7 dingen die je moet weten voordat je Doctor Sleep gaat kijken

Door Robin Heerkens
Ewan McGregor in Doctor Sleep

Stephen King-fans kunnen vanaf vandaag eindelijk hun hart ophalen: boekverfilming Doctor Sleep, hét vervolg op The Shining, draait vanaf vandaag in de bios. Hoog tijd voor een opfrisser – óók voor niet-Stephen King-fans.

1. Stephen King

The Shining (1977) en Doctor Sleep (2013) zijn allebei meesterlijke boeken van de even zo meesterlijke horrorschrijver Stephen King. Zoals velen al zullen weten, was de koning zelf minder blij met de verfilming van The Shining (1980). Stanley Kubricks geniale horrorfilm vergaarde wel een cultstatus. King heeft al laten weten dat hij Doctor Sleep, de verfilming die The Haunting of Hill House-regisseur Mike Flanagan voor zijn rekening nam, wél tof vindt. Net als de filmcritici: ook die zijn lovend.

2. Het verhaal

Net als de filmversie van The Shining, zal ook de Doctor Sleep-verfilming veel elementen veranderen, weglaten én uiteraard ook nieuwe dingen toevoegen. Maar globaal weten we al waar ‘ie over gaat. En dan beginnen we uiteraard met Dan Torrance.

3. Dan Torrance

7 dingen die je moet weten voordat je Doctor Sleep gaat kijken

‘Danny’ – het driewielerjochie uit The Shining – is een stukkie ouder geworden! Ewan McGregor speelt nu een volwassen versie van Dan Torrance, het zoontje van de doorgedraaide Jack (Jack Nicholson) en Wendy (Shelley Duvall).

4. Krachten

De mysterieuze, paranormale gaven die Danny bezit, noemde King ‘The Shine’. In Doctor Sleep gebruikt hij die krachten op een positieve manier – al zijn de geesten nooit ver weg. Hij begeleidt terminale patiënten in een hospice en kan ze middels zijn gave ‘rustiger’ maken. Vandaar krijgt hij die nickname: Dr. Sleep. Zijn huiveringwekkende verleden vol horror (dat hem nog steeds achtervolgt) zorgde ervoor dat Danny een alcoholverslaving ontwikkelde. Erg stabiel is ‘ie dus ook weer niet.

5. De slechteriken

7 dingen die je moet weten voordat je Doctor Sleep gaat kijken

De grote bad guys in Doctor Sleep zijn een stelletje engnekken bij elkaar. Het gaat om de True Knot, een groep meedogenloze jagers. Deze ‘vampiers’ willen ten koste van alles jong blijven. Kids die ook The Shining (ook wel ‘The Shine’) hebben zien ze als een lekkere prooi. Hun grote leider is Rose the Hat (foto hierboven), gespeeld door Rebecca Ferguson. Danny schiet de jonge Abra – die een uitmuntende Shining-power in zich heeft – te hulp wanneer hij merkt dat de True Knot achter haar aanzit.

6. The Overlook Hotel

Het is geen geheim dat we weer terugkeren naar één van de meest iconische filmlocaties ever: The Overlook Hotel! De marketing rond Doctor Sleep stipte dat maar al te graag aan, maar hoeveel tijd we gaan doorbrengen in het vervloekte hotel blijft nog een verrassing. Maar zeg nu eerlijk: dit is toch héél tof!

7. Bekende gezichten

7 dingen die je moet weten voordat je Doctor Sleep gaat kijken

Wie keren er terug uit The Shining? Naast Danny zie je ook hotelmedewerker én mede-shine’er Dick Hallorann terug (nu gespeeld door Carl Lumbly, foto hierboven). Maar euh.. die ging toch dood in The Shining? Inderdaad, maar zoals Doctor Sleep-lezers weten, speelt deze man nog een belangrijke rol in Danny’s leven. En, last but not least: actrice Alex Essoe kruipt in de huid van Danny’s moeder Wendy. Shelley Duvall is te oud om die rol weer op te pakken.