De 8 beste films en series om te kijken als het stormt

Knives Out, The Lighthouse en Kastanjemanden

Wanneer de regen naar beneden stort en takken losscheuren van bomen zitten wij graag binnen, warm en droog. Want slecht weer heeft z’n charme, maar eigenlijk alleen op je scherm. Met deze acht films en series beleef jij de herfst comfortabel vanaf de bank.

1. Zone Blanche (2017 – nu)

In een dorpje aan de rand van een mistig en mysterieus woud gebeuren rare dingen. Inwoners worden vermoord, ontsteken in razernij of verdwijnen. Laurène Weiss, het hoofd van de plaatselijke politie, denk dat een mythisch wezen uit het donkere bos hiermee te maken heeft. Zelf werd ze als tiener ontvoerd en ze heeft kunnen ontsnappen door twee vingers van zichzelf af te snijden. Wat ze zich nog kan herinneren? Een man met een hertenkop. Na het kijken van deze Franse serie is een herfstige boswandeling nooit meer hetzelfde...

De 8 beste films en series om te kijken als het stormt

De eerste twee seizoenen van Zone Blanche zijn te zien op Netflix.

2. Sleepy Hollow (1999)

Toen Johnny Depp nog jong en fris was ging hij als Ichabod Crane op zoek naar de dader van drie onthoofdingen. De zon schijnt in Sleepy Hollow nog minder dan in Zone Blanche. Denk aan kil weer en heel veel mistbanken. Deze gothic horrorfilm van Tim Burton moet je niet kijken wanneer de mussen van het dak vallen. Zet een kop thee of trek een bokbiertje open en laat de regen maar tegen de ruiten slaan, terwijl Johnny zich in 1799 op een zoektocht naar de Headless Horseman stort.

Sleepy Hollow kun je huren bij iTunes.

3. Twister (1996)

Een Nederlandse herfststorm zorgt gelukkig nog voor minder schade dan een tornado. Om de waarschuwingstijd van zo’n enorme wervelwind te vergroten, jagen Amerikaanse wetenschappers Jo en Jonas Miller (Helen Hunt en Cary Elwes) op de natuurverschijnsels. Dat is niet zonder gevaar, want om de weg van een tornado te voorspellen, moeten de twee recht op het dodelijk pad ervan staan met hun nieuwste apparatuur. Dan is een keer tegen de wind in fietsen ineens zo erg niet meer…

Twister is te zien op Amazon Prime Video en Pathé Thuis.

4. Snowpiercer (2013)

Als jij het al koud hebt in de herfst, het kan echt zó veel erger. Zoals in Snowpiercer, waar de storm geen gezellig getik tegen het zolderraam brengt, maar een ijzige vrieskou. Na een mislukt experiment is er geen leven op aarde meer mogelijk en rijdt er nog één trein rond waar een compleet klassensysteem is ontstaan. Curtis (Chris Evans) is het zat en begint een opstand tegen de hoge piefen voorin de trein. Heb je aan de film niet genoeg? Er is ook serie waar je aan kunt beginnen!

Snowpiercer (de film) is te zien op Videoland en Pathé Thuis. De serie is te zien op Netflix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Durante la tormenta (2018)

In deze mysterieuze Spaanse dramafilm zorgt een storm voor een scheur in het ruimte-tijdcontinuüm. Vijfentwintig jaar geleden redde Vera het leven van een jongen, maar verloor ze haar eigen dochter. Nu krijgt ze de kans om haar terug te krijgen. Klinkt vaag, maar aan het einde van de film vallen alle puzzelstukjes op hun plek.

De 8 beste films en series om te kijken als het stormt

Durante la tormenta is te zien op Netflix.

6. Knives Out (2019)

Sweater weather is better weather. Dat heeft Chris Evans als arrogant kleinkind in Knives Out helemaal begrepen. Met zijn kabeltrui brak-ie destijds nog net niet het internet. Voormalig James Bond-ster Daniel Craig speelt rechercheur Benoit Blanc, die de moord op de 85-jarige misdaadschrijver Harlan Thrombey moet oplossen. Aan verdachten geen gebrek, want Trombeys complete familie had de mogelijkheid. Een tweede én derde Knives Out-film staan al op de planning!

Knives Out is te zien bij Pathé Thuis.

7. The Lighthouse (2019)

Een beetje wind kan soms voor een dosis frisse energie zorgen, maar een storm als in The Lighthouse (met Robert Pattinson en Willem Dafoe) is pure horror. De niet aflatende wind beukt bijna twee uur lang tegen je scherm en doet je tv haast wankelen. Laat je niet tegenhouden omdat de film in zwart-wit is geschoten. De twee mannen op het eiland zorgen voor een enorme spanning. Hoewel de knalscheten van Dafoe dan weer supergrappig zijn.

The Lighthouse is te zien bij Amazon Prime Video, Pathé Thuis en Ziggo Movies & Series.

8. Kastanjemanden (2021)

Laat het maar aan de Denen over om een spannende crimeserie te maken. Kastanjemanden is gebaseerd op het boek Oktober van Søren Sveistrup, bedenker van het succesvolle The Killing. Nadat er bij een moord een kastanjepoppetje wordt gevonden met de vingerafdruk van de ontvoerde dochter van een politicus, gaan de alarmbellen rinkelen bij rechercheur Naia Thulin. De herfstkleuren kunnen er nog zo prachtig uitzien, afgehakte ledematen maken de boel toch wat minder gezellig.

Kastanjemanden is te zien op Netflix.

Meer zin in zon en hitte? Hier vind je de negen beste zomerhorrorfilms aller tijden!