De grappigste comedyseries ooit? Met dit lijstje kom je een heel eind!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De grappigste comedyseries ooit? Met dit lijstje kom je een heel eind!

Humor om te lachen: de 5 beste comedyseries ooit!

|
|

Laatste update:

Humor is subjectief maar we hebben met de Top 5 Beste Comedyseries Ooit-lijst een aardig overzichtje, denken we zo!

Zo lang als er mensen zijn wordt er gelachen, en er gaat niets boven een toffe comedy om even lekker te ontspannen. Door de jaren heen vonden we deze series het best!

5 - Friends

Friends, de serie over een stel vrienden die appartementen delen in New York, is onbetwist een fenomeen! Friends is niet per se een zeer innovatieve serie, maar erg leuk, en heeft een enorme invloed gehad op popcultuur in het algemeen. Niet iedereen houdt ervan, maar bijna iedereen heeft wel een paar afleveringen gezien, en belangrijker: heeft er een mening over!

De personages uit Friends zijn niet per se erg herkenbaar (daar zijn ze toch een beetje te raar voor), maar de situaties waarin ze zich bevinden wél. Jonge mensen die nog zoekende zijn naar wat ze in hun leven willen doen, noodgedwongen met vrienden samen een appartement huren, praten over mislukte dates of nare familiegebeurtenissen; in wezen zijn het normale problemen waar de Friends tegenaan lopen (natuurlijk wel erg opgeblazen).

Het kapsel van Jennifer Aniston (de ‘Rachel’), Chandlers vreemde intonatie (Could I BE more excited?) en Monica’s hysterische ‘I know!’ traden dankzij Friends allemaal toe tot het dagelijks leven, en er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken. Wist jij deze feitjes over de comedyserie al?

4 - ‘Allo ‘Allo

In ‘Allo ‘Allo probeert de Franse barman René (de inmiddels overleden Gordon Kaye) buiten schot te blijven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als eigenaar van het café is hij populair in het dorp en de Engelsen, nazi’s en communisten trekken allemaal aan de sullige man. Het meest heeft hij echter te vrezen van zijn vervelende vrouw!

‘Allo ‘Allo begon als een parodie op de serieuze dramaserie Secret Army, die ging over verzetsmensen die neergestorte geallieerde vliegers probeerden te redden. Deze (mooie!) serie eindigde na drie seizoenen, maar ‘Allo ‘Allo haalde de negen zelfs (en een paar specials). ‘Allo ‘Allo is hilarisch, maar de grappen gingen eigenlijk niet over de Tweede Wereldoorlog zelf: meer over andere films en series.

De Duitse officieren zijn bijzonder dom en onzeker; ze willen indruk maken op Adolf Hitler, maar ze vinden de inwoners van Nouvion ook erg aardig. In een van de eerste afleveringen wordt René ter dood veroordeeld, maar verwisselen de Duitsers de kogels van het vuurpeloton met losse flodders. Om de schijn op te houden neemt René de identiteit aan van zijn ‘tweelingbroer’ (die heet ook René). Een terugkerende grap in de serie is de taalverwarring die ontstaat door de aanwezigheid van Duitsers, Fransen, Italianen én Britten. De Engelse spion Crabtree doet zich voor als Franse gendarme, maar spreekt nogal belabberd Frans. Sommige gags zijn ontzettend voorspelbaar, maar ze blijven zó ontzettend grappig!

Het Franse verzet, de communisten, de Wehrmacht én de Gestapo hebben allemaal hun eigen beweegredenen in Nouvion. Omdat hun plannen kriskras door elkaar lopen, vernachelen ze elkaars doelen pertinent en gaat iedereen er alleen maar op achteruit!

3 - M*A*S*H

Het Mobile Army Surgical Hospital zorgt er in de Korea-oorlog voor dat gewonde soldaten er weer bovenop komen. Tegen wil en dank, want de meeste artsen zijn dienstplichtigen die liever thuis zouden zitten.

