Hoe gaat het nu met de cast van Star Wars?

A long time ago in a galaxy far, far away… die woorden zijn gebrand in het geheugen van Star Wars-fans. Speciaal voor het 45-jarig jubileum kijken we terug op hoe het nu met de hoofdrolspelers gaat!

Star Wars

Er zijn een heleboel Star Wars-films maar in dit stuk richten wij ons op de drie trilogieën. Die films draaien allemaal om de Skywalker-familie. We behandelen de films in volgorde van release en kijken naar hoe het nu met de grootste hoofdrolspelers gaat.

Mark Hamill - Luke Skywalker

De allereerste held van de Star Wars-serie! Mark Hamill speelde Luke Skywalker die van boerenzoon veranderde in de belangrijkste jedi van het heelal. De acteur was dan ook enorm in trek na de Star Wars-film maar bracht daar helaas minder van terecht na wat flops.

Wel ontpopte Mark zich tot een uitstekende stemacteur, voor tekenfilms, series en computergames. Je hoort zijn stem dan ook in meerdere Disney-series en zelfs Batman. Zijn beroemdste stemmenrol is als The Joker in verschillende Batman-series en games. Volgens Batman-fans is hij zelfs een van de beste Jokers ooit! In de nieuwere Star Wars-films en series keerde Mark meerdere keren terug als oude Luke Skywalker.

Mark Hamill Luke Skywalker
© Disney

Carrie Fisher - Princess Leia

Carrie Fisher overleed helaas in 2016 op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Daarvoor speelde ze nog General Leia in de nieuwe Star Wars-films, The Force Awakens en The Last Jedi. Ze werd ook digitaal toegevoegd aan The Rise of Skywalker door Disney, als een laatste eerbetoon.

Carrie brak echter door als Princess Leia in de originele Star Wars-trilogie. Daarna speelde ze nog kleinere rollen in When Harry Met Sally… en komedies zoals Austin Powers. Carrie had na Star Wars juist het meeste succes als schrijfster, met diverse succesvolle boeken. Ook in Hollywood verkocht ze haar scherpe pen voor afleveringen van series, en in de jaren 90 was ze zelfs een van de beste ‘script doctors’ van Hollywood. Dat zijn noodschrijvers die in het geheim gevraagd worden om een script te herschrijven.

Carrie stond zelden in de aftiteling maar het schijnt dat ze meeschreef aan meerdere Star Wars-films, Hook, Sister Act, The Wedding Singer, Lethal Weapon 3 en Scream 3!

Carrie Fisher Princess Leia
© Disney

Harrison Ford - Han Solo

Harrison Ford is zeker de bekendste van de Star Wars-hoofdrolspelers geworden. Na de originele trilogie bleef Harrison doorgaan met de Indiana Jones-films en speelde hij in nog veel meer grote actiefilms.

Harrison keerde ook terug voor de nieuwe Star Wars-films al wilde hij wel dat smokkelaar Han Solo een dramatische dood stierf. Dat gunde Disney hem wel! Verder bereid de acteur zich nu voor op het officiële afscheid van zijn andere iconische rol, in Indiana Jones and the Dial of Destiny. De vijfde Indiana Jones-film verschijnt zomer 2023 in de bioscoop. En dat is niet alles: Harrison Ford gaat ook in een Marvel-film spelen!

Harrison Ford Han Solo
© Disney

Hayden Christensen - Anakin Skywalker

We gaan door naar de Star Wars-prequels! Die laten de ondergang van Luke Skywalkers vader Anakin zien, van een veelbelovende jedi naar het hulpje van de Emperor, Darth Vader! Hayden speelde Anakin in twee films maar kreeg een hoop kritiek van fans voor zijn acteerwerk. Dat hielp zijn carrière vast niet, want de enige grote film na Star Wars was Jumper. Een redelijk ontvangen actiefilm waarin hij weer tegenover Samuel L. Jackson speelde.

Na Jumper zien we alleen maar B-films op Haydens acteerlijst staan… tot 2022! Hayden keerde terug als Anakin en Darth Vader in de Disney+ serie Obi-Wan Kenobi. Die serie werd erg goed door fans ontvangen dus misschien zien we Hayden wel vaker terug in Star Wars.

Hayden Christensen Anakin Skywalker
© Disney

Natalie Portman - Padmé Amidala

Natalie Portman heeft bijna geen introductie nodig want ze is een van de grootste Hollywood-sterren! Ze was ook al een succesvolle kindster toen ze opdook in de Star Wars-prequels, waarin ze Anakins grote liefde Padmé Amidala speelde.

