Dit zijn de 7 aller-, allerbeste films van Denzel Washington

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit zijn de 7 aller-, allerbeste films van Denzel Washington

Dit zijn de 7 aller-, allerbeste films van Denzel Washington

|
|

Laatste update:

The Equalizer II draait vanaf vandaag in de bioscoop! Hoog tijd dus om de balans op te maken. Kan de film zich meten aan Denzel Washingtons beste werk?

7. Flight

Flight zou aan de ‘dertien in het dozijn’-kant van het filmspectrum vallen als Denzel de alcoholische, doorgesnoven piloot Whip Whitaker niet zo verdomd goed had neergezet. Gebreken daar gelaten is de film een mooie karakterstudie van een problematische adrenalinejunk. En daarmee verdient Flight een plek op ons lijstje.

6. American Gangster

Zeven jaar na zijn laatste Oscarnominatie was het weer raak. Dit keer voor American Gangster, de sublieme crime-epos van Ridley Scott over Frank Lucas. Denzel schommelt met de beroepscrimineel tussen gewetenloosheid en breekbaarheid. En juist dat maakt de film zo goed.

5. Fences

Na een afleveringtje Grey’s Anatomy te hebben geregisseerd kreeg Denzel in 2016 de regiedrang weer te pakken. Al snel volgde een film: Fences. Het was een favoriet bij de Oscars. Geen visuele poespas en geen overbodige CGI, maar gewoon retestrak acteerwerk. Het is geen makkelijke film, maar de geduldige kijker wordt dubbel en dwars beloont. 

4. Inside Man

Washington weet Spike Lee’s energie hier makkelijk te evenaren. De regie is solide, maar het is wederom het spel van de acteur in dit zinderende gijzelingsdrama dat alles naar een hoger niveau tilt. Tel daar mooie rollen voor Clive Owen, Christopher Plummer en Willem Dafoe bij op en je hebt een thriller waar je u tegen zegt. 

3. Training Day

Training Day is misschien niet perfect, maar Denzel is dat wel. Moraal grijs gebied was al geen onbekend terrein voor de Amerikaan, maar niemand had hem ooit zo’n schurk zien spelen. Het pakte allemaal bijzonder goed voor ‘m uit. Met de rol van Alonzo verzilverde hij zijn Oscar voor beste acteur. En terecht. 

2. Philadelphia

Philadelphia staat ons in het geheugen gegrift door de iconische rol van Tom Hanks. Maar Washingtons advocaat is minstens zo gedenkwaardig. De twee voelen elkaar ontzettend goed aan, wat samen met het hartverscheurende verhaal resulteert in een prachtige film.

1. Malcolm X

Spike Lee’s en Denzels meest beroemde en briljante samenwerking tot nu toe. In 1992 schetste het duo dit enerverende portret van Malcolm X. Een rol die Washington op het lijf was geschreven. Hij wist de controversiële leider van The Nation of Islam bijna onlosmakelijk te emuleren en het resultaat is een fantastische, genuanceerde film.

Lees verder