Hoofdrolspelers kwamen en vertrokken weer, iets wat door het militaire karakter van de serie goed werkte, en de show bleef lange tijd ijzersterk. Hoewel de serie in de Korea-oorlog speelde, zag iedereen het als een kritische noot over de Vietnam-oorlog. De artsen werkten tegen hun zin in een vreemd land, en botsten regelmatig met de ‘echte’ militairen, die vonden dat ze in Korea goed bezig waren.

De laatste aflevering van M*A*S*H trok in 1983 105 miljoen kijkers, en is daarmee nog steeds de best bekeken seriefinale uit de Amerikaanse geschiedenis.

2 - Seinfeld

Seinfeld wordt wel getypeerd als ‘een serie die nergens over gaat’, maar de populaire comedy was eigenlijk bedoeld als een serie die laat zien hoe komieken aan hun materiaal komen. Jerry Seinfeld, toen al een redelijk bekende standup-komiek bedacht de show samen met Larry David, en Seinfeld werd meteen een groot succes.

De (fictieve) Jerry en zijn rare vrienden Kramer (Michael Richards), Elaine (Julia Louis-Dreyfus) en George (Jason Alexander) maken de bizarste (non-)avonturen mee in hun geliefde New York. De serie begint redelijk tam, maar al snel wordt er veelvuldig verwezen naar eerdere afleveringen, of zelfs gebeurtenissen in de toekomst. Het is niet erg makkelijk om ‘in’ de serie te vallen, maar als je ‘m vanaf het eerste moment kijkt valt op hoe slim hij in elkaar zit.

Seinfeld liet de wereld kennis met een paar rare factotums, die vaak waren gebaseerd op échte mensen. Zoals de beruchte soepnazi, die zijn klanten soep weigert vanwege de raarste redenen!

Netflix heeft een deal gesloten, waardoor alle afleveringen van Seinfeld op het streamingplatform komen te staan. Vanaf… 2021, dus nog even geduld!

1 - Fawlty Towers

John Cleese baseerde Basil Fawlty op een échte hoteleigenaar die hem het gevoel gaf dat hij zijn gasten liever kwijt dan rijk was. Deze man, Donald Sinclair, maakte lullige opmerkingen over de tafelmanieren van zijn gasten, en gooide de koffer van Eric Idle uit het raam, omdat hij dacht dat er een bom in zat. De onbeschofte hoteleigenaar overleed aan een hartaanval nadat een paar ingehuurde schilders zijn auto grijs verfden omdat hij ze vervelend behandeld had.

Zo schrijft een comedyserie zichzelf toch? Basil Fawlty (Cleese) probeert uit alle macht een respectabel hotel te runnen, maar wordt overschaduwd door zijn bazige vrouw Sybil. Fawlty is te gierig om kundig personeel in te huren, en zijn korte lontje maakt hem de meest (passief-)agressieve hoteleigenaar ooit.

Fawlty Towers bestaat uit slechts twee seizoenen, en misschien is de serie mede daarom ook zo geweldig. Elke aflevering is hilarisch, en Cleese was bang dat nóg meer episodes de legendarische serie kwaad zouden doen. Fawlty Towers is niet zo bizar als Monty Python’s Flying Circus, maar Cleese toonde dat hij ook ‘normale’ comedy kon maken. En hoe!

Beste Comedyseries

Hierboven vind je de crème de la crème qua comedyseries, maar dat wil niet zeggen dat er momenteel geen goede comedy gemaakt wordt. Het laatste seizoen van The Good Place loopt op dit moment, de eerste seizoenen van Arrested Development zijn om te smullen, en Donald Glover is érg lekker bezig met Atlanta. Daarnaast wordt ook Brooklyn 99 met een extra seizoen verlengd.

Welke comedyserie is jouw persoonlijke favoriet?

Lees verder