WIDM: met deze tips vang jíj dit jaar de Mol!

WIDM, tattoos, Rob

Heel Nederland zit weer klaar voor het 20ste seizoen van Wie Is De Mol?! Met deze tips achterhaal jij de Mol dit jaar wél!

Yes! Wie Is De Mol? ging gisteren spetterend van start in China! Ruim 3 miljoen mensen schakelden in op de spannende krachtmeting tussen negen kandidaten en de sluwe saboteur. Het is als kijker ontzettend moeilijk om te achterhalen wie de Mol is, maar deze tips geven je een paar belangrijke handvatten.

De makers van Wie Is De Mol? bepalen door de montage natuurlijk precies wat we allemaal te zien krijgen, en dat is goed nieuws voor de Mol. Als hij/zij té opzichtig loopt te rotzooien, dan krijgen we daar als kijker waarschijnlijk niet veel van mee. Daar komt bij dat Wie Is De Mol? door de jaren heen een stukje gecompliceerder is geworden. Aanvankelijk speelden de kandidaten redelijk rechttoe-rechtaan, terwijl de Mol stiekem saboteerde, maar dit is door de jaren heen wel wat veranderd.

Iedereen molt

Kandidaten proberen elkaar tegenwoordig vanaf het eerste moment al op het verkeerde been te zetten door bijvoorbeeld grove fouten te maken zónder dat ze eigenlijk de Mol zijn. Hierdoor valt de Mol nóg minder op omdat hij/zij bijna niets hoeft te doen om opdrachten te laten mislukken of geld uit de pot te spelen.

De kandidaten spelen mét elkaar maar ook tegen elkaar, dus op een gegeven moment komen de blinkende dolken altijd tevoorschijn. Soms wel op héél schandalige manier!

Het levert grappige televisie op maar het maakt het spel wél veel ingewikkelder voor de kijkers. Verpest een speler een opdracht omdat hij/zij de Mol is? Of om anderen te laten denken dat de kandidaat de Mol is? Of is de kandidaat eigenlijk de Mol die een kandidaat speelt die de Mol speelt? Zogeheten ‘molloten’ vinden het prachtig, maar voor sommige kijkers gaat deze draaikolk van deceptie allemaal een beetje te ver.

Okee, maar wat kun je wél doen om de Mol te vinden?

Geld!

Het doel van de kandidaten is geld verzamelen in de pot; de kandidaat die aan het einde van de rit ontdekt wie de Mol is, gaat met de poet naar huis. Over het algemeen proberen kandidaten de pot dus te vullen, terwijl de Mol dit wil voorkomen.

In principe probeert de Mol tijdens de verschillende opdrachten geld te verliezen, of in elk geval héél weinig te winnen. In elk seizoen zitten ook wel een paar opdrachten waarin spelers enorme bedragen uit de pot kunnen trekken om zélf langer in het spel te blijven. De Mol wéét dit, en dat zijn momenten waarop de saboteur zelf eigenlijk niets hoeft te doen: de kandidaten maken bij zo’n opdracht zélf de pot leeg.

Het is sowieso slim om per kandidaat bij te houden hoeveel geld er in de pot wordt gebracht én hoeveel er dankzij de speler uit de pot verdwijnt. Financiële uitschieters zijn bijvoorbeeld interessant; kandidaten die bijna niets verdienen, dan in één keer een klapper maken vlak vóór een opdracht waarin mensen jokers kunnen kopen. Hele matige of gemiddelde verdieners, die niet echt opvallen, moet je ook in de gaten houden.

Er zijn ook kandidaten die meedoen met de gedachte ‘Oeh, ik hoef eigenlijk geen geld want meedoen aan de Mol is al leuk genoeg, hi hi!’ Wantrouw hen!

Sleutelposities

Het doel van de Mol is het verprutsen van opdrachten, of voor zó veel verwarring te zorgen dat kandidaten zelf een bende maken van de spellen. Veel van deze spellen zijn al behoorlijk ingewikkeld uit te voeren door een groep, en voor de Mol is het fijn om op een ‘sleutelpositie’ te zitten, waar hij/zij een coördinerende rol heeft bij een opdracht. Voorbeeld: verbindingspersoon met een walkietalkie, waar je andere kandidaten met gemak het bos in stuurt.

Als dit niet lukt, dan is het voor een Mol fijn als degene die wél op zo’n belangrijke positie zit in de war wordt gebracht. De Mol kan dit proberen, maar vaak raken andere kandidaten ook al een beetje in de war tijdens de lastigere opdrachten.

