Fantastic Beasts: wie is Gellert Grindelwald eigenlijk?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Fantastic Beasts: wie is Gellert Grindelwald eigenlijk?

Fantastic Beasts: wie is Gellert Grindelwald eigenlijk?

|
|

Laatste update:

Deze week gaat Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald in première. Maar wie ís Gellert Grindelwald nou eigenlijk? Een kort profiel van deze magische misdadiger. Met een waarschuwing voor (milde) spoilers.

De titel van Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald verklapt het eigenlijk al een beetje: Grindelwald is géén brave borst. Hij is van plan om het bestaan van tovenaars te onthullen aan de wereld, en wil en passant een leger ‘pure’ tovenaars maken die over de lamlendige dreuzels heersen. De wereld hoort wat Grindelwald betreft toe aan de tovenaars!

Je zou zeggen dat dit opgewonden standje een spekkie voor het bekkie is van een machtige tovenaar als Albus Dumbledore/Perkamentus. Hier wordt het verhaal interessant Dumbledore was voorheen goed bevriend met Gellert; zelfs zó goed dat hij Grindelwalds geratel voor een groot deel goedkeurde! Wow, Albus, we dachten dat je cool was!

De Perkamentus-factor

Daarnaast heeft Albus nog altijd een zwak voor Gellert, omdat hij ‘m vroeger erg aantrekkelijk vond. De jeugdvrienden groeiden echter uit elkaar omdat Perkamentus’ zus om het leven kwam toen Albus en Gellert duelleerden met Albus’ broer Desiderius. Omdat Perkamentus niet helemaal vrijuit ging (hij vond Gellerts plannen immers wel cool, en was mogelijk verantwoordelijk voor de dood van zijn zus), draaide hij jarenlang om de hete brij van (de alsmaar radicaliserende) Grindelwald heen…

Gellert trok echter steeds meer machtswellustelingen aan, waardoor zijn radicale plannen steeds populairder werden. Naar verluidt waren Perkamentus en Grindelwald met afstand de beste tovenaars op de planeet, maar wisten ze niet wie de sterkste van de twee was...

Nóg meer misdaden

Nadat Grindelwald in Fantastic Beasts probeerde om (vermomd) een conflict tussen tovenaars en dreuzels te starten, wordt hij aan het eind van deze film gearresteerd. In The Crimes Of Grindelwald gaat de kwade tovenaar een stuk minder subtiel te werk.

Harry Potter-fans weten natuurlijk al lang dat Dumbledore zijn oude vriend in 1945 (subtiel!) definitief versloeg, ook al gebruikte Grindelwald de ‘Elder Wand’; de krachtigste toverstaf ooit. Aangezien The Crimes Of Grindelwald zich afspeelt in 1926, en er nóg drie Fantastic Beasts-films gepland staan (voor 2020, 2022 en 2024), kunnen we ons voorbereiden op een slepend conflict! We weten sowieso al dat Johnny Depp sowieso terugkeert in de sequel op The Crimes Of Grindelwald.

Grindelwie?

Wat verwarrend is, is dat Grindelwald in het Harry Potter-universum eigenlijk twee versies heeft. In de filmversie van Harry Potter And The Deathly Hallows Part 1, bezoekt Voldemor(t) de tovenaar terwijl hij in zijn cel zit. Grindelwald helpt ‘Hij die niet genoemd mag worden’ graag, en vertelt ‘m waar de machtige Elder Wand verstopt ligt.

In de boeken is Grindelwald een stuk gecompliceerder. Hij wacht Voldemort op, hoort zijn bedreigingen aan, en antwoordt met een duidelijke ‘Bitch, please...’. Voldemort is ‘not amused’ en doodt Grindelwald, maar zelfs dáárvan is Gellert niet echt onder de indruk. Als Harry in het schemergebied met Dumbledore praat, zegt de laatste dat dit ‘misschien een poging van Grindelwald was om zijn fouten te herstellen’.

Hoewel Voldemort en Grindelwald beiden boze tovenaars zijn, zijn deze twee figuren géén vrienden van elkaar, in de boeken althans. Grindelwald begaat talloze misdaden, maar heeft in elk geval een doel voor ogen waarvan hij dénkt dat het goed is voor tovenaars. Voldemort is eigenlijk alleen bezig met zijn eigen macht, en vermoordt iedereen die ‘m in de weg staat, die hij niet mag, of gewoon... zomaar. 

Layers!

Hierdoor lijkt hij wel een beetje op de X-Men-schurk Magneto, die vindt dat mutanten de macht moeten krijgen over mensen, om te voorkomen dat de mensen besluiten alle mutanten neer te schieten. We zien Johnny Depp met een rare pruik, maar we verwachten dat Gellert Grindelwald méér te bieden heeft.

Momenteel liggen deze vragen nog helemaal open; in de nieuwe Fantastic Beasts komen we er waarschijnlijk meer over te weten!

Lees verder