Gillen! Deze horrorfilms joegen mensen uit de bioscoopzaal

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gillen! Deze horrorfilms joegen mensen uit de bioscoopzaal

Gillen! Deze horrorfilms joegen mensen uit de bioscoopzaal

|
|

Laatste update:

2018 is een regelrecht gruweljaar: horror-toppers als A Quiet Place en Hereditary kwamen al voorbij, The Nun maakt momenteel de bios onveilig en de elfde Halloween komt eraan. Soms werd het bioscoopbezoekers even te veel en renden ze in paniek de zaal uit, net als bij de volgende films! 

The Exorcist

Eng!

The Exorcist staat nog altijd te boek als één van de engste films aller tijden. Sommige kijkers wisten in 1973 niet wat ze overkwam! Figuurlijk, maar ook letterlijk: sommigen werden de zaal uitgedragen omdat ze flauwvielen.

De ijzingwekkende sfeer, de walgelijke special effects en de onderhuidse spanning waren te veel voor een paar kijkers. Een paar bioscopen deelden speciale kotszakjes uit voor iedere voorstelling!

Blair Witch Project

Burp

The Blair Witch Project uit 1999 is een ‘found footage’-horrorfilm, die een aantal studenten volgt in een doodeng bos. Omdat er geen bekende acteurs in meespeelden, werd lang gesuggereerd dat de gruwelijke gebeurtenissen uit de film authentiek waren. Da’s niet waar, maar er waren wél veel mensen die misselijk werden van de film!

Snel na de première hoorde je verhalen over brakende mensen bij The Blair Witch Project. Hoewel de film behoorlijk eng is, was dat niet de reden! Het ongemak werd veroorzaakt door de schuddende camera, die uit de losse pols werd gehanteerd. Later zouden bioscoopgangers dezelfde problemen hebben bij o.a. Cloverfield. Omdat ‘kotsverhalen’ het erg goed doen bij horrorfans, liet Artisan Films in het midden waaróm mensen de zaal uit stoven.

Raw

Walgelijk!

In Raw ontwikkelingen twee zussen een intense zucht naar mensenvlees. Het duo geeft al snel toe aan hun kwade impulsen, en wat volgt is een expliciete horrorfilm waarin geen enkel lichaamsdeel ongeschonden blijft. Lippen, gezichten, ledematen: ze krijgen allemaal te maken met blinkende tanden.

Kannibalisme is natuurlijk een groot taboe, en een aantal bioscoopgangers wist niet hoe ze het tijdens Raw hadden. De vele open wonden maken Raw geen pretje voor het oog. Tijdens de première in Toronto verscheen een ambulance ter plaatse, nadat meerdere bezoekers van hun graat gingen.

Hereditary

*Cluck*

De hype rond Hereditary schoot eerder dit jaar door het plafond (er kwam zelfs een noodnummer). Amerikaanse media noemden dit de engste horror-film in tijden. En of je de hype terecht vond of niet: eng was het zeker. Ook ongemakkelijk, zorgwekkend en benauwend - allemaal tegelijk. 

Die ene scène die bios-bezoekers letterlijk deed weglopen, kun je waarschijnlijk wel raden. Het moment waarop arme Charlie een allergische reactie krijgt, naar adem wil happen en haar hoofd uit het auto-raam steekt en dan... weg hoofd. Ai, komt het beeld weer terug? Minstens zo creepy waren de *click*-geluidjes die Charlie-actrice Milly Shapiro verzon voor haar karakter. Mensen begonnen hierdoor massaal te 'clucken' in de bioscoop maar daar stak Shapiro een stokje voor. 

The Walk

Hóé hoog?

In The Walk speelt Joseph Gordon-Levitt de straatartiest Philippe Petit. Nadat hij het World Trade Center op een foto ziet, krijgt hij het idee om een kabel tussen de twee torens te spannen, en eroverheen te lopen. Regisseur Robert Zemeckis verwerkt in The Walk een uitstekend idee van hoogte, en dit werd sommige kijkers écht te veel.

De Twin Towers waren hoog, héél hoog, en dat wordt in The Walk érg sterk benadrukt. Dit lukte zo goed dat kijkers met hoogtevrees paniekaanvallen kregen! Zelfs mensen die er geen last van hadden vonden The Walk moeilijk uit te zitten. Het vervelende is dat je tijdens een aanval van hoogtevrees duizelig wordt en verkrampt: zelfs als wíl je de zaal uit sprinten, dan gaat het niet!

The Lion King

Boehoe!

Na horror, hoogtevrees en allerhande walgelijkheid eindigen we de lijst bij… The Lion King! Het klinkt misschien vreemd, maar tijdens deze klassieke animatiefilm verlieten aardig wat mensen de zaal. Waarom in hemelsnaam?

Het antwoord is eenvoudig én behoorlijk sneu! Kinderen moesten zó huilen toen Mufasa vertrappeld werd door de gnoes, dat ouders in paniek de zaal verlieten. Na een tijdje ging het meestal gelukkig wel weer. Volgens de makers was de scène aanvankelijk nóg zieliger, maar werd deze aangepast toen álle kinderen tijdens een testvoorstelling begonnen te brullen.

Welke film joeg jou halsoverkop de zaal uit? We lezen het graag op onze Facebook-pagina!

Lees verder