Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

Door Redactie
Heel Holland Bakt, feitjes

Al acht jaar lang genieten we van de heerlijkste taarten, de gezelligste kandidaten en de leukste juryleden in Heel Holland Bakt. Maar wat weten we eigenlijk nog niet over de show? Wij zochten diverse leuke feitjes bij elkaar! Wist jij dit al? 

1. Drie seizoenen in maak

Laten we meteen met het goede nieuws beginnen: Heel Holland Bakt breidt uit. Nadat we vorig jaar al flink genoten van de kids-editie komt er binnenkort zelfs een derde versie: een speciale serie met oud-deelnemers! "Heel Holland Bakt bestaat dan tien jaar, dus de beste bakkers van de afgelopen jaren komen dan langs. Dat wordt ook weer een hele serie", lichtte André van Duin kortgeleden al een tipje van de sluier. We zeggen: bakkers, bakken maar!

Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

2. Twee bananen, een aardbei en...

Vraag jij je tijdens het kijken ook weleens af: hoe komen ze eigenlijk aan al die ingrediënten voor de signatuuropdracht en het meesterstuk? Nou, één ding is duidelijk: de kandidaten hoeven niet zelf naar de supermarkt. "De kandidaten geven in de voorafgaande week hun recept door, zodat de ingrediënten hiervoor kunnen worden ingekocht. Hierbij geven we geen uitleg", verklapte Robert van Beckhoven aan NU.nl. Niets dus improvisatie, alle recepten liggen van tevoren al vaster dan vast.

Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

En mocht je je zorgen maken om de restjes: geen paniek. Die smikkelen de crewleden na de opnames zelf op. "You get a taart, you get a taart.." 

3. Hallo, hier ben ik!

Om daar nog even op voort te bakken... uh borduren: de kandidaten hebben tijdens het bakproces contact met de crew! In de bekende tent hangen niet - net als in Big Brother - 100 camera's, dus soms moet een kandidaat zelf aangeven dat hij/zij wat spectaculairs gaat doen. "Het is wel televisie, dus vaak moeten dingen over. En als je bijvoorbeeld iets uit de oven haalt, of een vorm omkeert, moet je een seintje geven aan het camerateam zodat zij dat kunnen vastleggen", verklapteoud-winnaar Rutger van den Broek. Tja, dus zelfs in Heel Holland Bakt is niet alles wat het lijkt.

4. De opnamelocatie 

De makers van Heel Holland Bakt plaatsen de witte tent altijd in een prachtige groene omgeving. Een riviertje, een stukje bos en vooral heel wat gras waar André en Janny op kunnen racen met hun golfkarretje. Maar waar is die opnamelocatie nu precies? Nou, de eerste vier seizoenen namen ze de show op in de tuin van Kasteel Broekhuizen nabij het Utrechtse Leersum. Maar daar kwam vanaf het vijfde seizoen verandering in: van het kasteel in Leersum vertrokken ze naar de tuin van Kasteel Maarsbergen.

Die switch had te maken met de plannen voor het oude kasteel. Er werd namelijk een heus hotel van gemaakt. En aangezien het te duur was om het terrein dan volledig af te laten sluiten voor de opnames en te voorkomen dat er dingen vroegtijdig uitlekten, verplaatsten ze de boel. Voor ons kijkers maakt dat zeker geen verschil.

Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

5. Opnamedagen

Naast de drukte van de Heel Holland Bakt-opnames hebben de deelnemers nog gewoon een leven. Ze werken of gaan naar school, onderhouden een gezin om over een sociaal leven maar niet te spreken. De vraag is dan ook: hoe ziet de opnameperiode eruit?  "De opnames zijn vaak gepland in het weekend of op feestdagen. Zodra je door bent, krijg je meteen alle opnamedata door", schemerde oud-deelneemster Fleur Heijen door aan Stessa

En die opnamedagen zijn zwaar! "We moesten rond 8.30, 09.00 uur verzamelen, tussendoor veel wachten en uiteindelijk waren we pas tegen 23.00 of 0.00 uur 's avonds klaar. Ik heb begrepen dat de opnamedagen nu wel soepeler verlopen", vult Rutger in. En waar dat wachten dan uit bestaat? "Zodra de baktijd om is, kun je elkaars baksels bewonderen. Daarna moet iedereen de tent uit en worden de mooie opnamen van de baksels op de ronddraaiende plateaus gemaakt die je voor het jureermoment ziet. Buiten de tent kun je even op adem komen en je opknappen." 

Al met al komt er dus een stuk meer bij kijken dan de 50 minuten die wij wekelijks zien!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws:

6. Het eerste relletje in de show

Als er één programma bekend staat om zijn gezellige en kneuterige karakter is het Heel Holland Bakt. Toch had ook dit programma in 2018 zijn eerste relletje te pakken... en dat had alles te maken met kandidaat Maroeska Metz. Zij introduceerde zichzelf als beeldend kunstenaar, maar wat bleek? Ze bracht al eerder een kookboek uit en was zelfs cateraar on the side. Iets wat kijkers niet waardeerden.

