in 1974 in de ban was van kung fu. Het jaar daarvoor verscheen namelijk Enter the Dragon in de bioscopen. Hierin neemt Bruce Lee deel aan een mysterieus toernooi op leven en dood. Van alle Bruce Lee-films groeide Enter the Dragon uit tot de populairste. Helaas mocht de legendarische acteur het wereldwijde succes zelf niet meer meemaken: Lee stierf drie weken voor de première van deze actieklassieker.

Ninja in the Dragon’s Den (1982)

Van alle films in dit rijtje is dit waarschijnlijk de minst bekende. Maar Ninja in the Dragon’s Den duikt regelmatig op in de lijstjes van de beste karatefilms aller tijden. En degenen die deze film hebben gezien, weten precies waarom. Ninja in the Dragon’s Den is een vlotte martial arts-film vol stunts, spekatakel en avontuur. Tot de hoogtepunten behoren de openingssequentie vol waanzinnige ninja-actie en een adembenemend gevecht waarbij de strijders het tegen elkaar opnemen op stelten!

Revenge of the Ninja (1983)

Met het aantal ninjafilms dat uitkwam in de jaren 80 kon je gerust een videotheek vullen. Revenge of the Ninja is misschien wel de beste in het genre! Hierin verhuist een ninja naar Amerika nadat zijn familie is afgeslacht. Hij probeert daar een rustig leven op te bouwen, zonder geweld. Maar dat blijkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan… Revenge of the Ninja is als een Greatest Hits-album van ninjafilms, inclusief rookbommen, katana’s en natuurlijk heel veel ninjasterren!

Drunken Master II (1994)

Dit lijstje zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Jackie Chan, een van de grootste actiesterren (zo niet de grootste) die de wereld ooit heeft gezien. Hij schakelt net zo makkelijk tussen humor (Rush Hour) en keiharde actie (Police Story). Maar hij is op zijn best als hij deze talenten combineert, zoals in Drunken Master II, het late vervolg op zijn doorbraakfilm uit 1978. De 20 minuten durende climax waarin Chan het opneemt tegen zijn tegenstander in een gloeiend hete staalfabriek moet je zien om niet te geloven!

Zie ook:

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Crouching Tiger, Hidden Dragon is een van de weinige titels in dit rijtje die in de smaak viel bij mensen die doorgaans met een enorme boog rondom karatefilms lopen. Deze film van Ang Lee (Life of Pi) is namelijk een zeldzame combinatie van arthouse en actie. Het leverde de film niet minder dan vier Oscars op, waaronder voor beste niet-Engelstalige film en beste camerawerk. De sprookjesachtige gevechten blijven dan ook nog lang hangen na de aftiteling, met als hoogtepunt een duel op de boomtoppen van een eeuwenoud bos.

Kill Bill: Vol. 1 en 2 (2003 en 2004)

In dit meesterlijke tweeluik van Quentin Tarantino neemt een voormalige huurmoordenares (een kick-ass rol van Uma Thurman) wraak op de collega’s die haar voor dood achterlieten. Het simpele verhaaltje dient als kapstok voor talloze verwijzingen naar de karatefilms die de vorige eeuw de videotheken onveilig maakten, van Game of Death tot The Five Deadly Venoms. Voeg daarbij de bloederige gevechten gechoreografeerd door Yuen Woo-Ping (Drunken Master) en je hebt een adembenemend kung fu-spektakel waar de dialogen voor de verandering net zo scherp zijn als de zwaarden!

Kung Fu Hustle (2004)

In het prettig gestoorde Kung Fu Hustle doet een zwerver zich voor als een beruchte gangster. Maar uiteraard duurt het niet lang voordat de echte gangsters zich aandienen. Kung Fu Hustle is een komische knokfilm, die met zijn uitzinnige stijl nog het meest doet denken aan een tot leven gekomen Looney Tunes-cartoon. Van de regisseur van het al even vermakelijke Shaolin Soccer!

The Raid 2: Berandal (2014)

Hier had net zo goed het eerste deel kunnen staan, maar we hebben een lichte voorkeur voor het vervolg. De reden is simpel: hij duurt nog langer, dus nog meer actie! In deze adembenemende actiefilm uit Indonesië gaat een agent undercover bij een misdaadorganisatie. Het simpele uitgangspunt dient als kapstok voor 150 minuten bijna non-stop actie, gevechten, achtervolgingen en schietpartijen op een schaal die Terminator 2: Judgment Day doet verbleken tot Jingle All The Way.

Lees verder