Daniel LaRusso Cobra Kai

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Daniel LaRusso Cobra Kai

Waarom Daniel LaRusso eigenlijk de schurk is in Cobra Kai

|
|

Laatste update:

In The Karate Kid leerden we Daniel LaRusso kennen: een tiener die gepest werd en van zijn buurman karate leerde. Hij kwam voor zichzelf op, versloeg zijn kwelgeesten én maakte Mr. Miyagi trots. In Cobra Kai is er weinig meer over van zijn heldenrol, eigenlijk is hij gewoon de bad guy nu!

In The Karate Kid werd Daniel (Ralph Macchio) hevig gepest en in elkaar gestompt door Johnny Lawrence (William Zabka). Nadat Daniel Johnny versloeg in het karatetoernooi aan het einde van de film verloren de twee elkaar uit het oog, maar in Cobra Kai lijkt Daniel zélf de ‘bad guy’ uit het verhaal!

Het fragment hierboven kiest natuurlijk totaal partij voor Johnny, maar dertig jaar na The Karate Kid krijgt Johnny toch een beetje gelijk. Hier zijn 5 redenen waarom Daniel LaRusso de grote schurk is in Cobra Kai.

1. Daniel is een arrogante dweil

Als Johnny jaren later bij Daniel naar een auto komt kijken, loopt Daniel nog steeds op te scheppen dat hij Johnny ‘in zijn smoel trapte’. Da’s niet professioneel en ook gewoon een beetje raar. Als je in de tussentijd goede vrienden bent geworden - en er allebei om kan lachen - is het een ander verhaal.

Daarnaast wentelt Daniel zich nog steeds in de ‘glorie’ van een karatetoernooi dat hij won toen hij een kind was. Mr. Miyagi is al lang overleden, maar die zou Daniel waarschijnlijk een paar flinke draaien om de oren hebben gegeven.

2. Daniel had het karatetoernooi in 1984 niet mogen winnen

Daniel won in de allereerste Karate Kid het All-Valley Karate Tournament, maar achteraf was zijn winst nogal dubieus. De scheidsrechter maakte constant duidelijk dat er niet in het gezicht geslagen mocht worden, dus trapte Daniel zijn tegenstander Johnny vól op zijn bek.

Een karatetoernooi is natuurlijk niet de ‘Thunderdome’, dus Daniel had Johnny nooit op deze manier mogen verslaan. Tegelijkertijd probeerden Johnny en zijn Cobra Kai-team Daniel de hele tijd te blesseren, dus nemen we het Daniel niet al te kwalijk. Eigenlijk had Johnny eerder gediskwalificeerd moeten worden.

Wat belangrijk is, is dat Johnny aan het einde van de film wél klapt voor Daniel en hem zelfs de beker uitreikt.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

3. Daniel vernedert Johnny en bezorgt hem nog meer problemen

Johnny kwam uit een gebroken gezin en werd thuis slecht behandeld door zijn stiefvader Sid. Hij gedroeg zich in The Karate Kid als een enorme eikel, en werd in The Karate Kid 2 bijna vermoord door zijn leraar John Kreese!

Lawrence raakte totaal aan lager wal: aan het begin van Cobra Kai is hij alcoholist en bijna altijd werkloos. Soms verdient hij een beetje als klusjesman. Als hij zijn buurjongen Miguel helpt, die wordt aangevallen door pestkoppen, krijgt Lawrence een idee: hij wil een karateschool openen om jongeren te helpen.

Daniel hoort dat en probeert de plannen van Johnny te saboteren. Het komt bijna goed tussen de twee, totdat Johnny hoort dat Daniel Robby karateles geeft. Robby is Johnny’s zoon die bijna geen contact meer met hem heeft!

2. Daniel start een gratis karateschool om Johnny te dwarsbomen

De strijd tussen John Kreese's Cobra Kai Dojo en Mr. Miyagi is ongeveer 30 jaar geleden als Cobra Kai begint. Zodra Johnny een beetje succes heeft met zijn nieuwe karateschool, en financieel zijn hoofd eindelijk boven water kan houden, opent Daniel z'n eigen vechtschool: Miyagi-Do.

Daniel biedt de lessen zelfs gratis aan: zó graag wil hij Johnny Lawrence kwellen! Aanvankelijk loopt zijn plannetje helemaal niet goed, totdat mensen Cobra Kai beginnen te verlaten omdat de sadistische John Kreese weer lesgeeft. Terwijl Daniel zijn hoogtijdagen probeert te herleven, moet zijn vrouw de autozaak runnende houden.

1. Daniel pakt de verkeerde man aan

In The Karate Kid, Part III zetten John Kreese en Terry Silver Daniel op tegen zijn mentor Mr. Miyagi. LaRusso verblijft korte tijd aan de ‘dark side’ van de karatewereld en hij vernietigt bijna alles wat belangrijk is in zijn leven.

Zijn angst en haat tegen de Cobra Kai Dojo is daardoor goed te begrijpen, maar Johnny had hier he-le-maal niets mee te maken. Johnny is soms een enorme domoor, maar in principe zit zijn hart op de juiste plaats.

Cobra Kai seizoen 4

Het vierde seizoen van Cobra Kai staat nú op Netflix! Johnny en Daniel willen de strijdbijl begraven en samen hun oude vijanden John Kreese en Terry Silver verslaan. Aangezien Daniel en Johnny nog steeds een stroeve relatie hebben, is het weer een spectaculair avontuur!

Mocht je Cobra Kai seizoen 4 al helemaal uit hebben: maak je geen zorgen! Het vijfde seizoen van de Karate Kid-revival-serie is al bevestigd.

Lees verder