Het Hek van de Dam: een raar zomer-programma op tv

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Het Hek van de Dam: een raar zomer-programma op tv
TV

De 7 raarste komkommerprogramma’s

|
|

Laatste update:

In de zomer kijken veel minder mensen tv, en tv-makers willen natuurkijk óók met vakantie. De zomer wordt dus volgepropt met films, herhalingen én spotgoedkope programma’s waarvan zenders weten dat ze tóch niet worden bekeken. Dit zijn een paar hoogte- en dieptepunten!

In de komkommertijd is het nieuws minder spannend, televisieprogramma’s saai, omdat we toch massaal op het strand liggen. Programma’s als B&B Vol Liefde, die vermakelijk zijn én met aandacht gemaakt worden, zijn een zeldzame uitzondering. In tegenstelling tot deze komkommercrap! 

1. Mijn Man Kan Niet Dansen

Help, mijn Man is Klusser! leverde door de jaren heen geweldige televisie op, zowel in positieve als negatieve zin. Huwelijken die op het nippertje gered werden, lekkende gasleidingen, kinderen die tussen de stroomdraden zaten te spelen: John Williams kwam het allemaal tegen.

In 2008 hielp Humberto Tan vrouwen met een ander enorm probleem: mannen die niet konden… dansen. Ze durfden niet, hadden de motoriek van een bezopen paard of vonden dansen gewoon stom. Hier was een interventie nodig!

Mijn Man kan niet Dansen flopte behoorlijk hard (er werden slechts drie afleveringen uitgezonden). Tegenwoordig had dit rare format trouwens bést aan kunnen slaan, maar in 2008 vond bijna niemand deze stakkers zonder ritmegevoel interessant.

2. De Hit Kwis

Kees Tol en Romy Monteiro leken in 2020 wel tijdreizigers. Het duo presenteerde een oubollige muziekquiz die zó uit de jaren 70 afkomstig leek. Toch was het écht 2020…

Tol en Monteiro stonden de halve aflevering hysterisch te dansen, en het spelletje zelf kwam hierdoor nogal infantiel over. Het is heel moeilijk om een ‘feel good’-muziekquiz te verpesten, maar het is AVROTROS toch gelukt. Een hele prestatie, maar niet eentje waar je echt trots op kunt zijn.

3. GTST Classics

Het is enorm moeilijk om een populaire soap te vervangen tijdens de zomerstop. Tóch bleef RTL het jarenlang proberen: grotendeels tevergeefs. Het idee van GTST Classics (eigenlijk gewoon stokoude afleveringen van de soap, die worden gepresenteerd door de acteurs) is op zich niet slecht. 

Het werkt op de nostalgische gevoelens van fans van het eerste uur, en nieuwe kijkers zien mogelijk voor het eerst belangrijke momenten uit hun favo serie. In de praktijk was het toch opgewarmde prak, hoewel sommige afleveringen nog best goed bekeken werden.

4. Het Hek van de Dam

Tv-kenners weten: BN’ers kun je bijna álles laten doen. Voor een paar euro breken ze hun nek op een torenhoge duikplank, gaan ze naar hun eigen begrafenis of verbrijzelen ze hun knie tijdens het skiën. Ze komen zelfs… opdraven om in duo’s schapen te drijven als amateurherders.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

5. Wie doet de Afwas?

In Wie doet de Afwas bleven deelnemers een week lang eten bij een mysterieuze BN’er, die elke dag wat lekkers klaarmaakte. De kandidaten kregen af en toe een hint en mochten de woning van de BN’er een beetje verkennen. Als ze uiteindelijk de identiteit van de BN’er goed hadden geraden kregen ze een paar honderd euro én… hoefden ze niet af te wassen.

Het hele programma klinkt nogal stompzinnig, maar tóch was het een paar jaar geleden een behoorlijke zomerhit!

6. Ik Kom bij je Eten

Een andere zomerhit was Ik Kom Bij je eten, waarin BN’ers langsgingen bij collega’s of onbekende Nederlanders. Samen stonden ze een beetje te koken of barbecueën, en voerden ze gesprekken met elkaar. 

Het was een beetje televisie in de tweede versnelling, maar Ik kom bij je Eten werd tóch een verrassende zomerhit.

7. GTST Quiz

Carlo Boszhard is momenteel één van de grootste sterren van RTL4. Hij scoort hit na hit, dankzij programma’s als The Masked Singer, I Can See your Voice, Married at First Sight én Make up your Mind. In de jaren 90 presenteerde hij al eens de Goede Tijden, Slechte Tijden Quiz en in 2014 deed hij het nóg een keer in de zomerstop van ’s Neerlands langstlopende soap.

Hoewel GTST op dat moment (nog) goed bekeken werd, ging het vanaf 2015 mis met de soap. Tv-kijkers liepen ook niet warm voor Carlo en Ruud Feltkamp die beruchte scènes uit GTST naspeelden…

Lang leve de loze zomer-tv!

We gaan de warme zomermaanden weer in, en voorlopig lijkt het nieuwe seizoen B&B Vol Liefde weer één van de spaarzame hoogtepunten. Wil je meer rare shows om je te verbazen? Check dan zeker deze bizarre programma's uit het buitenland!

 

Lees verder