Uma Thurman in Pulp Fiction Poster 1994

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Uma Thurman in Pulp Fiction Poster 1994

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

|
|

Laatste update:

Bij films uit de jaren 90 denk je waarschijnlijk aan hongerige dinosauriërs, vloeibare robots en kungfu Keanu Reeves. En hoewel al deze iconische elementen niet mogen ontbreken in deze lijst, hadden de 90s meer te bieden… Veel meer!

9. Groundhog Day (1993)

Negen jaar na Ghostbusters bundelden regisseur Harold Ramis en Bill Murray opnieuw de krachten voor een onweerstaanbare komedie. In Groundhog Day speelt de cultheld een cynische weerman die naar een afgelegen dorpje wordt gestuurd om een reportage te maken over de feestdag uit de titel. Daar belandt hij in een bizarre tijdslus, waardoor hij iedere ochtend wakker wordt op dezelfde dag. Het briljante idee van deze baanbrekende comedyklassieker werd later gekopieerd in films en series als Happy Death Day, Edge of Tomorrow en Russian Doll.

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

8. The Lion King (1994)

Disney beleefde in de jaren 90 gouden tijden met bioscoophits als Aladdin, Beauty and the Beast en Mulan. Maar geen enkele animatiefilm kwam in de buurt van het succes van The Lion King. Deze kaskraker bracht bijna een miljard dollar in het laatje! En meer dan een kwart eeuw later zijn de avonturen van Simba nog net zo spannend, grappig als meeslepend als toen de film uitkwam. Kortom, dit is Disney op zijn best!

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

7. The Shawshank Redemption (1994)

In het aangrijpende The Shawshank Redemption probeert een bankier (Tim Robbins) te overleven in de gevangenis nadat hij is veroordeeld voor de moord op zijn echtgenote. Daarbij vindt hij troost in zijn vriendschap met de wereldwijze Red (Morgan Freeman). Niet alleen een van de beste films van de 90s, maar ook een van de beste Stephen King-verfilmingen aller tijden! En om te vieren dat The Shawshank Redemption 25 jaar geleden zijn Nederlandse première beleefde, wordt dit tijdloze meesterwerk binnenkort opnieuw in de bioscopen uitgebracht!

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

6. Toy Story (1995)

De digitale revolutie was niet alleen van invloed op blockbusters als Jurassic Park, Terminator 2 en The Matrix. Ook animatiefilms zouden na de 90s nooit meer hetzelfde zijn. Dat bewees Pixar wel met Toy Story! In deze bioscoophit moeten cowboy Woody (Tom Hanks) en astronaut Buzz Lightyear (Tim Allen) hun verschillen opzij zetten om herenigd te worden met hun eigenaar Andy. Niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een even hilarische als hartverwarmende familiefilm die de toon zou zetten voor alle Pixar-films die erna kwamen.

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

5. Jurassic Park (1993)

In deze onverwoestbare avonturenfilm besluit een excentrieke miljardair een pretpark te openen waar gekloonde dinosaurussen de grootste attractie zijn. Wat kan er in hemelsnaam misgaan? Fun fact: in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de meeste shots met de dino’s geen CGI, maar levensgrote met de hand gemaakte replica’s. In totaal verschenen er vier niet onaardige vervolgen op deze kaskraker… en het einde van de reeks is nog lang niet in zicht!

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

4. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Met Titanic leverde James Cameron de ultieme blockbuster van de jaren 90 af. Maar als we moeten kiezen tussen de romance van Leonardo DiCaprio en Kate Winslet of de bromance tussen Arnold Schwarzenegger en Edward Furlong, is de keus natuurlijk snel gemaakt. In dit vervolg op de sciencefictionklassieker uit 1984 keert Arnie terug uit de toekomst… maar zijn missie ziet er deze keer net iets anders uit! Terminator 2: Judgment Day is een adembenemende achtbaanrit vol spectaculaire stunts, explosieve actiescènes en digitale effecten die hun tijd ver, ver vooruit waren.

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

3. Goodfellas (1990)

Met The Godfather leverde Francis Ford Coppola de ultieme maffiafilm af… Totdat Goodfellas uitkwam! In dit waargebeurde misdaaddrama verruilt Martin Scorsese de romantiek rondom de misdaadorganisatie voor rauw realisme. En daarbij zijn Robert de Niro, Ray Liotta en Joe Pesci perfect gecast als gewelddadige gangsters die voor niets en niemand terugdeinzen om hun doel te bereiken. Scorsese en De Niro hadden al menig meesterwerk op hun naam staan, maar dit is de beste film die voortkwam uit hun decennialange samenwerking.

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

2. The Matrix (1999)

De opkomst van digitale effecten in films als Jurassic Park en Terminator 2: Judgment Day zorgde voor een ware revolutie in de bioscopen. The Matrix deed er doodleuk nog een schepje bovenop door te veronderstellen dat onze complete realiteit een computersimulatie is. Dit leverde niet alleen interessante filosofische vraagstukken op, maar ook actiesequenties zoals je ze nog nooit op het witte doek had gezien. Een blockbuster en een breinbreker in één, dus. Nu maar hopen dat we deze zeldzame combinatie ook terugzien in het volgend jaar te verschijnen The Matrix 4!

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

1. Pulp Fiction (1994)

Met zijn droomdebuut Reservoir Dogs had Quentin Tarantino al laten zien dat hij een van de meest getalenteerde regisseurs van de 90s was. Maar na Pulp Fiction kon écht niet meer om hem heen! In deze meesterlijke misdaadfilm volgen we een aantal onderwereldfiguren tijdens een hete dag in Los Angeles, waaronder twee babbelzieke huurmoordenaars, een bokser die op de vlucht is voor de maffia en twee kruimeldieven die besluiten een eetcafé te overvallen. In het Oscarwinnende scenario van Tarantino komen al deze verhaallijnen op ingenieuze wijze bij elkaar. Voeg daarbij een ijzersterke cast (waaronder John Travolta in zijn beste rol), de onvergetelijke dialogen en een swingende soundtrack, en je hebt de beste film van het decennium!

Flashback: de 9 beste jaren 90-films!

Lees verder