De 10 beste Stephen King-films ooit

Pennywise uit Stephen King's It

Stephen King blijft boeien, op papier en op het scherm. Je kan nu bijvoorbeeld de nieuwe verfilming van Firestarter in de bioscoop kijken! Maar hoort hij tot de allerbeste Stephen King-films? Wij zetten onze favorieten op een rij.

10. It (2017)

In It wordt het stadje Derry geplaagd door een eeuwenoud kwaad dat de vorm aanneemt van een sinistere circusclown. Deze vuistdikke roman werd in 1990 al eens bewerkt tot een miniserie voor televisie, en ondanks het waardeloze budget zorgde die versie al voor heel wat nachtmerries. De 2017-film had wel een berg geld en slaagt er des te beter in om ons de stuipen op het lijf te jagen. Niet in de laatste plaats dankzij Bill Skarsgard als misschien wel de beruchtste horrorschurk uit het oeuvre van de horrorkoning.

De 10 beste Stephen King-films ooit

9. Carrie (1976)

De eerste Stephen King-verfilming ooit staat nog altijd te boek als een van de beste. In deze ijzingwekkende horrorfilm neemt een verlegen meisje met telepathische krachten (de voor een Oscar genomineerde Sissy Spacek) op gruwelijke wijze wraak op de pestkoppen die haar vernederden tijdens het schoolbal. Regisseur Brian de Palma (Scarface) is een meester in spanningsopbouw en dat betaalt zich in de huiveringwekkende finale dubbel en dwars uit!

De 10 beste Stephen King-films ooit

8. Cujo (1983)

Een moeder en haar zoontje die met autopech stranden op het platteland, worden belaagd door een doorgedraaide sint-bernard met hondsdolheid. Het puike acteerwerk van Dee Wallace (E.T. the Extraterrestrial) en Danny Pintauro (Who’s the Boss?) in combinatie met de bloeddorstige hond uit de titel, levert een van de meest intense Stephen King-verfilming aller tijden op. De film heeft nog een Nederlands tintje ook: het beklemmende camerawerk is van Jan de Bont (Speed).

De 10 beste Stephen King-films ooit

7. The Dead Zone (1983)

Deze psychologische thriller van horrormeester David Cronenberg (The Fly) is een beetje in vergetelheid geraakt, maar onterecht. Oscar-winnaar Christopher Walken (Pulp Fiction) speelt een van zijn beste rollen ooit als een helderziende leraar die als enige doorheeft dat een ambitieuze politicus op het punt staat de Derde Wereldoorlog in te luiden. Stephen King had naar verluidt liever Bill Murray in de hoofdrol gezien, maar gelukkig kreeg hij z’n zin niet.

De 10 beste Stephen King-films ooit

6. The Mist (2007)

De engste Stephen King-verhalen hebben vaak de minste uitleg nodig. Neem The Mist bijvoorbeeld: een vader en z’n zoontje bezoeken de lokale supermarkt wanneer er een mysterieuze, erwtensoep dikke mist het stadje binnenrolt. Erger nog dan de mist, zijn de gruwelijke monsters die erin rondlopen en mensen aanvallen! Al gauw beginnen de schuilende supermarktbezoekers zich tegen elkaar te keren. Regisseur Frank Darabont breidde The Mist bovendien uit met een extreem naargeestig einde waar Stephen King zelfs van schrok toen hij het zag!

De 10 beste Stephen King-films ooit

5. Stand By Me (1986)

Van de eerste verfilming van Firestarter en Children of the Corn tot It en Pet Sematary: kinderen spelen vaak een belangrijke rol in het werk van Stephen King. In Stand By Me van regisseur Rob Reiner (The Princess Bride) komt zijn talent om geloofwaardige kindpersonages te schrijven het best naar voren. Dit is namelijk geen horrorfilm, maar een ontroerend coming-of-age-drama over een vriendengroep aan het einde van de jaren 50. Naar verluidt is dit Kings favoriete verfilming van zijn werk!

De 10 beste Stephen King-films ooit

4. Misery (1990)

Geen wonder dat Rob Reiner ook Misery mocht regisseren, een van de meest persoonlijke verhalen van Stephen King. In deze psychologische thriller wordt een schrijver na een auto-ongeluk liefdevol verzorgd door een tedere verpleegster… zolang zij haar zin maar krijgt! Wat volgt is een huiveringwekkend kat-en-muis-spel tussen de gewonde schrijver en de geobsedeerde fan. Kathy Bates speelt een geweldige schurkenrol, die geheel terecht werd bekroond met een Oscar.

De 10 beste Stephen King-films ooit

3.The Green Mile (1999)

Vijf jaar na The Shawshank Redemption leverde regisseur Frank Darabont opnieuw een uitstekende Stephen King-verfilming af met The Green Mile. In dit bovennatuurlijke gevangenisdrama ontstaat er een bijzondere band tussen bewaker Paul (Tom Hanks) en een gevangene met een unieke gave (Michael Clarke Duncan). The Green Mile werd in vier categorieën genomineerd voor een Oscar, waaronder beste film en beste bewerkte scenario.

De 10 beste Stephen King-films ooit

2. The Shining (1980)

Ongelooflijk, maar waar: The Shining werd destijds niet genomineerd voor een Oscar, maar wel voor twee Razzie Awards, waaronder voor slechtste regisseur (Stanley Kubrick). Inmiddels weten we gelukkig wel beter: The Shining is een van de meest iconische horrorfilms uit de geschiedenis. Ondanks de onvergetelijke hoofdrol van Jack Nicholson en de meesterlijke regie van Kubrick, is Stephen King trouwens absoluut géén fan. Volgens de horrorkoning zou Kubrick wel erg vrij zijn omgesprongen met zijn roman. King is daarentegen wel te spreken over het vervolg Doctor Sleep.

De 10 beste Stephen King-films ooit

1. The Shawshank Redemption (1994)

In The Shawshank Redemption ontstaat er een hechte vriendschap tussen een voor dubbele moord veroordeelde bankier (Tim Robbins) en de wereldwijze gevangene Red (Morgan Freeman). Dit aangrijpende gevangenisdrama van Frank Darabont (The Walking Dead) was in de bios niet bepaald een kaskraker, maar groeide dankzij de videotheken (voor de jonkies, dat was een soort bakstenen versie van Netflix) alsnog uit tot een regelrechte hit. De voor zeven Oscars genomineerde film voert zelfs de ranglijst aan van beste films op IMDb, en laat daarmee favorieten als The GodfatherThe Dark Knight en Pulp Fiction achter zich!

De 10 beste Stephen King-films ooit

Meer griezelen? Firestarter draait nu in de bioscoop! Blijf je liever thuis Netflixen? Dit zijn de beste horrors die je nu kan streamen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.