Waarom Great British Bake-off beter is dan HHB!

The Great British Bake-off

The Great British Bake-Off is de inspiratie voor de Nederlandse kijkcijferhit Heel Holland Bakt. We hebben absoluut niets tegen André van Duin, Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden, maar er zíjn puntjes waarop de Nederlandse versie het aflegt tegen GBBO!

Heel Holland Bakt keert waarschijnlijk in december terug met een nieuw seizoen van de jacht op de beste thuisbakker van Nederland. Op 5 september verschijnt de serie Heel Holland Bakt Nog Een Keer, waarin oud-kandidaten nógmaals hun kunsten mogen laten zien.

We moeten echter niet vergeten dat The Great British Bake Off momenteel óók nog te zien is. Mocht je het gemist hebben: dit zijn redenen om absoluut eens in te schakelen.

4. Het niveau ligt hoger

Heel Holland Bakt en The Great British Bake Off begonnen een beetje knullig, maar tegenwoordig zijn het vooral supergetalenteerde mensen die meedoen. De Nederlandse kandidaten kunnen prima bakken, maar soms zijn de taarten een beetje saai.

Jurylid Paul Hollywood gaf in de vroege jaren van The Great British Bake Off soms een ‘Hollywood Handshake’ als een bakker een taartje maakte dat écht professioneel gemaakt leek. Omdat de kwaliteit van de bakkers elk jaar stijgt deelde hij er steeds meer uit. In een interview in 2018 vertelde Hollywood dat hij vaak nadenkt over zijn eigen speciale eerbetoon.

“De handdruk begon toen de taarten bijna de grens over gingen tussen een amateurbakker en een prof. De kandidaten worden steeds beter en ik stel mijn eisen ook steeds bij tot bijna niemand ze meer haalt.” Dat blijkt, want in het seizoen 9 van GBBO gaf hij maar liefst twaalf keer een hand! In het laatste seizoen zijn het er gelukkig ‘maar’ drie. Anders gaan die kandidaten maar naast hun schoenen lopen.

3. Er is meer afwisseling

Groot-Brittannië speelde in de 19de eeuw de baas over de halve wereld en kwam daardoor in contact met allerlei gerechten en smaken die in Europa nauwelijks bekend waren. Kandidaten in The Great British Bake Off halen hun inspiratie uit India, het Midden-Oosten, Azië: werkelijk alle windrichtingen.

Nederlandse bakkers gebruiken natuurlijk óók aardig wat exotische gerechten en specerijen in taarten en gebakjes (uit Indonesië, Turkije, Suriname, etc.), maar dit verbleekt bij het Britse bakprogramma.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

2. De jury is meer uitgesproken

Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden zijn veel dingen: aardig, positief ingesteld, soms melig en bijna altijd opbouwend. Het past prima bij de gemoedelijke sfeer van Heel Holland Bakt. The Great British Bake Off is een tikkeltje strenger en de jury hanteert meer het bekende good cop/bad cop-principe.

In de eerdere seizoenen was bakautoriteit Mary Berry het positieve jurylid dat altijd lieve woorden had voor de kandidaten, ook al waren hun gebakjes niet te vreten. De flamboyante Paul Hollywood was meestal aardig maar kon óók hard uit de hoek komen in het geval van een misbaksel. Prue Leith verving Mary Berry als jurylid in 2017, maar de rolverdeling staat nog steeds vast. Robèrt en Janny staan minder op hun strepen dan de jury van GBBO, waar de kandidaten soms zelfs een beetje bang voor zijn.

Hollywood geeft echter wel toe dat hij op televisie een stuk strenger overkomt dan tijdens de opnames. Als de kandidaten aan het werk zijn moedigt hij ze vaak aan en geeft hij ze soms tips. Deze stukjes halen de uitzending bijna nooit omdat Hollywood er expres de meest verschrikkelijke scheldwoorden tussendoor gooit zodat de opnames niet bruikbaar zijn. Of Janny de deelnemers óók op deze manier helpt weten we niet. We zouden wél grof geld betalen voor beelden waarop ze driftig in een pan staat te roeren terwijl ze “paardenkut” krijst!

1. Er is… opvallend veel drama

The Great British Bake Off bestaat grotendeels uit feelgood-televisie, maar af en toe gebeuren ook dáár rare dingen. Kandidaat Iain gooide woedend zijn mislukte ijstaart in de prullenbak omdat een andere kandidaat die er te vroeg uitgehaald had. Hij werd uit het programma gestuurd omdat hij hiermee een slecht voorbeeld was voor jonge kijkers.

In 2017 gooide jurylid Prue Leith per ongeluk de naam van de winnaar op Twitter terwijl de finale nog uitgezonden moest worden, en de Amerikaanse versie van Bake Off (met Paul Hollywood in de jury) werd zelfs helemaal stilgelegd omdat een ander jurylid werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten.

Het klapstuk was waarschijnlijk de affaire die Paul Hollywood had met het jurylid Marcela Vallodalid in het Amerikaanse The American Baking Competition. Mary Berry was zó teleurgesteld in haar oud-collega, en de manier waarop hij zijn ex-vrouw behandelde, dat de vriendschap tussen de twee flink bekoelde.

De overstap die de show maakt van de BBC naar de zender Channel 4 hielp natuurlijk ook niet mee. Paul Hollywood was de enige van de cast die meeverhuisde omdat Berry en presentatoren Sue en Mel stopten. Dat léék de doodsteek voor GBBO maar Hollywood, Noel Fielding en Sandi Toksvig wisten de show toch succesvol te houden.

The Great British Bake Off is elke donderdag te zien op NPO1, vanaf 20:30 uur.