• Disney/Pixar

Van Cars 2 tot Soul: Alle Pixar-speelfilms gerankt!

Door Redactie
Woody, Buzz Lightyear en de rest keren terug in Toy Story 4! Dit zijn alle Pixar-films gerankt!

Kiezen tussen Toy Story, Wall-E, Cars... Het is bijna niet te doen... maar we deden het natuurlijk tóch! De ultieme ranking van Pixar-films vind je hier!

Deze week verschijnt de nieuwste Pixar-film Lightyear in de bioscoop. Een mooi moment om nog eens terug te kijken op ruim vijfentwintig jaar Pixar en alle films van de animatiestudio op een rijtje te zetten.

25. Cars 2 (2011)

De eerste Cars was een erg leuke film, en in het vervolg besloot Pixar dat de auto’s op een soort internationaal spionage-avontuur moesten. De hoofdrol was eigenlijk voor Takel (Larry The Cable Guy), maar in Cars 3 kwam hij bijna niet meer voor. Als straf? Een zeldzame misstap van Pixar, maar ook weer geen verschrikking om te kijken.

24. The Good Dinosaur (2015)

Het verhaal van Arlo, de lieve dinosaurus die zich ontfermt over de holenmens is alleszins kijkbaar, maar vooral bedoeld voor kleinere kids. De Pixar-magie zit ‘m juist in het raken van ouders én kinderen. Absoluut geen slechte film, maar minder dan veel anderen. Geen schande als je ziet wat er verder nog in de lijst staat. The Good Dinosaur was wel de eerste Pixar-film die min of meer flopte!

23. A Bug’s Life (1998)

Visueel is A Bug’s Life spectaculair, maar het verhaal van de onhandige mier Flik, die zijn mierennest redt van vraatzuchtige sprinkhanen is een beetje afgezaagd. De film verscheen in hetzelfde jaar als Antz, van DreamWorks. Volgens vuige geruchten liftte oud-Disney-topman Jeffrey Katzenberg, die DreamWorks oprichtte, mee op een idee dat hij vóór zijn vertrek hoorde… Intrige!

22. Cars 3 (2017)

Bliksem McQueen is ingehaald door de moderne techniek en kan de Piston Cup voortaan op z’n buik schrijven. Hij zet zijn ervaring in om de jonge racer Cruz Ramirez te helpen, net als Hudson Hornet hem hielp. Het duurt wel even voor hij dit accepteert; anders zou het een kort filmpje zijn. Prima film!

21. Finding Dory (2016)

Dory was de verstrooide, bijna gehandicapte vriendin van Nemo's pa in Finding Nemo. In het vervolg op deze film zoekt ze haar ouders die ze op jonge leeftijd kwijtraakte… Het probleem is dat ze bijna niets meer van ze weet! Het is leuk om terug te keren naar de onderwaterwereld, maar deze sequel mist de originaliteit van het eerste deel.

20. Monsters University (2013)

Hoe werden Mike en Sully uit Monsters Inc. eigenlijk vrienden? Monsters University laat het zien, en richt zich op de monsters in hun studententijd. De film is enorm grappig, maar het uitgangspunt is iets minder dan in de briljante voorganger. Naast de twee films kwam Disney+ in 2021 ook met een spin-off serie over de monsters in Monsters At Work.

19. Brave (2012)

Merida is één van de dapperste Disney-prinsessen, ook al kunnen we de schotse schone niet altijd even goed verstaan. De film is erg leuk, en biedt verschillende twists ten opzichte van standaard sprookjes. Je moet echter wel van standaard sprookjes houden om ze het best te waarderen.

18. The Incredibles 2 (2018)

De grootste strijd vindt meestal binnen het gezin plaats, ook al bestaat het uit superhelden. The Incredibles 2 verbind het banale met het bevechten van bizarre superschurken, en doet dat met verve. Lees hier waarom deze familie in ons rijtje van de leukste superheldenfamilies hoort!

