Alles dat je moet weten over Obi-Wan Kenobi

Ewan McGregor- Obi Wan Kenobi

'Star Wars-fans hebben er lang om moeten wachten, maar ein-de-lijk heeft Obi-Wan Kenobi zijn eigen serie op Disney+. Om de iconische Jedi in het zonnetje te zetten hebben wij zeven feitjes over de serie op een rijtje gezet.

1. ‘Hello There’

'Star Wars staat bekend om de simpele, maar iconische one-liners. Ook Obi-Wan Kenobi heeft een bekende catchphrase, namelijk 'Hello there'. Alec Guinness, de eerst vertolker van Kenobi, zei de begroeting al in de eerste film en toen Ewan McGregor het herhaalde in Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith werd het vanzelf een meme.' 

In 2020 liet Ewan McGregor tijdens een interview met ACE Universe weten dat hij er wel voor in was dat de serie Hello There zou heten. De naam van de serie was toen nog niet bekend, hij zei er toen over: “That would be fun. That would get my vote. But we’ll see, I don’t know yet what it's going to be called.”

2. Welk accent had Obi-Wan Kenobi?

Hoewel zijn personage Obi-Wan meerdere talen spreekt (hij bezocht verschillende planeten, waardoor hij veel van hun talen begrijpt en spreekt), had Ewan veel moeite met het oppakken van het accent van Obi-Wan. In een interview met Jimmy Fallon vertelde de Schotse acteur dat hij helemaal vergeten was hoe hij het accent van Obi-Wan Kenobi deed. Volgens de acteur leek het te veel op een vaag Engels accent en hij moest zich weer verdiepen in de films om te leren praten als de Jedi master.

3. Oude bekende en nieuwe gezichten

Ewan McGregor zien we weer als Obi-Wan himself, de acteur konden we ook al in de drie prequels zien. Een andere oude bekende die terugkeert is Hayden Christensen, hij keert na jaren weer terug voor de rol van Anakin Skywalker en Darth Vader. Joel Edgerton keert ook terug als Owen Lars, een kleine rol die hij speelde in de prequels, voordat hij doorbrak met hoofdrollen in topfilms als Exodus: Gods and Kings, Warrior en Loving.

Nieuwe gezichten die we in de serie zien zijn: Moses Ingram (bekend van The Queen’s Gambit), Kumail Nanjiani (The Eternals, Life as We Know It), Rupert Friend (Pride & Prejudice) en O’Shea Jackson (Straight Outta Compton).

Liam Neeson hoeven we niet te verwachten in de serie. Hij heeft duidelijk gemaakt zijn lightsaber alleen op te pakken voor een Star Wars-film.

4. Weer terug als Darth Vader

In een recent interview met On Demand Entertainment liet Hayden weten dat het pak van Darth Vader enorm zwaar was om te dragen. “It’s incredibly heavy, it’s a beast to wear, it’s not designed for bathroom breaks. But you know it comes with the job.”

Ondanks dat het pak erg zwaar was om te dragen en het blijkbaar niet vanzelfsprekend was om naar de wc te gaan, is de acteur blij om het pak weer aan te mogen en op de set te staan met Ewan McGregor. “It’s surreal, it’s an incredible costume and putting it back on brought up a lot of emotions for me. It’s a pleasure to be back and amazing to wear it. It’s an honour to put it on."

5. ‘Lightsabers aren’t what they used to be’

Een van de leukste dingen aan acteren in een Star Wars-film, is dat je ook in het echt mag vechten met lightsabers. Op de set van de prequels werden er heel veel zwaarden gebruikt, die na ieder gevecht compleet omgebogen waren. Om dat te voorkomen zijn de real life lightsabers iets aangepast, maar daar zijn Hayden en Ewan niet zo blij mee: “I kinda miss the old ones. Lightsabers aren’t what they used to be”, vertelde Ewan tijdens een spelletje met LADbible.

 

Net zoals iedere Star Wars-fan maakte ook Ewan McGregor de geluiden van een lightsaber tijdens de zwaardgevechten. Dat moest hij zichzelf afleveren tijdens de opnames.

6. Voorbereidingen voor de serie 

Hayden Christensen en Ewan McGregor hebben zich beide  goed voorbereid voor hun terugkeer in het Star Wars-universum. Dit deden ze niet in de vorm van hard trainen, maar door te bingewatchen.

Hayden Christensen heeft alle elf films Star Wars films gekeken inclusief de twee series Star Wars: The Clone en Star Wars Rebels in aanloop naar de opnames. Naast alle films heeft hij ook nog Star Wars: The Clone Wars en Star Wars Rebels gezien. Ewan McGregor deed het wat rustiger aan hij hield het in eerste instantie alleen bij de serie The Mandalorian om zich voor te bereiden op zijn grote terugkeer als Obi-Wan. Later keek hij toch nog wat meer films terug om zijn accent te verbeteren.

 

7. Eigen voorbereiding 

Fans of nieuwkomers in de wereld van Star-Wars die  zich ook willen voorbereiden kunnen dit doen met de onderstaande films en series. 

Als je de band tussen Obi-Wan en Anakin wil snappen, moet je de Prequels kijken:

- Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

- Star Wars: Episode II – Attack of the Clones

- Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

En om de nieuwe personages alvast te leren kennen, zoals de schurk The Grand Inquisitor (Rupert Friend), moet je eventjes snel de volgende titels bingewatchen:

- Star Wars: The Clone Wars (de animatiefilm)

- Star Wars: The Clone Wars (de tv serie) 

Voor de serie zijn vooral afleveringen 12 t/m 16 uit seizoen twee, aflevering 15 t/m 18 uit seizoen vier en afleveringen 14 t/m 16 uit seizoen vijf aanraders om te bekijken.

 STAR WARS: EPISODE III-REVENGE OF THE SITH (2005) - HAYDEN CHRISTENSEN
© LUCASFILM / MORTON, MERRICK / Album