Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Sorcerers Stone

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Sorcerers Stone

De 6 grootste plot holes uit Harry Potter films

|
|

Laatste update:

Wij houden hier op de redactie énorm van alles dat ook maar enigszins met Harry Potter te maken heeft. Toch moet we ook af en toe kritisch zijn. Want, laten we eerlijk zijn, niet alles uit de films is even logisch. Zoals deze 6 plot holes die ons nog steeds dwarszitten.

Ohja: wist je dat alle Harry Potter-films misschien naar Netflix komen? Dan kun je onderstaande plot holes nog eens rustig nakijken!

1. Wormtail

We maakten in The Prisoner of Azkaban voor het eerst kennis met die enge verrader Peter Pettigrew, aka Wormtail. Wat bleek? Hij deed zich al die tijd voor als Rons rat Scabbers zodat de leden van de Order hem niet konden ontdekken. Er is alleen één probleem: Peter Pettigrew stond wél gewoon op de Marauder’s Map.

De 6 grootste plot holes uit Harry Potter films
Daarom zien we Harry, die de Map kreeg van Fred en George, ook steeds zoeken naar Pettigrew – zónder resultaat. Hij wist natuurlijk niet dat ‘ie naar een rat moest zoeken. Toch vinden we het raar dat Fred en George zelf nooit op zoek gingen naar Pettigrew. Je kon zijn naam tenslotte altijd wel vinden in de buurt van Ron. Geven ze niets om een vreemde dude die altijd bij hun broertje in de buurt hing? Hmmm…

2. Thestrals

In The Order of the Phoenix komt Harry erachter dat de koetsen die studenten richting Hogwarts rijden, niet door magie worden aangedreven. Luna Lovegood (check hier ons interview met actrice Evanna Lynch!) legt aan hem uit dat de wezens die de koetsen trekken, de Thestrals, alleen zichtbaar zijn voor mensen die ‘de dood’ hebben gezien. Maar… dan moest Harry ze toch al eerder hebben gezien?!

De 6 grootste plot holes uit Harry Potter films
Baby Harry zag namelijk de gruwelijke moord op zijn ouders door Voldemort, maar oké: toen was ‘ie wel érg jong. Na The Sorcerer’s Stone had hij de Thestrals wél moeten zien. Hij was er natuurlijk bij toen Quirrell doodging. Toch heeft dit plot hole wel een reden. Toen de eerst film uitkwam, moest het Order of the Phoenix-boek (waarin Thestrals werden geïntroduceerd) nog uitkomen. Latere films negeerden ze echter toch gewoon dus dan blijft het plot hole staan.

3. Snape’s herinneringen

Harry krijgt in The Deathly Hallows – Part 2 eindelijk te zien dat Snape een held is en al die tijd stiekem een dubbelrol vervulde. Dit moment is wat ons betreft het beste en meest emotionele stukje uit de films. Toch klopt er één klein dingetje niet helemaal…

De 6 grootste plot holes uit Harry Potter films
Als Harry Snape’s tranen in de ‘Pensive’-ketel doet en zijn cruciale herinneringen kan zien, zien we óók dat Snape direct na de moord op Harry’s ouders naar Godric’s Hollow kwam. Even hiervoor horen we Lily’s laatste woorden tegen Harry en stormt Voldemort naar binnen. Euhm… hoe kan Snape dit gezien hebben? Hij kwam toch pas na de moord binnen? Lily’s laatste woorden en Voldemorts daadwerkelijke gruweldaden kan hij nooit zo gezien hebben en zou dus niet in zijn herinneringen kunnen zitten.

4. Millennium Bridge

Oké, deze is héél erg mierenneuken, maar we nemen ‘m toch mee. Weet je nog dat moment in The Half-Blood Prince waarop de losgeslagen Death Eaters de Millennium Bridge in Londen slopen? Nou: de film speelt zich af in 1996 en die brug ging ‘in het echt’ pas in 2000 open. Oeps!

De 6 grootste plot holes uit Harry Potter films
5. Fred en George’s geld

Hoe konden Fred en George hun krankzinnige magic-shop, te zien in The Half-Blood Prince, eigenlijk betalen? Malfoy herinnert iedereen steeds aan het feit dat de Weasleys arme sloebers zijn. Toch lukt het twee van school gestuurde jongens om een winkelpand te huren. In de boeken vinden we wél een uitleg; Harry schonk het prijzengeld van het Triwizard Tournament (1000 Galleons) aan Fred en George. In de The Goblet of Fire-film zit helaas geen enkele verwijzing naar wat voor prijs dan ook. Vooral voor boekkenners een irritant plot hole dus!

6. Harry’s ultra-Expelliarmus

Harry knalt Snape een paar meter de lucht in tijdens een hele toffe scène in The Prisoner of Azkaban, die in de Shrieking Shack. Maar euhm, wtf? Ten eerste zou een Expelliarmus nóóit zo extreem krachtig moeten zijn. Tenminste: nog niet (Harry zat pas in jaar drie). En ook zeker niet als je ‘m op een zéér ervaren wizard als Snape afvuurt. Daarnaast is ‘ie bedoeld als ontwapeningsspreuk. Toch blijft Snape gewoon zijn wand vasthouden terwijl hij naar achter vliegt.

Je raadt het al: ook hier bieden de boeken wél uitkomst. Daar vuurden Ron, Harry en Hermione tegelijk een Expelliarmus-spreuk af en dáárom kwam ‘ie zo keihard aan bij Snape. Aaah, dat is tenminste wél duidelijk.

Lees verder