De 8 beste onsterfelijke filmpersonages

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 8 beste onsterfelijke filmpersonages

De 8 beste onsterfelijke filmpersonages

|
|

Laatste update:

Eeuwig leven klinkt te gek, maar zelfs dát gaat op een gegeven moment vervelen. Nu Charlize Theron een groep onsterfelijke soldaten leidt in The Old Guard, bekijken we de coolste onsterfelijke filmpersonages!

In The Old Guard probeert een club onsterfelijke krijgers te ontsnappen aan een meedogenloos bedrijf dat hun DNA probeert te stelen… Hoeveel kun je verdienen met een zalfje waardoor je nooit meer veroudert? Of elke ziekte onschadelijk maakt? Een heleboel, dus alles wordt uit de kast getrokken om Charlize te vangen.

Theron en The Old Guard zijn natuurlijk lang niet de enige onsterfelijke figuren in films! Deze helden en schurken kunnen (in principe!) niet sterven van ouderdom, óf keren weer snel terug als ze het loodje leggen.

8. Duncan MacLeod

Highlander

Duncan MacLeod (Adrian Paul) was de beschermeling van Connor MacLeod (Christopher Lambert), en was het hoofdpersonage van de televisieserie van Highlander. Dit personage ontstond eigenlijk doordat Lambert niet mee wilde spelen op tv, waardoor er ineens een andere onsterfelijke krijger bedacht moest worden.

De Highlander-films waren voornamelijk vrij gare (maar aanstekelijke!) scifi-actiefilms, en de tv-serie zat een stuk beter in elkaar. Duncan MacLeod stond veel stil bij zijn onsterfelijkheid, was beschadigd omdat al zijn vrienden steeds doodgingen en speelde uiteindelijk een enorm grote rol in de Highlander-films. In Highlander: Endgame kreeg Duncan de eer om Connor te onthoofden, en zijn kracht te absorberen: dat moest helaas, want de schurk Kell was té krachtig om alleen te verslaan.

Duncan nam uiteindelijk de hoofdrol in de serie over, maar veel maakte het niet meer uit… Na het bereslechte Highlander: The Source is het al heel lang stil rond deze filmreeks. Er is wel sprake van een mogelijke reboot!

7. Deadpool

Deadpool 2

Wade Wilson (Ryan Reynolds), bekend als de antiheld Deadpool, is eigenlijk één grote tumor die zichzelf continu vernieuwt en heelt. Wolverine geneest ook heel snel, maar in tegenstelling tot Deadpool wordt deze held wel ouder (zij het héél langzaam). Als Wilsons vriendin (door zijn schuld!) per ongeluk vermoord wordt, probeert hij zelf zijn leven te beëindigen… Dat lukt hem zelfs niet met een mega-explosie!

De spanning in Deadpool 2 zit hem vooral in een soort ketting die er voor zorgt dat de held zijn krachten tijdelijk niet werken… Gelukkig wordt er ook door de tijd gereisd, zodat Deadpool en Ryan Reynolds een paar grote fouten recht kunnen zetten!

6. Voldemort

Harry Potter

De kwade tovenaar Voldemort was praktisch onsterfelijk omdat hij stukken van zijn ziel in belangrijke voorwerpen opsloot. Zolang deze voorwerpen heel bleven kon Voldie eigenlijk niet écht sterven. Ook niet echt leven, maar voor een beetje macht offerde deze boze tovenaar dat graag op!

Let wel: het leven van Voldemort was geen pretje toen zijn lichaam vernietigd werd door zijn eigen ava kedavra-spreuk! Als een geest nam hij bezit van professor Krinkel, spookte hij rond als spook en toverde hij uiteindelijk weer een nieuw lichaam voor zichzelf (zij het zonder neus).

Op zich had Voldemort eeuwig kunnen blijven leven, als hij niet zo’n eikel was en Harry Potters ouders doodzapte! Sterker nog: de val van Voldemort werd in gang gezet doordat hij Harry probeerde te killen, terwijl hij dat eigenlijk wilde voorkomen!

5. Dorian Gray

The Picture Of Dorian Gray

Het beroemde verhaal van Oscar Wilde werd ontelbare keren verfilmd, en Dorian is ook vaak te zien in (horror)series. De knappe dandy Dorian Gray krijgt een beeldschoon portret aangeboden. Gray is een graag geziene gast op decadente feestjes, maar blijft gezond én er altijd jong uitzien. Na verloop van tijd begint het schilderij wel een beetje raar te doen… Alle drank, drugs, moorden, soa’s (zó veel soa’s!), gezondheidsklachten en verwondingen slaan Dorian over en treffen rechtstreeks het schilderij! Gray blijft er beeldschoon uitzien, maar zijn portret verandert langzaam in een afzichtelijk monster.

Uiteindelijk beseft Gray wat voor beest hij is geworden en steekt hij uit woede een mes in zijn schilderij. Terwijl het portret langzaam weer mooi wordt, sterft Gray als het monster dat hij is. Naast verfilmingen van The Picture Of Dorian Gray maakt dit personage erg veel cameo’s, zoals in Penny Dreadful, The League Of Extraordinary Gentlemen en Chilling Adventures Of Sabrina.