Na Star Wars speelde Natalie nog in V for Vendetta, Black Swan, Thor, Jackie en Annihilation. Of ze ooit terugkeert als Padmé in een Star Wars-film of serie is onbekend, maar Disney heeft haar nummer want ze zit weer in Thor: Love and Thunder.

Natalie Portman Padmé Amidala
© Brunopress

Ewan McGregor - Obi-Wan Kenobi

Ook Ewan heeft bijna geen introductie nodig want hij acteerde lekker door na zijn rol als Anakins leermeester. Zo is hij te zien in Angels & Demons, The Impossible, Trainspotting 2 en de serie Fargo. Ook doet hij veel stemmenwerk bijvoorbeeld als de kaarsenhouder Lumière in Beauty and the Beast en zijn nieuwste rol, de krekel in de Netflix animatiefilm Pinocchio.

Maar zijn rol als Obi-Wan is het meest iconisch en fans stonden dan ook te trappelen op zijn terugkomst in Disney+ serie Obi-Wan Kenobi. De acteur is letterlijk gegroeid in de rol van oude jedimeester, al is het de vraag of hij nog vaker Obi-Wan gaat spelen. Wist je trouwens dat Ewans dochter ook in Star Wars speelt? 

Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi
© Disney

Daisy Ridley - Rey

Daisy Ridley schreef in de nieuwe Star Wars-trilogie geschiedenis als de eerste vrouwelijke jedi in een filmhoofdrol. Niet alleen maakte ze Kylo Ren een kopje kleiner, ze trainde onder Luke Skywalker voor een tijdje. Toch hebben we na Star Wars niet veel meer gezien van Daisy. Ze had dit jaar een rolletje in de mislukte komediefilm The Bubble op Netflix maar that’s it.

Ze heeft wel getekend voor een nieuwe serie over Agatha Christie, gebaseerd op het boek The Christie Affair. Daisy speelt de maîtresse van de man van de schrijfster. Wanneer die uitkomt is onbekend. Extra mysterie ontstond toen Daisy begin december naar Lucasfilm ging voor ‘lunch’. Volgens de actrice is er niets besproken maar fans vermoeden dat we meer van Rey gaan zien in de toekomst!

Daisy Ridley
© Brunopress

Adam Driver - Kylo Ren

Net als Harrison Ford en Natalie Portman mag Adam Driver zich de meest succesvolle acteur van zijn Star Wars-generatie noemen. Speelde hij in de nieuwe Star Wars-trilogie de kwaadaardige Kylo Ren, in zijn meest recent films laat hij zich van hele andere kanten zien. Van een smerige ridder in The Last Duel tot de kille baas van een modehuis in House of Gucci. Ook White Noise is opnieuw een hit bij critici en het publiek, en dat hebben meer Adam Driver-producties gemeen.

Adam is knap, heeft een stem waar je geen genoeg van krijgt én hij kan nog acteren ook! Geruchten doen de ronde dat Kylo Ren misschien terugkeert in een toekomstige Star Wars-film, onder leiding van producent Damon Lindelof. Adam Driver heeft in ieder geval interesse om de lightsaber weer op te pakken.

Adam Driver Kylo Ren
© Disney

John Boyega - Finn

De nieuwe Star Wars-trilogie heeft een hoop hoofdpersonages maar Finn is toch wel het kloppende hart. John Boyega vertolkte hem maar na drie films vond hij het welletjes. In een interview afgelopen augustus zei hij drie films genoeg te vinden voor Finn. Ook wil hij andere soorten rollen verkennen, zoals hij in The Woman King laat zien, een aanzienlijk dramatischere film dan Star Wars.

John heeft ook niet de beste ervaringen met Star Wars-fans. Zo kreeg hij veel racistische reacties van mensen die vonden dat een zwarte stormtrooper niet kon. Disney adviseerde hem om z’n mond erover te houden. “Het was soort van, laten we gewoon erover zwijgen. Het was niet een gesprek dat je kon starten.”

Disney draaide wel bij toen Moses Ingram hetzelfde overkwam als zwarte sith-schurk in de Obi-Wan Kenobi-serie. Disney veroordeelde de racistische opmerkingen en ook Ewan McGregor nam een boze video op waarin hij Moses verdedigde. John Boyega zegt in hetzelfde interview dat hij blij is met die omkeer bij Disney.

John Boyega Finn
© Disney

Het nieuwste Star Wars-avontuur staat op Disney+ en heet Andor. Lees onze recensie voor meer details over deze serie.