De beste momenten uit Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt

Nu oud-kandidaten terugkeren voor Heel Holland Bakt nog een Keer kijken we terug op de roemrijke geschiedenis van HHB. Voor een supertraag bakprogramma bevat Heel Holland Bakt heel wat ontroerende, grappige én spectaculaire momenten!

8. Burning down the house!

Filiz had het zwaar in seizoen 3 van Heel Holland Bakt… Om haar heen werden de indrukwekkendste taarten gebakken, maar zelf kwam ze helaas niet ver. Tijdens het bakken van koekjes vloog haar bakpapier zelfs in de fik!

Gelukkig krijgt Filiz de kans om te laten zien hoeveel ze de laatste jaren geleerd heeft. Ze is één van de deelnemers aan Heel Holland Bakt nog een Keer!

7. De diefstal van het deeg

Als er iets misgaat in Heel Holland Bakt heeft iedereen medelijden met de kandidaten; zo’n soort show is HHB nu eenmaal. Tijdens het bakken van saucijzenbroodjes was het bladerdeeg van kandidaat Sabine ineens verdwenen… Waar was het gebleven?

De beste momenten uit Heel Holland Bakt
De beste momenten uit Heel Holland Bakt

Volgens André van Duin wordt de kwestie tot op de bodem uitgezocht, maar na wat geklaag van Sabine… horen we er nooit meer wat van! Chun is de grote verdachte omdat hij dezelfde vriezer gebruikte als Sabine, maar waarom is Thijs ineens zo hulpvaardig? Hij geeft zijn concurrente een nieuw stuk deeg: wie heeft er nou zó veel bladerdeeg dat hij voor Sinterklaas kan spelen?

De beste momenten uit Heel Holland Bakt

6. Robèrt is boos!

Ine maakte het in 2017 wel érg bont in Heel Holland Bakt. Het was de opdracht om een ‘verrassende taart’ te maken en de bakster dacht waarschijnlijk: “Dan verstop ik toch een paar glaasjes likeur in mijn taart?” Een uitstekend idee als je van tripjes naar de eerste hulp houdt, waar ze je bloedende ingewanden weer aan elkaar plakken!

Een woedende Robèrt van Beckhoven zei: “Glas in een taart kunnen wij niet zo waarderen”, want boven alles is hij een gentleman. Ine mocht zelfs door omdat het “onderdeel uitmaakte van het leerproces."

5. Blij dat ik bij!

Heel Holland Bakt draait voor een groot deel om zoetigheid; wie houdt er niet van? Naast mensen zijn er natuurlijk nóg wat wezens op aarde die wel van suiker houden, zoals de enorme zwerm bijen uit seizoen 2020-2021. Terwijl de bakkers een macarontaart moeten bakken, strijden ze óók tegen bijenvriendjes die er massaal op afkomen. Alsof het bakken van macarons nog niet lastig genoeg is!

De beste momenten uit Heel Holland Bakt
De beste momenten uit Heel Holland Bakt

Kijkers gruwelden van de beelden: schitterende taarten waar insecten gulzig overheen kropen. Daarnaast was er veel bewondering voor de jury die onbewogen door bleef proeven. Zenuwslopend, want voor je het weet sta je op een stekende bij te kauwen.

4. 'Kiekeboetaarten'

Het tweede seizoen van Heel Holland Bakt kende een spetterende finale. Er moest een zogeheten ‘kiekeboetaart’ gebakken worden: een baksel dat aan de binnenkant een verrassing verborg. Menno verbaasde iedereen met een geweldige Captain America-taart: als je hem opensneed zag je aan de binnenkant iets wat heel veel op de Amerikaanse vlag leek. Deze prestatie leverde hem de winst op!

De beste momenten uit Heel Holland Bakt

Anouk maakte een cake met een fantastische binnenkant: een beeld van de Afrikaanse savanne mét wilde dieren. Helaas was de buitenkant niet zo mooi en was de cake ook niet zo lekker… Toch verdient ze een eervolle vermelding: de binnenkant van de cake is één van de gaafste plaatjes die we ooit in Heel Holland Bakt zagen.

De beste momenten uit Heel Holland Bakt

3. Cas en Wieke

In 2018 deed er een bijzondere kandidaat mee: Cas, die ondanks dat hij slecht hoort gewoon de pannen van het dak bakte. Zijn tolk Wieke kregen we er gratis bij en wekenlang had iedereen het over het stel.

De deelname van Cas was uniek en zorgde ervoor dat gebarentaal ineens voor een groot publiek op de kaart werd gezet. We zeggen niet dat Irma Sluis haar roem indirect te danken heeft aan Cas en Wieke, maar we sluiten het ook niet helemaal uit. Cas is trouwens óók van de partij in de nieuwe reeks Heel Holland Bakt nog een Keer. Of Wieke aanschuift is nog een mysterie...

2. Lekkere tompoucen

De opdrachten die het simpelst lijken zijn in werkelijkheid vaak de lastigste horden. In 2014 kregen de bakkers de opdracht om tompoucen te maken: het werd... een slagveld.

Martine Bijl moest al haar empathie inzetten om de bakkers te troosten. Sindsdien doen we nooit meer lullig over deze edele klassieker.

1. Eerbetoon aan Martine Bijl

HHB-presentatrice van het eerste uur, Martine Bijl, werd in 2015 getroffen door een hersenbloeding. Bijl was enorm geliefd door haar droge humor en de manier waarop ze zich over de gestreste kandidaten bekommerde. Helaas kon ze de presentatie van Heel Holland Bakt niet meer voortzetten.

André van Duin nam de presentatie over en hoewel hij dat uitmuntend deed, vergat niemand de tragische presentatrice. Toen Martine Bijl in 2019 overleed, stond het programma natuurlijk even stil bij haar lot. Oprecht, to the point en mídden in onze gevoelsspier.

Heel Bakt nog een Keer

In de nieuwe show Heel Holland Bakt nog een Keer nemen oud-kandidaten het tegen elkaar in de beroemde HHB-tent. Voor sommige kandidaten is het een mogelijkheid om hun kunsten nóg eens te laten zien. Anderen hebben eindelijk de kans om te laten zien dat hun afgang in de eerdere seizoenen gewoon pech was. Janny van der Heijden zei er in Veronica Superguide het volgende over.

Je ziet Heel Holland Bakt nog een Keer elke zondag op NPO1, vanaf 20:30 uur.