6 redenen waarom Idris Elba’s rechercheur Luther de beste tv-agent ooit is

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
6 redenen waarom Idris Elba’s rechercheur Luther de beste tv-agent ooit is

6 redenen waarom Idris Elba’s rechercheur Luther de beste tv-agent ooit is

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Het vijfde seizoen van Luther staat vanaf 31 maart eindelijk op Netflix. Hoog tijd om je precies uit te leggen wat Idris Elba’s agent John Luther nu eigenlijk zo geweldig maakt!

1. Hij gaat over de grens

De eerste scène van seizoen 1 zette meteen genadeloos de toon van Luther neer: snoeihard en op (soms over) het randje. Pedofiel en seriemoordenaar Henry Madsen die letterlijk aan de rand van de afgrond hing en John die ‘m vervolgens zonder blikken of blozen te pletter liet vallen. Fuck niet met John. Later zou Mr. Luther bewijzen dat hij nog véél vaker over het randje gaat, bijvoorbeeld door felle intimidatie en knoeien met politiebewijs. Ja: hij gaat zeker over de grens van wat ‘goed’ is. Gelukkig maar.

2. Hij is een gentleman

Oké, hij is keihard en bloedserieus, maar John heeft ook een erg liefdevolle kant. Hoewel het weleens knalde tijdens zijn huwelijk met Zoe - de twee gingen natuurlijk met een reden uit elkaar – behandelt hij vrouwen als een gentleman. Dit zag je pas echt goed toen hij eigenlijk zijn leven en carrière op het spel zette om prostitué Jenny Jones te redden van de porno-industrie. Hij nam haar op een gegeven moment zelfs in huis en werkte ondertussen voor haar in en in slechte bazin Baba om Jenny vrij te krijgen.

3. Zijn relatie met Alice

Zeg je John, dan zeg je Alice. Mevrouw Morgan is knettergek, draait haar hand niet om voor een moord hier en daar en is het meest geslepen personage van de serie. Deze psychopaat ontwikkelt in de loop van de seizoenen een innige vriendschap met John. Ze is eigenlijk de enige persoon`(naast Ripley misschien) die hij echt vertrouwt. Daarnaast hangt er ook altijd zo’n heerlijke will they, won’t they-sfeertje boven deze relatie. Is het echt vriendschap of is het iets meer dan dat? De onverklaarbare chemie is hét hoogtepunt van de show.

4. Zijn onvoorspelbaarheid

Luther laat precies zien hoe de wereld van een speciaal agent nogal een grijs gebied is. Wanneer doe je het goed? Wanneer ga je te ver? Hier komt nog bij dat John soms onberekenbaar is. Als kijker krijg je ook niet altijd hoogte van wie John nu eigenlijk is of hoe hij ergens over denkt. Deze man is destructief, worstelt met heel veel begrijpelijke mentale issues en schiet nogal eens uit zijn slof. Dit maakt hem geweldig onvoorspelbaar en onderscheidt hem van allerlei andere, veel suffere tv-detectives met saaie morele kompassen.

5. Hij is een genie

De oorzaak van zijn onvoorspelbaarheid zit ‘m ook in het feit dat John enorm slim is. Bijna letterlijk een genie. Zijn briljante brein zit dat passievolle temperament soms ook in de weg. Maar geen DCI-agent die zo slim is en zóveel zaken oplost. Luther legt verbindingen die anderen niet eens zien. Een tikkeltje arrogant misschien, maar zijn intellect heeft enorm veel levens gered.

6. Zijn stijl

Oké, misschien gaan we hier een beetje ver, maar toch: check die kleding. Luther ziet er altijd erg strak en slick uit in zijn pakken en die grijze wollen jas? Dat is hét Luther-icoon geworden. Britse media kunnen geen genoeg krijgen van de Trench Coat. Het geeft maar weer eens aan wat voor een charismatische man Idris Elba eigenlijk is.

Lees verder