Deze acteurs zeiden ‘nee’ tegen de rol en hebben nóg spijt

Door Redactie
Deze acteurs zeiden ‘nee’ tegen de rol en hebben nóg spijt

Iedereen heeft weleens ‘nee bedankt’ gezegd tegen iets wat achteraf best wel cool bleek te zijn. Jammer, volgende keer beter. Maar deze acteurs moeten toch wel een nachtje in hun kussen hebben gehuild van spijt. Want oh, wat waren de films waar ze in hadden kunnen spelen succesvol. Maar ze bedankten voor de eer! Au.

De koning van verkeerde keuzes: Burt Reynolds (RIP)

Oh Burtie, Burtie… Deze acteur was gevraagd om na Sean Connery James Bond te spelen. Maar Reynolds twijfelde, zou hij? Moest hij nou wel… Hij is Amerikaans en hij dacht dat het publiek een Amerikaanse 007 niet zouden accepteren. Achteraf gezien had hij dikke spijt: ‘It was a stupid thing to say, I could've done it and I could've done it well’. Hij kan hierin handjes schudden met Hugh Jackman trouwens, die was ook gevraagd en wilde niet. Maar daar bleef het niet bij voor de koning van de verkeerde inschatting. Reynolds zei ook nee tegen de rol van Han Solo in Star Wars. Ook daarvan gaf hij achteraf toe dat hij dat tóch niet had moeten doen. Joh! En denk je nu ‘sowee, twee keer raak!’ We hebben er nog een voor je: hij was gevraagd voor Pretty Woman, maar bedankte voor de eer en gaf het stokje aan Richard Gere. Check zijn reactie in het interview hierover:

Christina Applegate wilde niet weer het blondje zijn

Legally Blonde, de verrassend leuke comedy met Reese Witherspoon, zou er heel anders uit kunnen hebben gezien. Niet Witherspoon, maar Christina Applegate was de first pick voor de rol. Applegate was bekend vanwege het razend populaire Married… with Children. Daarin speelde ze een dom blondje, en dat was precies het probleem. Applegate schatte in dat het voor haar carrière niet al te best was om zich wederom te laten typecasten als leeghoofd. Behalve dat Elle Woods, het personage, alles behalve een dom blondje is. Toch was ze bang in herhaling te vallen. Later gaf ze toe dat haar beslissing niet de handigste was: ‘What a stupid move that was, right?’

Brokeback Mountain, de heren die bedankten

Tsja, je moet wel met je blote bips in een tent met een andere mannelijke acteur, maar kom op: de film van Ang Lee was een enorm succes. Het script bestond al jaren, maar niemand wilde zijn vingers er aan branden. Als ze in de VS iets lastig vinden dan is het wel een heteroman die een homoseksuele man moet spelen. Oeh… Straks vinden je fans het verwarrend, of word je alleen nog maar getypecast als gillende Broadway balletdanser met AIDS. Heath Ledger en Jake Gyllenhaal dachten ‘tof script’, deden wat minder puriteins en dat betaalde zich uit. Ze werden overladen met lof voor hun acteerprestaties in deze grandioos mooie film Brokeback Mountain. Wie bedankten er voor een rol in de film? Praktisch iedereen, met als kopstukken: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Matt Damon, Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg en Ryan Phillippe. Jammer mannen! Mooie kans aan je voorbij laten gaan. 

Molly Ringwald zag niet zoveel potentieel in Pretty Woman

Deze actrice ken je misschien niet (al doet ze nog best wel wat) maar ze was toch mooi gecast voor Pretty Woman. Je weet wel, die film waarvan Burt Reynolds ook al dacht dat het niet de moeite waard zou zijn. Molly Ringwald was in die tijd erg populair en de makers wilden haar graag voor de film. Tsja, de rol in Pretty Woman ging naar Julia Roberts en de film werd een klassieker voor een hele generatie. Molly moet toch spijt hebben gehad.

Julia Roberts kon er ook wat van

Nu heeft Roberts misschien op het goede moment ja gezegd tegen Pretty Woman, maar dat betekent niet dat de grote American Sweetheart het altijd bij het juiste eind heeft. Drie jaar na Pretty Woman kreeg ze een rol aangeboden als Annie Reed. ‘Sleepless in Seattle stond er op het script. Leek haar niks. Meg Ryan zei ‘thank you very much!’ en ging er met de buit vandoor. 

Sean Connery had ‘YOU SHALL NOT PASS!’ kunnen roepen

Sean Connery werd gevraagd om de tovenaar Gandalf te spelen, maar hij snapte niks van de potentie van Tolkiens boek, of van de film. ‘I never understood it,’ zei hij in een interview, ‘I read the book. I read the script. I saw the movie. I still don't understand it.’ En het is niet zo dat Connery het script van Lord of the Rings in de bus kreeg, het eens doorbladerde op een zondagmiddag, en toen dacht ‘neuh’. De producenten hebben alles uit de kast getrokken om hem aan boord te krijgen. Wat dacht je van $10 miljoen per film -keer drie dus(!)- plus 15% van de box office opbrengsten van de trilogie? We zeggen het niet vaak, maar Sean: you dumb pancake! We verwachten niet dat hij ook voor de serie van Lord of the Rings is gevraagd. 

En nog een paar om het af te leren

Voor de leuk: Jack Nickolson wilde de rol van Godfather niet. En Michelle Pfeiffer vond Silence of the Lambs te disturbing. Maar laten we wel wezen: veel van de grote films waren misschien ook wel een stuk minder iconisch geworden met de originele acteurkeuze. Wat was Pretty Woman zonder Julia Roberts en Richard Gere? En Silence of the Lambs zonder Jodie Foster? Precies.