Doctor Sleep Review – Heeft The Shining een vervolg nodig?

Doctor Sleep

The Shining is nog steeds een van de engste Stephen King-verfilmingen en nu, bijna 40 jaar later, is er een vervolg uit. Doctor Sleep gaat over de volwassen Danny Torrance, gespeeld door Ewan McGregor. Kan hij Jack Nicholson overtreffen of is deze nieuwe horror The Shining niet waard?

Als verfilming van het boek dat Stephen King schreef als vervolg op The Shining zit Doctor Sleep een beetje klem. Het is geen geheim dat King de film die Stanley Kubrick van het eerste boek maakte haatte, maar het was wel een dikke hit en inmiddels een onverwoestbare klassieker. Slikt Stephen King dan toch zijn trots in? Nou, een beetje…

Doctor Sleep Review – Heeft The Shining een vervolg nodig?

Volwassen Danny Torrance

Doctor Sleep is een half sequel op de Kubrick-film, half pure King-verfilming. De zoon van de doorgedraaide man uit die film (Ewan McGregor) is nu volwassen en functioneert amper. Via zijn telepathische krachten komt hij in contact met een meisje dat nog veel sterkere gaven heeft. Een stel figuren die eeuwig leven halen uit het opslurpen van de krachten van anderen met deze gave, heeft het op haar gemunt. Dat klinkt spannend maar helaas valt het een beetje tegen in de praktijk. Hier zijn trouwens 7 dingen die je sowieso moet weten voor je Doctor Sleep gaat kijken.

Meisje met superkrachten

Het meisje is zo krachtig, dat nergens het gevoel ontstaat dat ze echt in gevaar is en dat gaat ten koste van de spanning. Boeiend blijft Doctor Sleep dan ook vooral dankzij de kordate regie en de prachtige vormgeving. Ben je na It: Chapter Two en Doctor Sleep nog niet klaar met Stephen King? Er komen nog veel meer verfilmingen aan van de horrorschrijver!

Conclusie

The Shining-fans halen zeker hun plezier uit Doctor Sleep, maar de nagelbijtende spanning van de jaren ’80 horror wordt nergens gehaald. Visueel is de film gelukkig meer dan de moeite waard. The Shining had geen vervolg nodig, maar we zijn toch blij dat Doctor Sleep er nu is!

Doctor Sleep Review – Heeft The Shining een vervolg nodig?