Kijktip: The Wire is jarig!

Veronica Superguide logo
Kijktip: The Wire is jarig!

Kijktip: The Wire is jarig!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Dit weekend is het 16 jaar geleden dat The Wire voor het eerst te zien was op tv. De baanbrekende misdaadserie wordt al jaren in één adem genoemd met Breaking Bad en Game of Thrones als één van de beste én meest verslavende tv-series ooit. Als je om wat voor reden dan ook nog nooit vijftig uur vrij hebt weten te maken om deze serie te kijken geven we je nog maar eens vijf redenen waarom je dat toch echt moet doen.

1. Idris Elba op zijn allerbest als Stringer Bell

Bij de beste gangsterrollen ooit denkt iedereen aan Robert de Niro en Marlon Brando’s Godfathers of aan Al Pacino’s Scarface. Maar Idris Elba als Stringer Bell hoort zeker in dit rijtje thuis! Idris is natuurlijk hartstikke stoer in Luther en als Heimdall in de Thor-films, maar zijn rol als deze ijskoude berekende gangsterbaas is tot op heden onovertroffen. Vooral de laatste afleveringen van seizoen drie behoren door Elba’s glansrol tot de beste tv doe je ooit gezien hebt.

2. Omar, de Robin Hood uit The ‘Hood

Ook al speelt Idris Elba dan de gangsterrol van zijn leven, daarmee is dit niet automatisch het meest coole personage in The Wire. Want dat is toch echt een gelijkspel tussen Stringer Bell en Omar Little, de Robin Hood uit de ‘Hood. Ook al begint Michael K. Williams zowat de nieuwe Sean Bean te worden (als hij in een film opduikt kun je er tegenwoordig vergif op innemen dat hij de aftiteling niet haalt), het succes begon voor hem met deze toprol als een ghetto-struikrover met een aparte erecode. Omar was ook het favoriete Wire-personage van de allerberoemdste Wire-fan: president Barack Obama!

3. Een piepjonge Michael B. Jordan

Michael B. Jordan is sinds een paar jaar een rijzende ster in Hollywood. Onlangs was hij te zien als schurk Erik Killmonger in the Black Panther, en dit najaar keert hij weer terug als Apollo Creed junior in Creed II. Ook al is hij nu uitgegroeid tot een beer van een vent, zijn eerste grote rol was als veertienjarig hummeltje in The Wire. Hij speelde het naïeve drugskoeriertje Wallace, een rol die veel Wire-kijkers nog jarenlang bijgebleven is.

4. Elk seizoen is anders

Waar veel tv-series in vervolgseizoenen vaak meer van hetzelfde presenteren, of de boel gewoon net zo lang proberen te rekken tot ze het zelf ook niet meer weten, deed The Wire het compleet anders. Elk seizoen belicht een anders aspect van de misdaad in Baltimore, waardoor je als kijker steeds meer te weten komt. Het eerste seizoen gaat over de drugsdealers en in het tweede seizoen zien we hoe via de havenarbeiders alle smokkelwaar het land in en uitgaat. In het derde seizoen blijkt dat op het stadhuis louche politici machtsspelletjes spelen met de strijd tegen de misdaad. In het vierde seizoen verplaatst The Wire zich naar de scholen om te kijken wat opgroeien in een criminele buurt voor de kinderen betekent, en in het vijfde en laatste seizoen wordt gekeken naar hoe de nieuwsredactie van de grootste lokale krant schrijft over de strijd tegen de misdaad.

5. Tal van memorabele personages

Naast Stringer, Omar en Wallace zit The Wire stampvol met personages. Dominic West als de schuinsmarcherende zuipende detective McNulty, Wendell Pierce als de gortdroge Bunk, Lawrence Gilliard Jr. als de dealer met wroeging D'Angelo Barksdale, Lance Reddick als Luitenant Daniels (een soort Captain Holt uit Brooklyn Nine-nine, maar dan serieus) Clarke Peters als de miskende detective Lester Freamon, Sandra Sohn als stoere agente Kima Greggs en Andre Royo als de streetwise junk Bubbles. De lijst is lang. Gaat dat zien!

Lees verder