17. Cars (2006)

Hier begint het verhaal van Bliksem McQueen: de talentvolle jonge racewagen die denkt dat hij het allemaal alleen kan. Gestrand in Radiator Springs maakt hij eindelijk vrienden en stelt hij een vreemd, maar effectief raceteam samen. Het verhaal stelt op zich weinig voor, maar de film is vaak enorm grappig en de races zien er geweldig uit. Voor Pixar óók erg belangrijk door alle speelgoedauto’s die ze kunnen verkopen.

16. Toy Story 4 (2019)

Toy Story 4 is het laatste deel en lijkt qua opzet een beetje op Toy Story 3, waarvan iedereen eigenlijk dacht dat dat het laatste deel was. De film voelt eigenlijk aan als een epiloog, die draait om Woody en zijn enorme verantwoordelijkheidsgevoel. De kleine cowboy ontdekt dat er meer in het leven is als hij zijn oude vriendin Bo Peep onverwacht treft. Een zelfgemaakt speelgoedje van Bonnie bezorgt hem de nodige problemen! Tom Hanks a.k.a. Woody vond de laatste scène van dit deel heel emotioneel en het voelde voor hem als een historisch moment.

15. Luca (2021)

Luca speelt zich af in het zonnige Italië. Zeemonster Luca wil niets liever dan de wereld boven water ontdekken. Ondanks dat zijn ouders hem verbieden boven water te komen, gaat Luca toch aan land. Aangekomen ontmoet hij Alberto, die net als hij een zeemonster is. Samen beleven ze wilde avonturen en moeten ze ervoor zorgen dat hun geheim veilig blijft. Dit is een echte feelgoodfilm over onverwachte vriendschappen en spannende avonturen.

14. Turning Red (2022)

Door alle aandacht voor Lightyear zou je bijna vergeten dat Pixar dit jaar ook kwam met Turning Red. In de film, die rechtstreeks op Disney+ werd gezet, transformeert de jonge Meilin in een grote rode panda wanneer haar emoties de overhand krijgen. Gelukkig kan ze rekenen op haar beste vriendinnen, die haar steunen tijdens deze grote verandering. Turning Red gaat over jonge meisjes die volwassen worden en een korte scène waarin een pak maandverband werd getoond, schoot conservatief Amerika in het verkeerde keelgat. Dat is gelijk de reden waarom deze Pixar-film meer is dan wat geklungel met een schattige panda, het is ook een gedurfd verhaal dat niet vaak genoeg wordt verteld.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

13. Monsters Inc. (2001)

In de wereld van Monsters Inc. zijn kleine kinderen de pisang en levert hun gekrijs energie op voor de monsterwereld. Als een kind per ongeluk met een monster meereist staat de monstersamenleving helemaal op zijn kop! De beste kinderverschrikkers, Mike en Sully moeten het probleem oplossen.

12. Onward (2020)

In Onward maken twee elvenbroers, die verschillen als water en vuur, samen een zoektocht naar een magisch juweel. Met het juweel kunnen ze een spreuk doen, waarmee ze hun overleden vader voor een dag terug kunnen brengen. Deze film wordt na The Good Dinosaur als een van de flops gezien. Vanwege Corona gingen weinig mensen naar de bios en bracht de film weinig op, maar dat betekent niet dat het een misser is. Onward geeft een leuke frisse draai aan het fantasy-genre en het emotionele einde is een flinke tranentrekker.

11. Toy Story 2 (1999)

Elk speelgoed gaat net zo lang mee als dat kinderen het leuk vinden. Als Andy ouder wordt neemt zijn interesse in Woody af, en vraagt hij zich af wat het doel in zijn leven is. Het is bizar filosofisch voor een kinderfilm, en juist dan is Pixar meestal op z’n best!

10. The Incredibles (2004)

Superhelden zijn verboden, nadat ze te veel schade hebben veroorzaakt. Mr. Incredible heeft het er maar moeilijk mee, terwijl hij een kantoorbaantje vervult. Achter de rug van zijn (ook super)gezin begint hij stiekem weer heldendaden te verrichten. Tegen het einde komt de schurk op gruwelijke wijze aan zijn einde; zien we ook niet vaak in Pixar-animatiefilms!