Gray komt er bijna altijd bekaaid van af, behalve in Penny Dreadful. In die serie raakt hij op een gegeven moment gewoon verveeld door al het bovennatuurlijke geleuter (onsterfelijkheid wordt op den duur saai!) en bemoeit hij zich er niet meer mee.

4. Groot

Guardians Of The Galaxy

De lopende buitenaardse boom Groot (Vin Diesel) is het droogkomische lid van de Guardians Of The Galaxy. Praten doet hij weinig, maar áls hij zijn mond opentrekt dan zegt hij ook… “I am Groot!” Wat dit betekent hangt van de context af, en alleen helden die hem goed kennen weten wat hij op dat moment bedoelt!

Groot gaat in principe niet dood van ouderdom, maar op een gegeven moment verandert hij tóch in een kleinere versie van zichzelf. Hoe zit dat? Aan het einde van Guardians Of The Galaxy wordt de pratende boom opgeblazen en blijft er één takje over. Tot ieders verbazing groot deze twijg uit tot een nieuwe Groot!

Marvel-fans vragen zich regelmatig af of ‘Baby Groot’ (en later puber-Groot!) nou hetzelfde personage is, of dat de kleine Groot een nakomeling is van de held uit de eerste film. Regisseur James Gunn denkt dat het gaat om de zoon van Groot (omdat hij zich bijna niets herinnert van zijn ‘vorige leven’). "I am dood", dus.

Volgens biologen (die kijken ook Marvel-films!) ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Baby Groot is eigenlijk een stekje van de oude Groot, dat zelfstandig is gaan leven. Genetisch gezien is Baby Groot dus precies hetzelfde als zijn voorganger (hij was ooit onderdeel van hem!), maar omdat hij een ander persoon is, komt hij het dichtst in de buurt van een kloon.

3. De elven

The Lord Of The Rings

Mensen worden in de wereld van The Lord Of The Rings véél ouder dan in het echt. Dwergen worden honderden jaren oud, maar de elven zijn zo goed als onsterfelijk! Zodra ze volwassen zijn verouderen ze niet meer, en op zich gaan ze niet op natuurlijke wijze dood. Ze kunnen natuurlijk wel neergestoken worden (dit gebeurt... vrij vaak in The Lord Of The Rings).

Na een jaar of 1.000 verliezen de elven wél de wil om te leven: de wereld interesseert ze niet zoveel meer, en ze worden naar het geheime land van de Valar geroepen om daar in vrede te leven. Ook Frodo, Bilbo en Gandalf eindigen op een boot naar dit magische land, omdat hun bijdrage aan het verslaan van Sauron zo groot was.

2. De kruisridder

Indiana Jones And The Last Crusade

700 jaar zit de arme kruisridder al opgesloten, te wachten tot iemand de Heilige Graal komt zoeken. Zodra Indiana Jones en Walter Donovan zijn schuilplaats betreden komt hij in actie!

Okee, dat ging niet helemaal zoals gepland! Gelukkig is er nog één laatste proef: welke graal is de échte beker van Jezus? De ridder is onsterfelijk omdat hij elke dag wat water drinkt uit de graal. Omdat hij ook wel eens dagje overslaat (want wat heeft hij nou eigenlijk voor leven?) ziet hij er na 700 jaar wel bejaard uit en kan hij zijn zwaard amper nog optillen.

De ridder roept wel een paar vragen op… Waarom zijn zijn kleren na vele eeuwen in een grot nog in nieuwstaat? Waar heeft hij 700 jaar(!) aan ontlasting weggewerkt? Waarom kan hij Indy verstaan als hij geïsoleerd in een stinkgrot zit terwijl de Engelse taal ontzettend veel veranderd is? En dáárom noemen we het ‘geloof’, mensen. Indiana Jones is zelf trouwens niet onsterfelijk, als we Harrison Ford moeten geloven.

1. Graaf Dracula

Dracula

Graaf Dracula is dé oppervampier in films, literatuur en videogames. Er zijn zat onsterfelijke vampieren te zien op het grote scherm (Lestat, Edward Cullen, noem maar op!), maar Dracula is de OV (original vampire). Deze edelman keerde terug van een veldslag, ontdekte dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd omdat ze dacht dat hij dood was, waarna hij de kerk vervloekte en na zijn dood terugkeerde als bloeddrinkend monster. En tóch sexy, in tegenstelling tot deze weirdo's!

Dracula is in principe onsterfelijk, als hij tenminste af en toe wat bloed drinkt (en geen houten staak door zijn hart krijgt). Zijn powers zijn behoorlijk indrukwekkend! Hij verandert in een wolf of vleermuis, hypnotiseert je waar je bij staat én kan je in een vampierslaaf veranderen als je zijn bloed drinkt. In sommige films kan hij veranderen in een reusachtige monstervleermuis, maar dat geldt lang niet altijd.

Dracula is al ontelbare keren gedood, maar op de één of andere manier keert hij altijd wel weer terug. Als hij je mag, helpt hij je zelfs als je wordt aangevallen door andere bloedzuigers!

Lees verder