Woningsdag! 8 dikke woningen uit films en series

Happy Woningsdag dan maar.

Koningsdag valt dit jaar jammerlijk in het water door de coronacrisis, en daarom bedacht de Oranjebond dat we op 27 april ‘Woningsdag’ gaan vieren. Dit is één van de domste dingen die we de laatste jaren gehoord hebben, maar het geeft wél aanleiding om een paar geweldige huizen uit films en series te bekijken!

Films en series moeten interessant zijn om naar te kijken dus de meeste hoofdpersonen komen niet weg met een doorsnee rijtjeshuis. Deze woningen zijn fraai, opvallend óf ze vertellen juist iets over de hoofdpersonen zélf!

8. Whipstaff Manor - Casper

In Casper ontdekt Christina Ricci een klein vriendelijk spookje, dat onder de knoet leeft van zijn drie doodenge ooms. Het kwartet spookt in het schitterende, beetje griezelige Whipstaff Manor. Dit landhuis kan wel een opknapbeurt gebruiken, maar bevat schitterende art deco en art nouveau-elementen. Jammer van de spoken!

7. Matt Murdocks appartement - Daredevil

De blinde advocaat Matt Murdock woont in een afgeragd fabriekspand; afgelegen, maar hij heeft heel wat ruimte! Het interieur is niet om aan te zien - we hebben pisbakken in hardrockcafé’s gezien met meer uitstraling - maar dat maakt voor Daredevil niet zoveel uit: die ziet het toch niet! Daarnaast: als je meubilair uit houten kratten bestaat, dan ben je ook niet bang om er een paar schurken dwars doorheen te donderen. Het lijkt er trouwens op dat Daredevil en zijn bondgenoten over een tijdje geïntroduceerd worden in het Marvel Cinematic Universe.

6. Renata’s villa - Big Little Lies

Renata Klein (Laura Dern) en haar vriendinnen zitten in Big Little Lies diep in de shit! Ze worden in de gaten gehouden vanwege een mogelijke moord, en hun relaties staan zowat allemaal op klappen. Een mooi huis heeft Renata wél: een futuristische glazen woning met een majestueuze wenteltrap.

Lang kan de familie Klein er helaas niet van genieten: in het tweede seizoen worden de Kleins failliet verklaard en wordt het huis onder hun kont verkocht… Het lijkt er helaas niet op dat er nog een derde seizoen van Big Little Lies verschijnt. Een spirituele opvolger is er gelukkig wel!

5. Villa in Zonnedael - Flodder

De asociale familie (met een gouden hart!) Flodder werd van een gifbelt geplukt en zomaar in de villawijk Zonnedael gehuisvest. De rijke kakkers in de buurt bleken al snel de échte asocialen, zo werd duidelijk na een paar vechtpartijen én een achtervolging met een legertank!

De villa van de Flodders was ruim, had een mooi zwembad én een grote garage. De grap is dat de meeste huizen uit Flodder (de films én de serie) alleen maar bestonden uit gevels, speciaal neergezet op verschillende industrieterreinen. Nadat de serie stopte stond er nog een halve villawijk op een industrieterrein in Almere. Bij wijze van oefening mocht de lokale brandweer ‘Zonnedael’ in de fik zetten!

4. Sheats-Goldstein Residence - The Big Lebowski

Jeff Bridges speelt de relaxte klaploper The Dude in The Big Lebowski. Zijn bizarre misdaadavontuur brengt hem op bezoek bij pornobaron Jackie Treehorn. Treehorn is een mispunt, maar zijn huis is geweldig! Het echt bestaande Sheats-Goldstein Residence is helemaal opgetrokken uit beton en andere ruwe materialen. Het kan ook dat je het huis gezien hebt in Charlie’s Angels: Full Throttle. Oer een tijdje verschijnt er trouwens een sequel op de geliefde cultfilm: Jesus Rolls.

3. Het appartement van Monica - Friends

Jarenlang lachten we om Chandler, Ross, Joey, Monica, Phoebe en Rachel. Monica’s huisje speelde een hoofdrol in het wel en wee van de geliefde personages. Vraagtekens werden er trouwens ook bij gezet: hoe konden Monica, Rachel en Phoebe dit appartement betalen? Voor zo’n verdieping ben je in New York al snel 4.000 euro per maand kwijt! Volgens de makers nam Monica het flatje over van haar oma, die het al heel lang huurde voor een lage prijs. De ‘friends’ zijn dus eigenlijk enorme scheefwoners! Wist je dat er van de 'tweede huiskamer' van de 'friends' een speciale LEGO-set is verschenen? Als je wat tijd hebt kun je zelf de lunchroom van Central Perk bouwen.

Qua scheefwonen was Carrie Bradshaw uit Sex And The City trouwens de koningin. De serie probeerde je te laten geloven dat de columniste maar 700 dollar huur betaalde voor haar mega-appartement in de steenrijke Upper East Side. Daar heb je in werkelijkheid nog niet eens een kamer voor!

2. Tony Starks huis - Iron Man

Als er één ding is waar superheld Tony Stark (Robert Downey Jr.) zich geen zorgen over hoeft te maken is het geld. Hij heeft een geweldig futuristisch huis tegen een klif, met zijn eigen laboratorium en een fenomenaal uitzicht! Als je denkt dat jíj een ‘smart-home’ hebt, dan heb je Iron Mans optrekje nog nooit gezien.

Helaas mocht de pret niet erg lang duren: in Iron Man 3 wordt het prachtige huis totaal in de as gelegd. Een misdaad tegen de architectuur! Hoewel: ‘Stark Mansion’ is geen bestaand huis. De woning van de miljardair komt helemaal uit de computer.

1. Het huis van de familie McCallister - Home Alone

Home Alone is vaste prik met Kerst, en zowat elk jaar zien we Kevin (Macaulay Culkin) zijn schitterende huis verdedigen tegen de ‘wet bandits’. Het huis waarin zijn ouders hem achterlaten is riant, gezellig, schitterend versierd én een waar doolhof met sadistische vallen tegen inbrekers. We hebben de huizen uit Home Alone en Friends al zó vaak gezien dat het bijna voelt al thuiskomen! Het is afwachten of de aangekondigde remake nét zo'n klassieker wordt.

Koningsdag

De NOS en RTL hebben vandaag natuurlijk een speciaal uitzendschema om Koningsdag/Woningsdag te vieren. Hier lees je meer over de programmering.

Hopelijk kunnen we in 2021 weer genieten van half bevroren frikandellen en een lauw biertje, terwijl we vanaf een mottig kleedje onze oude troep/tweedehands schatten proberen te slijten. Ben je benieuwd hoe koning Willem-Alexander afsteekt tegen ‘filmroyalty’? Hier ontdek je dat we het helemaal niet zo slecht getroffen hebben met onze vorst!