Koningsdag: Willem-Alexander versus verschillende filmkoningen!

Koningsdag: Willem-Alexander versus verschillende filmkoningen!

Het is bijna Koningsdag! De dag waarop wij ons staatshoofd Willem-Alexander eren, pilsjes drinken (of fris) en er traditioneel een oranje bende van maken. We leggen ons staatshoofd naast een paar belangrijke koningen uit films en series; wie komt er het beste van af?

De 'Koningsspelen' zijn weer voorbij, zodat we dat deprimerende Fitlala niet meer hoeven te horen. Bijna tijd voor het échte koningsfeest! Moeten we ons geliefde staatshoofd inwisselen, of kunnen we nog wel even vooruit met Willem-Alexander en Maxima?

Mufasa

The Lion King

Mufasa is een wijze koning én de vader van prins Simba. Hij bereidt zijn zoon voor op het koningschap door hem te leren over de ‘circle of life’, en dat alle levende wezens belangrijk zijn.

Helaas wordt hij door zijn verraderlijke broer Scar middenin een kudde gnoes gegooid en vertrappeld… We hebben er nog steeds littekens van op onze ziel.

Mufasa blijkt dus toch niet zo’n wijze koning: hij laat zich verrassen door de gemene Scar. Nu is het verraad van Scar ook wel héél erg schokkend, maar kom op: het is een Disney-film én hij heeft een Engels accent. Ie-der-een weet dan hoe laat het is, toch?

Onze majesteit mag dan misschien een ‘beetje dom’ zijn…

… Mufasa was nog véél erger. Regisseur Jon Favreau belooft dat hij de kijker zal verrassen met de Lion King-remake. Wij zouden aangenaam verrast(!) zijn als Mufasa niet doodging als een Gekke Henkie.

Winnaar: Willem-Alexander

Aragorn

The Lord Of The Rings

Ah, Aragorn! De ruige krijger die orc na orc een kopje kleiner maakt, Sauron verslaat en op de troon van Gondor eindigt. Naast Viggo Mortensen ziet onze eigen koning er een beetje... teleurstellend uit.

In de film ziet Aragorn het aanvankelijk eigenlijk niet zitten om koning te worden; hij houdt zijn vorstelijke afkomst geheim. Hij heeft zijn zinnen gezet op de elf Arwen (Liv Tyler), die sowieso van hem houdt; alleen haar vader Elrond (Hugo Weaving) ligt dwars, maar geeft uiteindelijk toestemming om te trouwen. 

Dan is Aragorn al de baas, maar waarschijnlijk beseft Elrond daarvóór al wat voor stoere bink het is.

Willem-Alexander lijkt ons een aardige man, maar vergeleken met Aragorn een beetje… saai. Vergis je niet: WA is wel piloot en reserve-commodore bij de Koninklijke Luchtmacht. Mocht Aragorn ooit moeilijk komen doen, dan werpt Willem-Alexander zó een paar clusterbommen op zijn elfen- en dwergenleger… Of hij vliegt rechtstreeks naar Engeland, dat kan ook.

Winnaar: Willem-Alexander

Leonidas

300

Leonidas is de koning van de Spartanen. Een krijgshaftig volk; alles in hun land is erop gericht om oorlog te voeren. Als het Perzische Rijk aanklopt om te zeggen dat Sparta zich beter over kan geven, kan Leonidas dus maar op één manier reageren. Hij schopt de boodschapper een hele diepe put in, in deze legendarische scène.

Later zouden Leonidas en zijn 300 beste soldaten zich trouwens doodvechten tegen een enorm leger uit Perzië. Hoewel we Willem-Alexander graag eens een bevriend staatshoofd zouden zien dropkicken, is dat in de 21ste eeuw heel moeilijk zonder een megaschandaal te veroorzaken.

Winnaar: Willem-Alexander, maar alleen omdat iedereen schoppen écht te onpraktisch is

Joffrey Baratheon

Game Of Thrones

Joffrey houdt van het ‘grote gebaar’; hij is op papier de machtigste man (jongen) van het land, maar tegelijkertijd heeft hij niets te vertellen als Tywin Lannister aan het praten is. De zaken waar hij wél wat over te zeggen heeft, pakt hij zó theatraal aan dat het ook weer zielig wordt. Hij doet niet bewust kwaad: hij heeft er helemaal geen besef van, wat misschien nog wel gevaarlijker is.

Joffrey is een rotkind, en wat hij doet niet goed te praten, maar de rest van zijn familie is net zo verknipt, willen we maar zeggen. Nu heeft de koninklijke familie ook wel een kruisje of duizend, maar Willem-Alexander blijft er redelijk normaal onder.

Winnaar: Willem-Alexander

King Kong

King Kong

Of King Kong de koning van de monsters is, of Godzilla, dat zien we over een paar jaar pas. Voor dit artikel gaan we even uit van de gigantische gorilla.

King Kong gaat al sinds 1933(!) mee en is sowieso de koning van de jungle (Godzilla woont meestal onder water). Pogingen om hem te vangen lopen telkens uit op een teleurstelling: King Kong ontsnapt, of pleurt van het Empire State Building af…

King Kong lijkt niet geschikt als staatshoofd, maar schijn bedriegt! Hij past best in Paleis Noordeinde (na een verbouwing, dat wel) en zijn levensonderhoud kost waarschijnlijk maar een fractie van wat we voor de koninklijke familie betalen. Naast een kundig leider is hij ook een interessante attractie. Van over de hele wereld zullen mensen naar ons land toestromen om onze harige leider te aanschouwen.

Okee, King Kong kan niet zelf een kersttoespraak schrijven, maar dat doet koning Willem-Alexander ook niet zelf… We willen Wim-Lex nog niet afschrijven, maar we gaan wel anders tegen dingen aankijken nu.

Winnaar: Gelijkspel