Bad m*th*rf*ck*rs: De 13 coolste personages uit Tarantino-films (en de 3 sufste)

Door Redactie
Once Upon A Time in Hollywood Brad Pitt Cliff Booth

Met Once Upon A Time in Hollywood is het Tarantino-universum weer een paar ontzettend gave personages rijker. Maar wie waren de allercoolste karakters in zijn tien films tot nu toe? Superguide kijkt terug.

12 - Kurt Russell als Bounty Hunter John Ruth in The Hateful Eight

De eerste samenwerking tussen Tarantino en 80s-ikoon Kurt Russel begon in 2007 ongelukkig met het tegenvallende Death Proof, maar met deze stoere hoofdrol werd dat even rechtgezet. 

Bad m*th*rf*ck*rs: De 13 coolste personages uit Tarantino-films (en de 3 sufste)

11 - Ving Rhames als Marsellus Wallace in Pulp Fiction

Ook al is Marcellus Wallace vooral berucht door de manier waarop Samuel L. Jackson over hem spreekt, als de grote gangsterbaas zelf in beeld komt weten we meteen dat dit een dude is waar je niet mee moet spotten. Zijn aankondiging van de wraak die hij op zijn aanrander gaat nemen werd één van de bekendste quotes uit de film: “I'm-a get medieval on your ass”.

10 - Jamie Foxx als Django in Django Unchained

Als Tarantino een rol speciaal voor jou schrijft, de titelrol van zijn nieuwste film nog wel, en je wijst deze vervolgens af omdat je de rol niet groot genoeg vindt, dan ben je best wel een ontzettende eikel. Zelfs als je toevallig Will Smith heet. Nadat de Frisse Prins voor de eer bedankte moest Tarantino dus op zoek naar een nieuwe hoofdrolspeler omdat Big Willy de hoofdrol nog niet big genoeg vond. Zo kwam hij uit bij Jamie Foxx. En die greep deze buitenkans met beide teugels beet!

9 - Christoph Waltz als Dr. King Schultz in Django Unchained

Op zich had Will Smith een punt dat hij niet Django maar King Schultz de échte hoofdrol van Django Unchained vond. Toch weerhield dit het Oscarcomité er niet van om de Oostenrijker te nomineren voor Beste Mannelijke Bijrol. Na zijn rol als Hans Landa in Inglourious Basterds won Waltz opnieuw. Niet alleen is hij de enige acteur die ooit een Oscar gewonnen heeft voor een rol in een Tarantino-film, hij heeft er meteen twee!

8 - Brad Pitt als Luitenant Aldo Raine in Inglourious Basterds

Aldo Raine’s speech naar zijn manschappen toe was meteen klassiek vanaf de eerste dag dat de Inglourious Basterds-trailer uitkwam. Toen de daadwerkelijke film in première ging was het een beetje een teleurstelling om te zien dat Brad en zijn Basterds eigenlijk alleen bijrollen vervullen aan het begin en einde van de film, en dat de film eigenlijk om Mélanie Laurents Shosanna Dreyfuss draait. Maar in die paar scènes die hij heeft laat Brad zich van zijn beste kant zien.

7 - Harvey Keitel als Mr. White in Reservoir Dogs

Voordat Tarantino met succes de carrière van John Travolta uit het slop haalde deed hij hetzelfde voor Harvey Keitel. Deze haast vergeten ster uit de jaren 70 was bereid om mee te doen aan deze low budget produktie, en deze beslissing blies zijn acteerloopbaan nieuw leven in. In een geweldige gangsterfilm vol sterk spelende jonge honden steekt deze ouwe rot er met kop en schouders bovenuit in zijn rol als Mr. White. Twee jaar later had hij ook een geweldig rolletje als Mr. Wolf in Pulp Fiction, dat net te kort was om een plek in deze lijst te krijgen.

6 - Uma Thurman als Mia Wallace in Pulp Fiction

Net als bij Marsellus Wallace zelf hebben we als kijker al hoge verwachtingen gekregen van Marsellus’ vriendin Mia voordat we haar hebben gezien. Maar als het eenmaal zover is en Uma Thurman haar intrede doet in het Tarainto-universum (met een close-up van haar blote voeten, hoe kan het ook anders in een film van deze filmmaker met een feet-fetish?), dan lost zij deze verwachtingen dubbel en dwars in. Mia vertelt Vincent dat ze te zien zou zijn geweest in de serie Fox Force Five. Helaas is die er nooit gekomen, maar de nieuwe Jessica Chastain-film 355 klinkt erg afgekeken van deze serie!

5 - John Travolta als Vincent Vega in Pulp Fiction

Nadat John Travolta enigszins was afgezakt en hij alleen nog scoorde met sequels op Look Who's Talking kwam Tarantino de carrière van de uitgerangeerde acteur nieuw leven inblazen met deze toprol als de slome gangster Vincent Vega. De regisseur had ook nog een plan dat deze bolle crimineel een broer zou blijken te zijn van Victor Vega uit Reservoir Dogs, beter bekend als Mr. Blonde. Er zouden zelfs plannen geweest zijn voor een Vega Brothers-prequelfilm! Deze Team Up tussen Travolta en Michael Madsen is er echter nooit van gekomen. Misschien maar goed ook, want zouden de slome Vincent en de sadistische Victor wel zo'n goede combinatie zijn op het witte doek?

