De finale van WandaVision

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De finale van WandaVision

Het einde van WandaVision uitgelegd

|
|

Laatste update:

Zwart-wittelevisie, dansende heksen en superhelden met een kantoorbaan… De Disney+-serie WandaVision begon totaal bizar, en blééf verbazen. Na de spannende finale maken we de rekening op… Wat betekent het einde van WandaVision voor Scarlet Witch, Vision en het Marvel Cinematic Universe?

Let op: dit artikel bevat dikke spoilers voor de finale van WandaVision!

We begonnen WandaVision in een voorstadje van New Jersey. Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) en Vision (Paul Bettany) leken in een vrolijke sitcom te leven, die af en toe Twin Peaks-achtige trekjes had.

Het plaatsje Westview werd door Wanda Maximoff betoverd, en werd zo de ideale woonplaats voor Wanda. Ze toverde zelf een nieuwe Vision, haar robotgeliefde die stierf in Avengers: Infinity War, én creëerde zelfs twee kinderen!

WandaVision gaat fout!

Af en toe werd het geluk van Wanda en Vision ruw verstoord, wat eigenlijk een beetje vreemd was. Waren de powers van Wanda niet sterk genoeg om een utopia te maken? Jawel, hoor! De warrige buurvrouw Agatha (Kathryn Hahn) zat erachter. Sterker nog, deze heks verstoorde alles… vanaf het begin!

De heks Agatha Harkness kan de magische kracht van anderen absorberen, en ze keek watertandend naar de powers van Wanda. Door Maximoff te kwellen hoopte ze dat ze afstand zou doen van haar superkracht, die ze zelf ook niet zo goed begreep.

Dé podcast over series en films!

Uiteindelijk hief Wanda de betovering van Westview op, omdat de inwoners zwaar leden onder Wanda’s hersenspoeling. Dit betekende óók het einde van Vision én haar kinderen(!), dus besloot de Scarlet Witch in ‘the middle of nowhere’ onderzoek te doen naar haar magische powers: alles om haar kinderen terug te krijgen!

Agatha Harkness

Agatha Harkness martelde Wanda Maximoff, zodat ze haar powers kon stelen. Ze verstoorde Wanda’s fantasiewereld, stuurde Wanda’s overleden broer Pietro op haar af én liet Wanda al haar trauma’s herbeleven. Harkness had al eeuwen ervaring met magie, en was véél handiger dan haar slachtoffer.

Haar arrogantie werd haar noodlottig. Ze vertelde Wanda over een simpele spreuk waarmee je iemands krachten tijdelijk kunt lamleggen. “Ha ha, ken je die spreuk niet eens?” Uiteindelijk werd ze er zélf door verrast. Wanda liet Agatha leven, maar wél als een gehersenspoelde zombie in Westview.

Vision

Wanda’s geliefde bleek een herinnering te zijn aan de échte Vision, en kon alleen bestaan in de magische wereld die Wanda geschapen had. Tegelijkertijd was het lichaam van de originele Vision weer geactiveerd door de schurk Tyler Hayward: een robot zonder geweten is immers het ultieme wapen!

Na een spectaculaire matpartij eindigde het conflict tussen Vision en Vision in een filosofische discussie. “Als je alle onderdelen van een schip vervangt, is het dan nog hetzelfde schip?” Beide Visions kwamen tot de conclusie dat ze allebei wel én niet de ‘echte’ Vision waren. Toen Wanda’s Vision (hee!) zijn herinneringen in zijn oude lichaam uploadde, had de nieuwe Vision geen zin meer om te vechten, en vloog hij er vandoor.

Hoewel de ‘fantasie-Vision’ verdween met de toverspreuk, is de kans groot dat hij tóch voortleeft in zijn oude lichaam.

Monica Rambeau

SWORD-agente Monica Rambeau verdween toen Thanos de helft van al het leven in het universum vernietigde. Na de gebeurtenissen van Avengers: Endgame keert ze terug, nadat ze jarenlang spoorloos was. Ze probeerde uit alle macht Westview binnen te komen maar omdat de realiteit in het stadje veranderd was, werd haar lichaam óók steeds gemuteerd.

