Robert Downey Jr. in Iron Man

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Robert Downey Jr. in Iron Man

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Vorige week ging Dolittle in première, met Robert Downey Jr. in de titelrol van de avontuurlijke dierenvriend. Wij blikken terug op de beste films met deze veelzijdige acteur!

9. Back to School (1986)

Moeilijk voor te stellen, maar de Marvel-ster begon zijn carrière in lekker melige 80s komedies als Weird Science, Up the Academy en Back to School. Daarvan heeft die laatste de tand des tijds het best doorstaan. Hierin speelt Downey Jr. een student die moet toezien hoe de prettig gestoorde vader van zijn beste vriend (een mooie rol van de grofgebekte komiek Rodney Dangerfield) de campus op stelten zet.

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

8. Zodiac (2007)

Voordat David Fincher het uitstekende seriemoordenaarsdrama Mindhunter maakte voor Netflix, regisseerde hij Zodiac. Hierin speelt Downey Jr. een misdaadjournalist die de identiteit van de beruchte Zodiac Killer probeert te achterhalen. Met 237 minuten op de klok is Zodiac een lange zit, maar de waargebeurde zaak is spannend genoeg om tot het eind te blijven boeien.

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

7. Sherlock Holmes (2009)

In deze blockbuster met Downey Jr. in de titelrol gebruikt Sherlock niet alleen zijn hoofd, maar ook zijn vuisten. Voor fans van de Britse speurneus zal het even slikken zijn, maar deze flitsende bewerking van de klassieke detectiveromans was een enorme hit in de bioscopen. Een derde deel van Sherlock Holmes is dan ook al in de maak!

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

6. Natural Born Killers (1994)

In deze geruchtmakende cultfilm van Oliver Stone groeien twee verliefde massamoordenaars uit tot een ware mediasensatie. Robert Downey Jr. speelt een sleazy misdaadjournalist die het koppel op de voet volgt en steeds meer betrokken raakt bij hun misdaden. Gebaseerd op een oud scenario van Quentin Tarantino, die naar eigen zeggen een grafhekel heeft aan het eindresultaat.

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

5. Chaplin (1992)

Dat de Hollywood-ster meer in zijn mars heeft dan op CGI-mannetjes schieten in Marvel-films, bewees hij wel in Chaplin. In deze aangrijpende biopic lijkt Downey Jr. als twee druppels water op de legendarische komiek. De bijzondere rol leverde hem zijn eerste Oscar-nominatie op, maar die ging naar Al Pacino voor Scent of a Woman.

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

4. Tropic Thunder (2008)

Tropic Thunder is zowel een enorm grappige parodie op oorlogsfilms als een messcherpe Hollywood-satire. Downey Jr. steelt daarbij de show als Kirk Lazarus, een acteur die wel erg ver gaat om zijn zesde Oscar binnen te slepen. Opvallend genoeg werd Downey Jr. voor deze rol daadwerkelijk genomineerd voor het felbegeerde beeldje.

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

3. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Eind vorige eeuw zat Downey Jr. vaker in afkickklinieken dan in goede films. Die duistere periode liet hij voorgoed achter zich met een hoofdrol in Kiss Kiss Bang Bang. De charismatische acteur beschouwt deze vlotte misdaadkomedie dan ook als zijn allerbeste film. Acht jaar later bundelden Downey Jr. en regisseur Shane Black de krachten opnieuw voor Iron Man 3.

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

2. Avengers: Endgame (2019)

Laten we eerlijk zijn, we hadden deze hele ranglijst wel vol kunnen stoppen met Avengers-films waarin Downey Jr. in het hightech harnas kruipt van Tony Stark: van zijn eerste optreden in The Avengers tot de schokkende halve finale van Avengers: Infinity War. Maar deze lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Avengers: Endgame. Niet alleen een spectaculair afscheidsfeestje voor Earth’s Mightiest Heroes, maar natuurlijk ook van Downey Jr. in zijn meest iconische rol. Geen wonder dat Avengers: Endgame het schopte tot onze favoriete film van 2019!

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

1. Iron Man (2008)

Geen kwaad woord over de Avengers-films, maar laten we niet vergeten waar het allemaal mee begon: een swingende superheldenfilm met een perfect gecaste Robert Downey Jr. als Tony Stark, een arrogante wapenhandelaar die tot inkeer komt en besluit om zijn technologie in te zetten om de wereld een stukje beter te maken. Daarbij stopt regisseur Jon Favreau (The Jungle Book) de film niet alleen vol actie en avontuur, maar ook vol humor. Er zouden nog twee vervolgen worden uitgebracht, maar die kwamen niet in de buurt van deze nagenoeg perfecte Marvel-film!

De 9 beste films van Robert Downey Jr.

Lees verder