Vrijstellingen

De Mol hoeft het spel nooit te verlaten. Eén van de grootste streken die een Mol zijn collega’s kan leveren is het winnen (of verspelen!) van jokers en mogelijke (zwarte) vrijstellingen. Kandidaten die jokers inzetten hebben meer kans om de volgende ronde te halen, dus hoe meer de Mol er binnenharkt des te moeilijker wordt het voor de spelers. Een zwarte vrijstelling zorgt ervoor dat de kandidaat die hem inzet door gaat naar de volgende ronde én annuleert de vrijstellingen en jokers die andere kandidaten ingezet hebben.

Klaas van Kruistum richtte als Mol een slachting aan in seizoen zestien, toen hij in één klap twaalf zuurverdiende jokers waardeloos maakte. IJskoud!

Hints

Traditioneel zitten er altijd wel een paar hints in Wie Is De Mol?, waardoor je lang vóór de finale zou kunnen weten wie de Mol is. Hoewel ze er nog steeds inzitten, zijn ze wel een stuk vager dan voorheen. WIDM-fans pluizen tegenwoordig elk frame van een aflevering uit, waardoor goede hints nogal riskant zijn voor de show.

In 2016 stopte Wie Is De Mol? een té duidelijke hint in de tweede(!) aflevering, waardoor verstokte fans al raadden dat Klaas van Kruistum de saboteur was. De hints zijn sindsdien nóg vager geworden en zijn soms zelfs misleidend omdat ze naar de verkeerde kandidaat wijzen. Enerzijds wil je belangrijke hints niet missen; anderzijds moet je ook niet inzetten op elke pseudo-theorie die je tegenkomt… Ja, het is hard werken om Wie Is De Mol? te volgen!

Dit maakt het spel lastiger voor de kijker, maar het zorgt wel voor een paar prima social media-accounts die voor de grap de meest vergezochte hints propageren!

De social media-accounts van verschillende deelnemers kunnen ook tot verrassende inzichten leiden... Hoewel dit ook misleidend kan zijn.

Stel vragen bij de montage

Wie Is De Mol? draait om wat je ziet, maar vooral óók om wat niet in beeld wordt gebracht. Onhandige acties worden enorm uitvergroot om een kandidaat verdacht te maken, terwijl sommige spelers in een aflevering weer bijna niet te zien zijn!

Het is daarnaast erg moeilijk om een overtuigende Mol te spelen: let goed op de gezichtsuitdrukkingen van kandidaten als er geld in de pot komt óf er uit verdwijnt. Ook de muziek die tijdens afleveringen voorbijkomt kán van belang zijn.

Houd een ‘open mind’

In het begin van het spel zijn er tien kandidaten, waaronder één Mol. Aanvankelijk is het slim om je verdenkingen een beetje te spreiden. Na verloop van tijd vallen er kandidaten af, en zou je je langzamerhand richten op een paar ‘hoofdverdachten’, zeker als je in een WIDM-poule meespeelt.

Een gevreesd woord is echter ‘tunnelvisie’. Hiermee bedoelen we dat je je té veel op één of twee kandidaten richt en al hun acties als ‘verdacht’ gaat zien. Dat is logisch, omdat je denkt: ‘tot nu toe verdenk ik Nathan Rutjes, en dat gaat vooralsnog goed’, maar het maakt je óók blind voor de schelmenstreken van andere kandidaten.

Tegelijkertijd is het óók niet handig om elke week van Mol te veranderen, want dan raak je de draad helemaal kwijt. Kies een paar favorieten, maar wees hier niet te star in! Wie Is De Mol? is helemaal gemaakt om je in verwarring te brengen, dus laat je ook niet te snel afleiden.

Tijdens een seizoen Wie Is De Mol? ontstaan er al snel vergezochte theorieën. Die zijn soms leuk om te checken, maar kunnen de verwarring ook nóg groter maken. Duik niet té diep het konijnenhol in!

Het dappere alternatief!

Je kunt natuurlijk vol inzetten op één kandidaat, en een soort ‘de dood of de gladiolen’-strategie hanteren. De kans dát je een poule wint is niet zo groot (één op tien), maar als het lukt behaal je wel een monsterscore. De kans dat je roemloos ten onder gaat is echter wel levensgroot!

Wie Is De Mol?

Gelukkig bestaat er geen waterdichte manier om de Mol te achterhalen. Gelukkig maar, want het raden en de constante verwarring maken de show ook zo'n succes. Hier vind je nogmaals alle informatie over de deelnemers aan Wie Is De Mol? 2020. Succes op je mollenjacht!