9. Ratatouille (2007)

De rat Remy wordt platgeslagen als hij zijn neus laat zien in een keuken, maar wat houdt hij er van om lekker te koken! Met zijn enorm ontwikkelde smaak helpt hij de klungel Alfredo om een topchef te worden. Misschien weten ze zelfs de genadeloze criticus Anton Ego te verpletteren! Enorm leuke, positieve film.

8. Finding Nemo (2003)

Wanneer de kleine clownvis Nemo verdwijnt, maakt zijn vader een lange zoektocht. Zijn oude heer maakt zich alleen maar zorgen over zijn zoontje met de misvormde vin, maar het blijkt dat Nemo best zijn mannetje staat! Dory, de vergeetachtige vis speelt een geweldige bijrol!

7. Toy Story 3 (2010)

De speelgoedjes van Andy denken bij het grof vuil gezet te worden… Een misverstand, gelukkig, maar Woody en Buzz zitten ineens op een kinderdagverblijf waar er enorm ruw met ze wordt omgegaan! De leider van de speelgoedjes is al lang blij dat de kinderen hém niet molesteren! Met name het einde is geweldig, als de toys een nieuw levensdoel krijgen na het afscheid van hun oude eigenaar.

6. WALL •E (2008) 

De kleine robot Wall-E ruimt in z’n eentje de troep op die de mensheid op aarde heeft achtergelaten. Zonder één woord vertelt de film het verhaal van de hebberige mens die zijn eigen planeet vergalt. Hij belandt in de ruimte nadat hij kennis heeft gemaakt met Eve, en ontdekt dat de mens een luizenleventje leidt aan boord van ruimteschepen. Hier wordt de film iets minder, maar Wall-E bevat menig wijze les!

5. Soul (2020)

In Soul volgen we de muziekleraar Joe Gardner. Joe droomt al jaren van een carrière in een jazzband. Na een succesvolle auditie lijkt hij zijn langverwachte droom te realiseren. Vlak na de auditie krijgt de muzikant een noodlottig ongeval. Wanneer hij in The Great Beyond terechtkomt, een versie van het hiernamaals, weet hij te ontsnappen en komt zo terecht in een wereld tussen leven en dood. Wij vinden Soul een van de beste Pixar-films ooit. Het zoeken naar wat jou gelukkig maakt, de passie in je leven, staat centraal in deze film en wordt heel mooi en duidelijk uitgelegd.

4. Coco (2017)

Liefhebbers van Mexico en muziek kunnen hun hart ophalen aan Coco, waarin een klein jongetje afreist naar het Land Van De Doden. Liefhebbers van steengoede films trouwens ook! Coco werd de succesvolste film in Mexico ooit en net als vele andere Pixar-films won deze film een Oscar voor beste animatiefilm van het jaar.

3. Inside Out (2015)

Hoe verzinnen ze het? In het hoofd van de kleine Riley werken de verschillende emoties samen om het meisje op te laten groeien tot een stabiele persoon. De verdrietige emotie wordt overal buiten gehouden, omdat de anderen vinden dat Riley alleen maar gelukkig moet zijn. Tijdens een verhuizing wordt de hele boel in de war geschopt, waardoor het een traumatische ervaring dreigt worden. Schitterende film over het (soms) moeten accepteren van negatieve emoties.

2. Up (2009)

De beste herinneringen aan Up zitten in het eerste kwartier van de film, waarin we het levensverhaal van de oude Carl voorbij zien komen. Na een flink potje janken door het geniale begin verandert de film in een spannend en lief avontuur, waarin de brompot wordt opgezadeld met een blij kind en hyperactieve hond. Dit is puur genieten!

1. Toy Story (1995)

De allereerste Pixar-speelfilm, die voor een groot deel de toekomst van de animatie inluidde. De jongen Andy ontvangt een blitse Buzz Lightyear-pop, die meteen zijn favo speelgoed wordt. Dat is tegen het verkeerde been van de oude favoriet Woody. Hij probeert Buzz een lesje te leren, maar vermoordt hem bijna! Dit is Pixar op z'n best. Het verhaal is origineel, de personages zien er piekfijn uit, er worden pittige thema's aangesneden en aan het einde wil je hem gelijk nog een keertje kijken.

De nieuwste Pixar-film Lightyear draait vanaf 15 juni in de bioscopen!