4 - Christoph Waltz als Kolonel Hans Landa in Inglourious Basterds

Ook al is deze Nazi Hunter de grote schurk van de film, toch steelt Christoph Waltz hier de show met deze Oscarwinnende performance. En dan te bedenken dat Tarantino aanvankelijk een grote naam voor de rol van deze Nazi-kolonel wilde?! QT zou zelfs Leonardo DiCaprio in gedachten hebben gehad. Totdat de regisseur besefte dat hij iemand nodig had die vloeiend Engels, Duits en Frans kon, en ook nog een aardig woordje Italiaans sprak. Doei Leo! Zo kwam QT uiteindelijk uit bij deze toen nog volslagen onbekende Oostenrijker, die met deze rol in één klap een wereldster werd.

3 - Uma Thurman als The Bride in Kill Bill

Uma Thurmans The Bride is niet alleen één van de stoerste actievrouwen ooit, ze is gewoon één van de allerruigste actiepersonages aller tijden. Nadat ze in Volume 1 alles en iedereen in de pan hakt in een ongekend bloedbad gaat ze in Volume 2 in westernstijl verder met haar speurtocht naar Bill, en in dit genre blijkt ze al net zo meedogenloos goed.

2 - Brad Pitt als Cliff Booth in Once Upon A Time... In Hollywood

Once Upon A Time... In Hollywood is misschien niet de allerbeste Tarantino, het is nog steeds een topfilm die we nu al tot de hoogtepunten van het filmjaar mogen rekenen. En OUATIH gaf ons ook één van de allerstoerste Tarantino-personages in de vorm van Brad Pitts stuntman Cliff Booth. Toch is niet alles tof aan Cliff. In de film wordt immers gefluisterd dat hij zijn vrouw vermoord zou hebben. Wij verwijzen deze roddel naar het rijk der Hollywoodfabelen, want zoiets zou zijn coole dude toch nooit doen?!

1 - Samuel L. Jackson als Jules Winnfield in Pulp Fiction

Wie hadden we anders op deze eerste plaats kunnen zetten? En nee dat is echt niet alleen omdat dit artikel nou toevallig geschreven is door een redacteur die ook zo heet (ook al werd Jules sinds Pulp Fiction in één keer een coole naam). In een filmuniversum dat druk bevolkt is met Bad Motherfuckers is The Man from Inglewood gewoon The Baddest of them all.

En het blijft verdomme een schandaal dat Samuel L. Jackson geen Oscar won voor zijn rol als Jules Winnfield. Daar baalde hij ook zelf van tijdens de uitreiking: waar de meeste acteurs schaapachtig lachen als ze bij de Academy Awards achter het net vissen, viel bij de uitreiking van 1995 duidelijk te zien hoe er bij Sam een “Shit” uitkwam toen hij hoorde dat Martin Landau met zijn Oscar aan de haal ging, zoals hier op 01:13 te zien is.

De 3 sufste personages:

Zelfs Tarantino komt wel eens met personages die we het liefst achter het behang willen plakken (Death Proof zit er vol mee). Hierbij de drie ergste:

3 -  Jennifer Jason Leigh als Daisy Domergue in The Hateful Eight

Tarantino wordt nog wel eens verweten dat hij misogyn zou zijn, en vooral met The Hateful Eight kreeg hij nogal wat kritiek te verduren dat de film te vrouwonvriendelijk zou zijn. Jennifer Jason Leighs personage Daisy Domergue wordt namelijk meerdere malen genadeloos afgerost door Bounty Hunter John Ruth. Dankzij het script van Tarantino en het sterke spel van Jason Leigh is Daisy echter zo ontzettend irritant dat je elke keer weer een “Net goed, pak aan!” maar met moeite kan onderdrukken als ze wéér een knal in het gezicht krijgt.

Bad m*th*rf*ck*rs: De 13 coolste personages uit Tarantino-films (en de 3 sufste)

2 -  Tracie Thoms als Kim in Death Proof

Eigenlijk zit Death Proof vol met saaie en irritante personages, maar deze schreeuwlelijk is wel het allerergste. Is het personage als een parodie bedoeld? Zo ja, dan is ze in elk geval niet grappig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we zowel voor als na Death Proof weinig meer van Tracy Thoms hebben gehoord.

1 - Maria de Medeiros als Fabienne in Pulp Fiction

Zelfs de meest perfecte film heeft wel een onvolkomenheid, en in het geval van Pulp Fiction is dat het rolletje van deze Portugese actrice. Zij speelt het vriendje van de door Bruce Willis gespeelde bokser Butch, en haar aandeel in de film bestaat vooral uit wat monotoon gezeur over haar buikje. Wat Tarantino dan ook met dit personage van plan was, het is het enige wat niet werkt in deze verder vrijwel volmaakte film.

Bad m*th*rf*ck*rs: De 13 coolste personages uit Tarantino-films (en de 3 sufste)