Idris Elba

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Idris Elba

De fijnste rollen van Idris Elba tot nu toe

|
|

Laatste update:

Idris Elba schittert als superschurk in Fast & Furious: Hobbs and Shaw en dat is zeker niet zijn eerste toprol! De Britse baas, die schijnbaar nog steeds in de running is om de nieuwe James Bond te spelen, heeft al heel wat goede films en series op z'n naam staan. We blikken terug op de mooiste rollen van Idris Elba!

Idris Elba als Nelson Mandela

5 - Nelson Mandela in Long Walk to Freedom

[Gedeelde vijfde plaats]

Omdat een Top Zes zo raar staat en omdat deze rol hem een Golden Globe-nominatie opleverde nemen we deze nog net wél mee als een gedeelde vijfde plek. Met lichte tegenzin, want laten we eerlijk zijn: ook al was Idris steengoed in deze film, hij lijkt voor geen meter op de legendarische Zuid-Afrikaanse politicus. Elba is gewoon veel te badass voor de rol van deze wereldberoemde vredesstichter. What's next? Jason Statham in een biopic over Paus Johannes Paulus de Tweede? Precies. Vandaar dat deze nog maar net in het rijtje staat.

Heimdall Thor

5 - Heimdall in Thor, Thor: The Dark World en Thor: Ragnarok

[Gedeelde vijfde plaats]

Ook al duikt Heimdall in de Thor-films steeds maar eventjes op, toch is het een belangrijke rol. De poortwachter van Asgard is voor Thor zijn rots in de branding, die hem te hulp schiet als de Dondergod het zelf niet meer redt. Met zijn stoïcijnse blik en imposante uitstraling was de rol geknipt voor Elba. Goed gecast door Kenneth Branagh.

4 - Stacker Pentecost in Pacific Rim

Natuurlijk is Pacific Rim vooral die film waarin robots zo hoog als flatgebouwen het opnemen tegen al net zo reusachtige monsters, toch mocht ook de rol van Jaegers-aanvoerder Stacker Pentecost er wezen. Al was het alleen maar omdat hij met zijn “Cancelling the apocalypse”-toespraak de meest heldhaftige film-monoloog weggaf sinds Russel Crowe’s “Fear not for you are already there”-speech uit Gladiator.

Luther

3 - Luther in Luther

Detective-series zijn er zoveel, maar Luther is uniek in zijn soort. Dat komt dan wel vooral door het charisma van de acteur die hem speelt. Vier seizoenen op rij scoorde Idris een Emmy nominatie voor Beste Acteur. Bij de Golden Globes werd hij ook vier keer genomineerd, en voor het derde seizoen won hij. Inmiddels staat het vijfde seizoen ook op Netflix dus je weet wat je komend weekend moet doen.

Idris Elba

2 - De Commandant in Beasts of No Nation

Met lichte tegenzin moeten we Elba's rol als genadeloze Afrikaanse Warlord toch deze hoge tweede plek toekennen. Beasts of No Nation is namelijk bepaald geen pretje om te kijken. Dit keiharde verhaal over kindsoldaatjes en hun meedogenloze dictator hakt er immers zo hard in dat je er onwel van zou kunnen worden. Toch maakt Idris diepe indruk, wat hem een Golden Globe-nominatie voor Beste Bijrol opleverde.

Idris Elba The Wire

1 - Stringer Bell in The Wire

Natuurlijk staat Stringer Bell uit het veelgeprezen The Wire op de eerste plaats in deze lijst. De ijs-en ijskoude Amerikaanse gangsterbaas was de doorbraakrol van de stoere Brit (die zijn Engelse accent keurig maskeerde), en tot op heden heeft hij deze rol nog niet weten te overtreffen. Ook de opbouw van het personage is mooi gedaan: aanvankelijk lijkt Avon Barksdale (Wood Harris) de grote baas waar alles om draait, maar stukje bij beetje krijg je als kijker in de gaten dat het Stringer Bell is die de touwtjes in handen heeft.

Idris Elba Stringer Bell

Deze koude kikker kan zich zo meten met Don Corleone of Scarface als het gaat om legendarische gangsters. In een interview met Playboy vertelde Elba een paar jaar geleden dat hij nog nooit een heel seizoen van The Wire heeft gezien, omdat hij er niet goed tegen kan naar zichzelf te kijken. Idris toch, je weet niet wat je mist man!

Lees verder