Recensie Andor – Met deze topserie doet Star Wars ein-de-lijk iets nieuws

Door Peter Koelewijn
Andor

Disney kreeg de laatste jaren als kritiek dat het te veel op safe speelde met z’n Star Wars-verhalen. Andor is de tegenreactie, met een vrij onbekende Rogue One-held in de hoofdrol en geen lightsaber in de buurt. Is het genoeg om de Star Wars-vermoeidheid te stoppen?

Baby Yoda, Ewan McGregor als Obi-Wan Kenobi, de Millennium Falcon; Disney heeft al heel wat fanservice gebruikt in z’n nieuwe Star Wars-avonturen. De keren dat ze iets nieuws met de franchise probeerden te doen, zoals met The Last Jedi, schrokken ze zich kapot van de boze reacties door sommige fans. Inmiddels heeft het Huis van de Muis weer z’n moed gevonden want Andor is het meest afwijkende Star Wars-avontuur sinds The Last Jedi.

Mooist geschoten Star Wars-serie

De stijlverandering is al gelijk merkbaar in de eerste scènes. Star Wars is een hommage aan westerns en goedkope scifi pulpavonturen. Vandaar dat de personages simpele motivaties hebben en het camerawerk alleen tijdens actiescènes wat experimenteert. Andor is veel meer een spionagethriller en qua stijl ook lekker paranoïde geschoten. Denk aan extreme close-ups van gezichten, grote verlaten hallen met de fascistische architectuur van de Empire, en non-lineaire flashbacks naar Cassian Andors tragische verleden. Het is niet van het niveau van een HBO-serie zoals House of the Dragon of Succession, maar het doet absoluut z’n best. En het is zonder twijfel de mooist geschoten Star Wars-serie op Disney+.

Van dief naar officier

Het verhaal volgt Cassian Andor, die fans nog kennen van Rogue One waarin hij voor de rebellen vecht. Vijf jaar eerder zocht hij naar z’n verdwenen zus en stal hij een bestaan bij elkaar aan de randen van het keizerrijk. Andor laat zien hoe de dief een belangrijke officier van de rebellen wordt, die dan nog maar net zijn gevormd.

 

Ruimte om te groeien

Diego Luna speelt Cassian uitstekend en weet echt z’n stempel op de serie te drukken. Minstens zo goed is Stellan Skarsgård als een ouwe rot die met gevaar voor eigen leven gelijkgestemden zoekt op de hoofdplaneet van The Empire. Helaas is de rest van de cast minder memorabel in de eerste vier afleveringen, maar met twaalf stuks in totaal kan dit nog goed komen. Met name de personages die voor The Empire werken, zoals Syril en senator Mon Mothma hebben nog ruimte om te groeien.

Nieuw jasje

Verder was het een goed idee van Disney om de eerste drie afleveringen gelijk uit te brengen, want het begin van Andor is traag. Pas vanaf de derde aflevering volgen de interessante ontwikkelingen elkaar in een lekker tempo op. Het nieuwe jasje zit Star Wars nog wat onwennig, maar als een spionagethriller werkt het verrassend goed. Meer van dit graag!

Conclusie

Andor heeft weinig weg van traditionele Star Wars en daarom is het de perfecte serie om te beginnen als je niks hebt met lightsabers en raar pratende aliens. De serie richt zich puur op de personages en spanning. Dat zorgt nog niet voor de beste thriller ooit, maar binnen het Star Wars-universum is het een van de spannendste avonturen in jaren.

Andor is vanaf 21 september te zien op Disney+. De serie begint met drie afleveringen, daarna verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering.

Nog meer Star Wars