In de finale blijkt ze hele bijzondere superpowers te hebben: Rambeau is supersterk, en haar lichaam lijkt in licht te kunnen veranderen. In de ‘after credits’ krijgt ze van een buitenaardse Skrull een bericht van “een vriend in de ruimte”. Wie zit er momenteel in de ruimte met een groep Skrulls? Nick Fury!

En welk Marvel-personage krijgt over een tijdje een nieuwe serie op Disney+? Je raadt het al: Nick Fury! Fury en Rambeau zijn tegelijkertijd ook bekenden van Captain Marvel, die weer een nieuwe film krijgt... van de schrijver van WandaVision!

Wanda Maximoff (Scarlet Witch)

De arme Wanda Maximoff verloor haar ouders bij een bombardement, werd lid van de terroristische organisatie HYDRA, onderging pijnlijke experimenten, verloor haar broer en later haar geliefde Vision. Eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat ze gewoon een rustig leven wilde. Helaas is dat nogal lastig als je de machtigste superheld ter wereld bent

Agatha Harkness wil haar powers, en SWORD wil Vision gebruiken als robotwapen… dus ze willen de Scarlet Witch allebei weghebben. Dit lukt uiteraard niet, maar Wanda beseft wél dat ze haar magische wereld op moet offeren: te veel mensen lijden onder haar verdriet. Wanda heeft nu toegang tot alle magische boeken van Agatha Harkness. Het verlies van Vision en haar kinderen is wéér een enorme klap, en ze lijkt de magische kennis uit te pluizen om koste wat kost haar kids terug te krijgen.

Maar wat betékent het einde van WandaVision?

WandaVision lijdt een beetje onder het ‘Marvel-effect’: om te weten wat er nou precies gebeurd is moeten we waarschijnlijk twee spin-offs én een paar bioscoopfilms bekijken.

Vooraf werd verwacht dat de serie een opmaat was naar Dr. Strange and the Multi-Verse of Madness, maar die link was niet overduidelijk. Dr. Strange werd een keertje ‘genamedropped’, maar Benedict Cumberbatch was in geen velden of wegen te bekennen.

Tegelijkertijd heeft Scarlet Witch een sterke link met de X-Men, dus hoopten fans op cameo’s van Magneto of Professor Charles Xavier. Misschien als onderdeel van het ‘multiversum’, waarin de verschillende Marvel-helden elkaar kunnen ontmoeten? Nope! De 'terugkeer' van haar broer Pietro leek hierop te wijzen, maar dat was een slimme afleidingsmanoeuvre. Het lijkt erop dat ze voor de X-Men een eigen film aan het plannen zijn.

Duidelijk is wel dat Monica Rambeau terugkeert in de Nick Fury-serie, en waarschijnlijk in Captain Marvel 2. Agatha Harkness maakte duidelijk dat Wanda “iets heel ergs” had gedaan, dus mogelijk moet Dr. Strange - Sorcerer Supreme - dit in zijn volgende film herstellen.

Tegelijkertijd zou de nieuwe Spider-Man-film weer sterke links hebben met Dr. Strange 2. Misschien dat Scarlet Witch dus ook te zien is in Spider-Man: No Way Home, of er n elk geval een rol in speelt. Zal Wanda het multiversum openen op zoek naar Billy en Thomas?

Na WandaVision komt... Falcon and the Winter Soldier

Hoewel het einde van de serie behoorlijk sterk is, is het slot minder out there dan je op basis van de eerdere afleveringen zou verwachten. Tegelijkertijd was de finale verrassend emotioneel, toen Wanda wéér afscheid van haar geliefden moest nemen en de betovering van Westview ophief om andere mensen te redden.

WandaVision is in zijn geheel te bekijken op Disney+. Op 19 maart gaat de volgende Marvel-serie van start op het streamingplatform: hier lees je alles over Falcon and the Winter Soldier.

Lees verder