De 8 meest corrupte agenten uit films en series

Veronica Superguide logo
De 8 meest corrupte agenten uit films en series

De 8 meest corrupte agenten uit films en series

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Politieagenten stellen dagelijks hun leven in de waagschaal, zonder hier rijk mee te worden! Deze agenten uit films en series wilden óók een beetje lekker leven, dus gooiden alle regels overboord!

We leren dat we altijd op de politie kunnen rekenen, en vaak is dat ook zo, maar déze smeerlappen helpen je hooguit van de regen in de drup!

8. Line of Duty

The Caddy

De anticorruptie-eenheid AC-12 uit Line of Duty draait overuren! De eenheid onderzoekt andere politie-eenheden op misstanden, maar wordt zélf ook onderzocht vanwege geruchten over een criminele infiltrant. Matthew Cottan (Craig Parkinson) is één van de rechercheurs die de politie onderzoekt, maar stiekem speelt hij informatie door aan criminelen, onder de codenaam The Caddy.

Cottan valt lange tijd niet echt op, omdat hij zelf ook wel eens fouten maakt, maar in het derde seizoen van Line of Duty valt het doek voor de infiltrant, als hij wordt doodgeschoten. De erfenis van zijn verraad is enorm: zijn verklaringen wijzen op een veel diepere corruptie die een grote rol speelt in de latere seizoenen van deze geweldige politieserie.

7. The Wire

De hele politie!

The Wire wordt gezien als één van de beste series ooit, en dat komt mede door de realistische wijze waarop het korps en zijn medewerkers worden neergezet. Baltimore is een arme stad met een enorme drugsproblematiek en de politie heeft simpelweg het geld en de tijd niet om écht iets te veranderen.

De (meeste) agenten in The Wire proberen wel het verschil te maken, maar omdat de problemen zó groot zijn lopen ze soms de kantjes ervan af, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Er wordt een container gevonden met dode lichamen erin? De politie probeert het af te schuiven op de douane, zodat het korps niet verantwoordelijk wordt voor tientallen onopgeloste moorden. De zoon van een commissaris wordt steeds in prestigieuze eenheden geplaatst zodat zijn pa geen gezichtsverlies lijdt, maar ondertussen maakt hij er telkens een bende van.

Omdat iedereen op kleine (en grote) manieren zijn verantwoordelijkheden ontloopt (niet per se omdat ze het willen, maar omdat dit gedrag beloond wordt door het systeem) blíjft de politie doormodderen terwijl de criminelen heersen over de straten van Baltimore.

6. Bad Lieutenant

The Lieutenant

Harvey Keitel speelt in Bad Lieutenant een politieagent uit de hel! Hij gebruikt alle drugs die hij in beslag neemt en gokt als een bezetene met gestolen geld. Mooie meiden kunnen hun boetes weggooien als de agent even naar hun borsten mag kijken terwijl hij zichzelf 'helpt'. De film draait om ranzigheid en geweld, maar Harvey Keitel tilt ‘m eigenhandig naar een hoger niveau.

Als hij hoort dat een nonnetje verkracht is, zweert hij de daders op te pakken (de agent is een walgelijk figuur, maar zelfs híj heeft een soort erecode). Hopelijk scoort hij zo nog wat bonuspunten bij Onze Lieve Heer! Uiteindelijk beseft hij dat hij zelf niet meer te redden is, en laat hij de daders vrijuit gaan, waarna hij wordt neergeschoten door een bookmaker.

Bad Lieutenant kreeg in 2009 een ‘vervolg’ (hoewel de film op zichzelf staat) met Nicolas Cage als junkie-politieagent.

5. Training Day

Alonzo Harris

Denzel Washingtons rechercheur Alonzo Harris maakt van corruptie een heuse kunstvorm! Harris belooft drugscriminelen niet te arresteren als ze hem een deel van hun winst geven, en daarmee is de agent indirect zélf een enorme druglord in Los Angeles.

