Evanna Lynch

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Evanna Lynch

Interview met Harry Potter-actrice Evanna Lynch: ‘Luna Lovegood is mijn wederhelft’

|
|

Laatste update:

Evanna Lynch kwam ook gezellig langs op de wintereditie van Dutch Comic Con! We kennen haar natuurlijk van haar rol in Harry Potter als de lieftallige, misschien een beetje vage, Luna Lovegood/Loena Leeflang. In het echt zijn ze eigenlijk gewoon precies dezelfde personen. Wij spraken Evanna over Harry Potter, fans en haar leven als vegan. 

'Harry Potter, daar is toch niks aan?' 

Ze mag dan wel moe zijn van een heel weekend Dutch Comic Con, waar ze Q&A’s deed, foto’s maakte met fans en handtekeningen uitdeelde. Maar zodra er over Harry Potter wordt gepraat, lichten haar ogen alweer op. “Mijn moeder had Harry Potter and the Chamber of Secrets uit de bibliotheek gehaald. Ik vond het maar niks toen ik de voorkant zag. Twee jongens in een auto? Dat is toch niks aan? Ik zat net in een ‘girly’-fase, dus ik wilde écht niet lezen over een jochie met een bril. Maar na 1 hoofdstuk vond ik het geweldig en was het boek in een mum van tijd door mij verslonden. Het was wel verwarrend, want ik had eerst niet door dat ik met het tweede deel was begonnen. Later moest ik dus nog beginnen met The Philosopher's Stone.”

Accepteer jezelf 

Voor heel veel fans is Luna Lovegood een groot voorbeeld, die laat zien dat het oké is om jezelf te zijn. Maar niet alleen de fans hebben veel van het personage geleerd, Evanna zelf ook: “Wat ik vooral van Luna heb geleerd, is dat zelfacceptatie zo mooi is. Het is veel belangrijker dan telkens proberen om jezelf aan te passen. Soms krijg ik door social media het gevoel dat ik niet goed genoeg ben. Maar Luna is juist zo dankbaar voor wat ze wél heeft en daarin is zij echt mijn voorbeeld.” 

Gebalanceerd blijven

“Het is geweldig om een personage te representeren dat zo’n positief effect heeft.” Dat betekent niet dat beroemd zijn het leven van Evanna overheerst. Soms moet ze even ‘loskoppelen’ van alle bekendheid. “Ik heb zelf ook leraren en kwetsbaarheden. Daarom is het proberen van nieuwe dingen ook mijn favoriete manier om niet aan alle beroemdheid te denken. Ik neem danslessen en circuslessen waarbij ik nog veel moet leren en dat houdt mij gebalanceerd.”

De eerste ontmoeting met J.K. Rowling 

De actrice is nog niks vergeten van haar Harry Potter-tijd: spreuken, teksten en speciale momenten weet ze allemaal nog. Wat Evanna het beste bijblijft, is haar eerste ontmoeting met J.K. Rowling. “Ik was nog maar 14 toen ik haar ontmoette, maar we schreven al jarenlang brieven naar elkaar. Toen stond ze daar opeens, zonder dat ik wist dat ze zou komen! Rowling was zo’n warm persoon, zo aardig. Waar ik mij nu nog steeds over verwonder is hoeveel passie ze in haar werk steekt. Ze is zo druk en populair, maar toch maakt ze tijd vrij voor haar creativiteit. Van die toewijding ben ik enorm onder de indruk."

Luna Lovegood onder de veganisten 

Een aantal jaar geleden besloot Lynch om over te stappen naar een veganistische levensstijl. Om haar ervaringen te delen, maakt ze een podcast: The Chickpeeps. “Heel veel veganisten voelen zich alleen, omdat om hen heen niet veel mensen dezelfde levensstijl delen. Door mijn podcast krijgen veel veganisten het idee dat ze er niet alleen voor staan. Die positieve feedback is enorm fijn.” Ze is dus ook gewoon de Luna Lovegood onder de veganisten!

Nieuwe Harry Potter-film? 

En nu natuurlijk het antwoord op de belangrijkste vraag: als er een nieuwe Harry Potter-film komt, zou Evanna Lynch er dan ook in willen spelen? “100% JA! Luna is mijn wederhelft, dus het zou geweldig zijn om haar weer te spelen. Maar ik zou het ook heel tof vinden als ik een docent op Hogwarts mag spelen.” De acteur die Neville speelde, haalde laatst een 'grap' uit. Hij zei op twitter dat er een nieuwe Harry Potter met de originele cast werd gemaakt! Helaas is dat, voor nu, nog niet het geval. Wat wij wel zeker weten, is dat Evanna Lynch eigenlijk gewoon dezelfde persoon als Luna Lovegood is: lief, excentriek en een voorbeeld voor velen!

Bekijk hier de 18 real-life liefjes van de andere Harry Potter-acteurs!

Lees verder