Recensie Obi-Wan Kenobi – Ondanks een meesterlijke Ewan McGregor biedt de serie weinig nieuws

Obi-Wan Kenobi
© Disney

Een originaliteitsprijs zal Obi-Wan Kenobi niet snel winnen, maar de nieuwe Disney+ Original is wel weer een fijne terugkeer naar de wereld van Star Wars. En Ewan McGregor is geboren om de iconische Jedi Master te spelen.

Toen Star Wars: Episode I – The Phantom Menace uitkwam, waren de fans niet blij. Hun geliefde filmreeks was een luidruchtige orgie van special effects geworden, met een zeurende Anakin Skywalker en een onuitstaanbare Jar Jar Binks als comic relief. Toch was iedereen het wel eens dat Ewan McGregor perfect was gecast als Obi-Wan Kenobi en in de gelijknamige Disney+ Original kruipt de Schotse acteur opnieuw in de huid van de Jedi Master.

Ben Kenobi

Als je Obi-Wan Kenobi direct kijkt na een marathon van The Mandalorian en The Book of Boba Fett zal je flink in de war raken. Deze series spelen zich af na Episode VI en het verhaal over Luke’s mentor vindt plaats na Episode III. De Jedi zijn verslagen en zo goed als uitgeroeid. Alleen Obi-Wan Kenobi zwerft nog rond op Tatooine en van een afstandje beschermt hij de 10-jarige Luke Skywalker. Om niet ontdekt te worden, noemt de legendarische Jedi zichzelf Ben en werkt hij in een ranzig vleesverwerkingsbedrijf.

 

Held zonder hoop

De eerste aflevering neemt ruim de tijd om deze situatie te schetsen. Het is een manier om nieuwkomers welkom te heten en fans van het eerste uur even onder te dompelen in dit uitgebreide universum. Tegelijkertijd zou deze aanpak bijzonder saai zijn zonder Ewan McGregor. Als getormenteerde oorlogsveteraan heeft hij alle hoop verloren. Obi-Wan ziet zichzelf niet als een held, maar als een mislukkeling die zijn beste vriend niet kon redden. Ewan maakt dat voelbaar met gepijnigde blikken en lange stiltes. Maar wie op intergalactische gevechten hoopt, zal hier weinig plezier uithalen.

Obi-Wan Kenobi
© Disney

Blade Runner?

Het is begrijpelijk dat Disney+ gelijk met twee afleveringen komt. Het is geen spoiler dat Obi-Wan Kenobi natuurlijk weer in actie komt en in de tweede aflevering reist hij naar een stad die rechtstreeks uit Blade Runner lijkt te komen. Daar moet hij een geheime missie uitvoeren en wordt er voldoende geknokt en geschoten. Wel is Obi-Wan duidelijk ouder en gaat alles wat moeizamer. Het is een slimme vondst om hem dit keer geen superheld te maken die met zijn lightsaber en wat hoge sprongen al zijn vijanden inmaakt. Zo zit er toch wat meer spanning in en doet de Disney+ Original denken aan een sciencefictionversie van Taken.

 

Roestige Jedi

Ondanks een sterke Ewan McGregor die als roestige Jedi voor zijn leven vecht, wordt het nooit écht spannend. De gemiddelde Star Wars-fan weet toch al wat er gebeurt. Kenobi sterft pas in Episode IV en de onthulling dat Anakin Skywalker nog leeft, is allesbehalve een verrassing. De terugkeer van Darth Vader is voor de trouwe fans juist een reden om deze serie te kijken. Zij zullen de vele knipogen naar de prequels en Clone Wars-animatieserie ook kunnen waarderen, al zullen casual kijkers daar niks van meekrijgen.

Obi-Wan Kenobi
© Disney

Hoog niveau

Het niveau van Obi-Wan Kenobi is net zoals The Mandalorian en The Book of Boba Fett erg hoog. De vele locaties zien er piekfijn uit en de cast is een verzameling van talentvolle karakteracteurs, al krijgt Joel Edgerton in de komende aflevering hopelijk wel iets meer te doen. Maar de serie is niet zo verfrissend als de eerdergenoemde Disney+ Originals. Het is grotendeels een herhaling van zetten en net zoals Mando wordt ook stille strijder Obi-Wan opgezadeld met een eigenwijs kind.

 

Conclusie

Obi-Wan Kenobi gaat geen originaliteitsprijs winnen, daarvoor is het te veel een kopie van wat we eerder hebben gezien. Maar de serie heeft wel goud in handen met Ewan McGregor, die op onnavolgbare wijze gestalte geeft aan de Jedi Master.

Obi-Wan Kenobi is te zien op Disney+. De eerste twee afleveringen zijn nu al te kijken en iedere woensdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.