Het stemde het altijd vrolijke HHB-jurylid Janny van der Heijden 'verdrietig' en ook Maroeska baalde ervan. Al was haar boosheid vooral gericht op de makers. "Ik herkende mezelf totaal niet. Dat verwijt ik Omroep MAX. Het gaat ze natuurlijk om de casting van typetjes, ook al pakken die negatief voor mij uit." Achteraf kijkt ze er dan ook niet erg positief op terug. "Als ik dit had geweten, had ik oprecht mijn best gedaan niet drie keer achter elkaar meesterbakker te worden." 

Voor wie benieuwd is: inmiddels ligt de negativiteit ver achter deze kandidaat. Ze bakt en kookt er nog altijd op los en combineert dit met haar passie voor designen! 

7. Nog meer problemen

Dit was het enige relletje binnen de show, maar de makers hebben voor nog hetere vuren gestaan! In 2015 legde het Commissariaat voor de Media Omroep Max een boete op van 162.000 euro! Wat?! Ja, je leest het goed. Deze boete kregen ze omdat Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn) en Bol.com een Heel Holland Bakt-lijn met bakproducten uitbrachten, en dit is in strijd met de Mediawet.

Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

Hoe dat kon? Om Heel Holland Bakt überhaupt te maken, sloot Omroep Max een contract met de commerciële tak van de Britse omroep BBC, die de oorspronkelijke show The Great British Bake-off uitzendt. In dit contract droegen ze - bewust of onbewust - ook de merchandise-rechten over aan de Engelse zender. "Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma", stelde het Commissariaat van de media.

Nu is alleen de vraag: moest Omroep Max deze boete dan ook betalen? Nee, dat niet. Na flink wat rechtszaken werd de omroep in 2017 alsnog in het gelijk gesteld. De rechter vond dat ze - met het afgeven van het woord- en beeldmerkrecht aan BBC Worldwide - niet hadden kunnen voorzien dat dit zou gebeuren. Eind goed, al goed!

8. En de winnaar is...

Na al dat drama is het tijd voor een positieve noot: is Heel Holland Bakt ooit in de prijzen gevallen? We weten allemaal dat een Televizier-Ring er - tot grote frustratie van Omroep Max-baas Jan Slagter - nog niet in zat. Maar helemaal met lege handen staan ze ook niet. In 2019 won de show een Televizier-Ster Digital Impact voor hun app.

Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

De Kids-versie was dit jaar in de race voor een Zapp Award voor 'Favoriete Jeugdprogramma', maar helaas die eer ging naar Mollenstreken.

9. Waar staan de winnaars nu?

Rutger, Menno, Sarena, Annemarie, Hans, Anna, Anouk en Elizabeth; deze knappe koppen wisten met hun bakkunsten de juryleden het meest te overtuigen. En dat bakken doen ze nog steeds. Van het uitbrengen van boeken, het opduiken in tv-shows, een eigen café tot het geven van workshops; hier lees je alles over de winnende bakkers.

Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

10. Over boeken gesproken...

De winnaar van Heel Holland Bakt mag zijn eigen bakboek op de markt brengen. En die kans laten ze stuk voor stuk natuurlijk niet schieten. Mocht je wat van alle winnaars willen opsteken, zijn dit de boeken waar je naar moet zoeken...

 • Rutger Bakt
 • Bakbijbel
 • Kinderbakboek
 • Het makkelijke bakboek
 • Het hartige bakboek
 • Masterclass Cakes
 • Koekjesbijbel 
 • Rutger bakt de 100 allerbeste recepten
 • Bakken met Menno
 • Menno's superheroes kookboek
 • Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
 • Heel Holland Bakt met Annemarie
 • Taartbijbel
 • Heel Holland Bakt - Veel lekkers van Anna
 • Heel Holland Bakt Thuis
Deze 10 feiten kende je nog niet over Heel Holland Bakt

Verder zijn ook deze boeken in de HHB-lijn verkrijgbaar:

 • Heel Holland Bakt
 • Heel Holland Bakt mee
 • Heel Holland Bakt Kinderbakboek
 • Heel Holland bakt brood
 • Heel Holland Bakt Appeltaart
 • Heel Holland Bakt mee - seizoen 2019-2020
 • Heel Holland Bakt - Mijn bakboek
 • Heel Holland Bakt - Feest
 • Heel Holland Bakt mee - Feest
 • Heel Holland Bakt Kerst
 • Heel Holland Bakt mee - seizoen 5
 • Het nieuwe grote bakboek Heel Holland Bakt

Dat brengt het totaal nu op 27 boeken en daar blijft het niet bij. Winnares van 2021 Elizabeth is ook druk bezig met haar boek. "Ik mag meeschrijven met het seizoensboek van Heel Holland bakt, dat eind dit jaar uitkomt. Daar komen de technische opdrachten en mijn recepten in. Verder laat ik het nog een beetje op me af komen." Wie weet wat we dus nog kunnen verwachten! 

Wanneer het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt te zien is, is helaas nog niet bekend!