Harris denkt dat hij zó machtig is dat hij overal mee wegkomt, maar als hij een Russische gangster vermoordt zit de maffia achter hem aan. Dan ontdekt hij dat de inwoners van LA hem liever kwijt zijn dan rijk: zodra ze niet meer bang voor hem hoeven te zijn laten ze hem vallen als een baksteen!

4. L.A. Confidential

Dudley Smith

De politie van Los Angeles probeert in L.A. Confidential een paar bizarre moorden op te lossen die met elkaar verbonden lijken te zijn. Rechercheurs Vincennes (Kevin Spacey), Exley (Guy Pearce) en White (Russell Crowe) pikken kleine aanwijzingen op dat er véél meer aan de hand is en starten stiekem een tweede onderzoek.

Heftig spoiler alert: in L.A. Confidential blijkt de chef van de agenten de maestro achter de moordzaken te zitten! Captain Dudley Smith (James Cromwell) is van plan om het drugsimperium van de overleden gangster Mickey Cohen zélf over te nemen. De moorden zijn alleen maar gepleegd om een paar eerlijke politieagenten (die Smith in de smiezen hadden) in de val te lokken. Juist omdat de ware mastermind zo lang verborgen blijft is de impact enorm!

3. The Departed

Eh… wie niet?

Leonardo DiCaprio en Matt Damon spelen undercoveragenten die beiden infiltreren in de Ierse maffia van Boston. Wat bijna niemand weet is dat Sullivan (Damon) al jarenlang is voorbereid om juist de politie te infiltreren door maffiabaas Frank Costello (Jack Nicholson). Billy Costigan (DiCaprio) is juist afkomstig uit een misdaadfamilie, maar wil als agent het juiste ding doen.

De twee agenten spelen een levensgevaarlijk kat- en muisspel met elkaar. Om te kunnen overleven in de criminele onderwereld moeten ze slim opereren, en verraden ze om de haverklap zowel de politie als de gangsters! De gangsters en politie zijn vaak óók totaal onbetrouwbaar: The Departed is een soort Toren van Babel die van corruptie en leugens aan elkaar hangt.

2. The Shield

Strike Team

Als je Denzel Washington al een ondeugend ventje vond, dan kun je je lol op met de serie The Shield. Net als Training Day speelt deze misdaadserie in Los Angeles, waar een speciale antidrugseenheid er een gigantische bende van maakt. Het Strike Team, onder leiding van Vic Mackey (Michael Chiklis), is een criminele bende op zich!

Mackey voert een terreurbewind op de straten van Los Angeles, maar het politiekorps houdt hem de hand boven het hoofd omdat hij tóch geweldige resultaten behaalt. Zijn collega’s in het Strike Team drukken ook vel geld en drugs achterover: mede omdat ze zelfs als de dóód zijn voor hun chef. Dit gaat lange tijd goed (of slecht!) totdat de leden van de eenheid bang worden dat hun collega’s elkaar willen verlinken om hun straf te ontlopen.

1. Internal Affairs

Dennis Peck

Alonzo Harris is in Training Day een bijzonder corrupte agent, maar Richard Gere spant in Internal Affairs de kroon. Zijn personage Dennis Peck werkt officieel voor de politie, maar in de praktijk werkt iedereen op het bureau voor hém! De womanizer verleidt bijna álle vrouwen van zijn collega’s, slaat andere agenten op hun muil als ze vragen hoe hij toch zo rijk is, is een enorme racist én klust bij als huurmoordenaar! Tegelijkertijd vangt hij af en toe ook een crimineel kopstuk, dus is Peck een enorm invloedrijk figuur op het bureau.

Raymond Avilla (Andy Garcia) wil wel eens weten hoe Peck de alimentatie betaalt van zijn drie(!) ex-vrouwen, maar Peck stelt alles in het werk om deze bemoeial af te schudden. Daarbij kijkt hij niet op een moord meer of minder.

Lees verder