Worden de Harry Potter-films beter als Harry pistolen heeft in plaats van handen?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Worden de Harry Potter-films beter als Harry pistolen heeft in plaats van handen?

De Harry Potter-films zijn beter met… pistolen?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Nu we Daniel Radcliffe in Guns Akimbo met twee pistolen zien rondrennen, rijst in ons achterhoofd maar één vraag… Waarom hadden Harry Potter en zijn vrienden eigenlijk geen vuurwapens?

De tovenaars op Zweinstein doen ontzettend moeilijk om de meest ingewikkelde spreuken te leren, terwijl al superlang duidelijk is dat Voldemort iets van plan is.

Kinderen verdwijnen, leraren worden vermoord en toch komt niemand op het idee zijn toverstafje in te ruilen voor een Glock. "Ja, maar Harry Potter speelt zich af in Engeland en daar kun je niet zo makkelijk wapens kopen!" Nee, maar als tovenaar kun je wél een heel arsenaal… toveren.

Dat hadden de helden van Zweinstein ook eigenlijk moeten doen, want:

1 - Tovenaars weten niet wat pistolen zijn?

In het Harry Potter-universum weten tovenaars simpelweg niet wat vuurwapens zijn! Tovenaars weten zó weinig over de Dreuzels / Muggles dat ze wapens ‘een soort staf waarmee Dreuzels elkaar doden’ noemen. Klinkt gevaarlijk! Misschien zou iemand daar eens wat onderzoek naar moeten doen, toch?

In het geval van duizend jaar oude tovenaars die nooit buiten komen zou je nog kunnen zeggen: "Oké."Volgens de officiële lezing(!) ontdekten tovenaars pas recent het bestaan van toiletten. Het geval wil dat er elk jaar nieuwe kinderen op Zweinstein verschijnen. Geen één daarvan heeft dus ooit van een pistool gehoord. Harry Potters eigen oom Herman Duffeling / Vernon Dursley hééft een jachtgeweer!

Oké, Hagrid buigt de loop ervan krom alsof het een natte spaghettisliert is, maar Herman gaf hem daarvoor ook alle tijd. Waarom doet Hagrid dat trouwens, als niemand in de magische wereld weet waar een geweer precies voor is? We zitten nog maar in de opening van de achtdelige Harry Potter-reeks en ons hoofd duizelt nu al!

J.K. Rowling maakt in de boeken en films eigenlijk geen verwijzingen naar vuurwapens, waardoor oudere fans zich soms afvragen waarom ze totáál genegeerd worden in de strijd tegen Voldemort. In Fantastic Beasts zien we wel dat de politie op een Obscurial vuurt, maar dat haalt weinig uit. Niet zo gek: het is een levensgevaarlijke wolk negatieve energie.

In principe zijn tovenaars niet onkwetsbaar voor fenomenen uit de dreuzelwereld. Ze kunnen net zo goed gewond raken of sterven als normale mensen, alleen is het een stuk onwaarschijnlijker omdat ze meestal wel een magische truc achter de hand hebben.

2 - Schiet effe op

In de acht Harry Potter-films zitten aardig wat scènes waarin langdurig getoverd wordt: schitterende effecten, indrukwekkende muziek: het is één van de belangrijkste onderdelen van het magische universum.

Het nadeel is wel dat de tovenaars voor veel spreuken eigenlijk van tevoren al moeten roepen wat ze gaan doen, alsof het een soort Pokémon zijn (‘Pikachu! Bliksemstraal!’). De magische aanvallen worden ook echt minder krachtig als de tovenaar de naam ervan niet gilt, wat een belangrijk strategisch nadeel is. Probeer maar eens ‘Expelliarmus’ te gillen als de kogels je rond de oren vliegen.

De lange duels hoeven ook niet meer in de films te zitten, die kunnen vervangen worden door korte, heftige shoot-outs. De climax van Harry Potter wordt hiermee bijvoorbeeld lekker kort: pang pang op die vieze slang, en Harry jaagt snel wat kokend lood in het lijf van Voldemort.

"De groeten van Lily en James Potter, klootviool!"

Harry, Ron en Hermelien een pistool hadden gehad, was de hele Harry Potter-octologie waarschijnlijk 50% korter. Pistolen hadden het ook makkelijker gemaakt om Harry en Voldemort de hele tijd coole oneliners te laten droppen. Gemiste kans!

3 - Geldbesparing

Special effects zijn erg duur, maar vuurgevechten zijn relatief goedkoop te ensceneren. In plaats van lichtbollen, bliksem en roze explosies zouden een paar shootouts het budget van Harry Potter enorm kunnen drukken. Dan was er misschien wat extra geld overgebleven om Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson er normaal uit te laten zien aan het einde van de serie. Nu is het net alsof Harry, Ron en Hermelien met een hap speed achter de kiezen de kleding van hun ouders hebben aangetrokken.

De Harry Potter-films zijn beter met… pistolen?

4 - Waarom niet?

Voldemort heeft in de Harry Potter-reeks verschillende doelen. Hij wil eeuwig leven, alle ‘modderbloedjes’ verwijderen uit de tovenaarsgemeenschap en de heerser worden over alles en iedereen (een beetje zoals Gellert Grindelwald). De tovenaarswereld behandelt dit als een soort privé-oorlogje, maar er staat écht bijzonder veel op het spel. Bel John Wick, jongens!

Mensen bedenken (helaas) al duizenden jaren manieren om elkaar efficiënt te doden, maar zodra puntje bij paaltje komt negeren de tovenaars al deze dodelijke kennis. Dat is eigenlijk gewoon ronduit onverantwoord. We hadden déze Harry Potter kunnen hebben, mensen!

De arme professor Snape had nog kunnen leven als hij die vieze Nagini had neergeschoten!

In Harry Potter En De Halfbloed Prins wordt duidelijk dat het ‘ministerie van magie’ contact heeft met de regering van Groot-Brittannië over de ontsnapping van de Dooddoeners én de terugkeer van Voldemort. De premier doet vervolgens… helemaal niets? Wat voor figuren besturen de tovenaarswereld en de regering eigenlijk? Zelfs de Millennium Bridge wordt verwoest en niemand doet iets!

Had even Nicolas Cage gebeld voor een kleine, maar belangrijke bijrol! ‘Where there’s a will, there’s a weapon, Mr. Potter!'

5 - Klaar voor het begon

Zoals je weet vermoordde Voldemort de ouders van Harry Potter, en probeerde hij hetzelfde te doen met baby Harry zelf. Als James en Lily Potter allebei twee pistolen hadden in plaats van handen, was het voor Voldemort een stuk moeilijker geworden!

Als het Voldemort wél was gelukt, dan was er trouwens wel een groot probleem geweest. De liefde van Lily Potter had baby Harry waarschijnlijk niet beschermd tegen een paar gerichte schoten. Wow, ons Harry Potter-artikel wordt ineens wel érg duister. Nevermind.

Tegelijkertijd zou Harry als een soort James Bond door de films bewegen, met zijn onzichtbaarheidsmantel én twee pistolen. Wie houdt hem tegen?

Harry Potter-reboot

Daniel Radcliffe denkt dat een reboot van het Harry Potter-universum op een gegeven moment onvermijdelijk is, hoewel hij er zelf waarschijnlijk niet meer aan meedoet. Het zou best wel eens ‘gritty’ hervertelling kunnen worden: Harry Rambo En De Orde Van De PPK!

Lees verder