Vragen, vragen… Dit vragen wij ons af na de Game Of Thrones-finale

Jon Snow en Daenerys Targaryen in Game Of Thrones

We weten niet of jullie het gemerkt hebben, maar hier en daar was er nogal wat kritiek op het laatste seizoen van Game Of Thrones. We waren er zelf ook niet helemaal kapot van, maar belangrijker is dat we na afloop echt nog een paar belangrijke vragen hebben. Let op: heftig spoiler-alert!

De toekomst van Westeros en Essos is behoorlijk onduidelijk, nu Daenerys naar de eeuwige drakenjachtvelden is verhuisd. Natuurlijk is een open einde vaak erg mooi, maar we vragen ons toch af…

Waarom bestaat de Night’s Watch nog?

Jon Snow wordt na de moord op Daenerys (want het is echt een moord, mooier kunnen we het niet maken) verbannen naar de Night’s Watch. Samen met de Wildlingen trekt hij voorbij de muur, een onbekende toekomst tegemoet.

Maar: even kijken, de Night’s Watch deed juist dienst als bewaking tegen de Wildlingen, en de wights uit het noorden. Beiden zijn geen bedreiging meer, maar de Night’s Watch blijft gewoon bestaan! Volgens Tyrion is het ‘een goede plek voor ongewenste elementen’, maar kunnen ze niet gewoon een plantsoenendienst beginnen, ofzo?

Waar gaat die draak heen?

Nadat Jon Snow Daenerys vermoordde, was Drogon de draak natuurlijk erg verdrietig. Hij pakte het lichaam van zijn ‘moeder’ en vloog weg; dat is het laatste wat we van hem zagen. Waarschijnlijk vliegt hij naar het oosten, waar hij vandaan komt. Bran wil in elk geval graag weten waar hij is, én is van plan om zijn magische powers in te zetten om Drogon te zoeken.

Eigenlijk... maakt het niet veel uit waar hij naartoe is… Hij heeft sowieso Westeros verlaten, en keert waarschijnlijk terug naar zijn geboortegrond. Alleen Targaryens kunnen met draken communiceren, en Jon Snow is (voor zover bekend) de enige die over is. De draak zien we dus niet terug in een of ander leger, hoewel hij als wild beest natuurlijk wel levensgevaarlijk is voor omwonenden! Drogon is dus een zogeheten NIMBY-draak geworden; een vliegende, dodelijke variant op hangjeugd!

Wat gaat Grijze Worm doen?

Grijze Worm was de commandant van Daenerys’ leger en keerde na haar dood terug naar Naath; de stad waar Missandei (R.I.P.) vandaan komt. Missandei en Grijze Worm hadden totáál geen zin om in het koude Westeros te blijven wonen, waar mensen met een kleurtje bovendien slecht werden behandeld. Nee, ze zouden samen in het tropische Naath gaan wonen, waar de Onbezoedelden de vreedzame bevolking zouden beschermen.

Missandei maakt het helaas niet meer mee, maar Grijze Worm houdt zich aan zijn belofte.

Waarom werd Daenerys helemaal loco?

Er is veel kritiek op het feit dat Daenerys ‘zomaar’ besloot om 100.000 burgers van King’s Landing in de fik te steken. De laatste paar afleveringen ging het inderdaad nogal snel, maar dat de Drakenmoeder niet 100% was, was natuurlijk al lang duidelijk. Ze was de hele tijd al wreed, maar vocht meestal tegen slechteriken.

Toen ze als redster naar Westeros kwam nam niemand haar serieus, bleek haar lover haar neefje én meer ‘recht’ te hebben op de troon, werd haar volk racistisch behandeld, werd ze bedrogen door Cersei, haar vriendin werd onthoofd én liet Cersei King’s Landing vollopen met vluchtelingen.

Het kan een mens ook allemaal te veel worden, en dat gebeurde! ‘Okee, Cersei, jij wil mijn medeleven tegen me inzetten? Jij bent verantwoordelijk voor 100.000 doden.’ Het pakte allemaal niet zo lekker uit, dát niet.

De IJzeren Bank

Cersei leende bizar veel geld bij de 'Iron Bank of Braavos', die de koningin steeds subtiel bedreigde als ze de lening niet leek te kunnen betalen. Ze betaalde met het geld in elk geval de Golden Company, die helaas helemaal niets tegen het drakengeweld in kon brengen… Over miskopen gesproken.

Cersei is inmiddels dood en begraven, maar de Iron Bank lijkt ons niet het soort instituut dat dan maar zegt: ‘Hè, wat jammer… Die duiten zien we nooit meer terug *huilende emoji*…” Nee, je bedreigt niet de koningin van Westeros als je zo in het leven staat. De vraag is dus: wie gaat de IJzeren Bank een Tikkie sturen? Koning Bran wordt meteen opgezadeld met een miljardenschuld, en dan heeft hij nog niet eens de hoofdstad herbouwd! 'One way or another, they always get their gold back...'

Het zijn zomaar een paar vragen waar we ons inmiddels het hoofd over breken. Waarschijnlijk krijgen we hier nooit antwoord op, aangezien de volgende Game Of Thrones-serie een... prequel is!

Zulke antwoorden zijn natuurlijk ook niet nodig: een beetje dagdromen is al leuk zat! Welke prangende vragen hebben jullie na Game Of Thrones nog? Meer Game Of Thrones vind je hier: in onze ultieme lijst van coolste personages, én de beste scènes uit de serie.