The Handmaid's Tale seizoen 5: Alles dat je moet weten

Door Alie Sierkstra
The Handmaid's Tale  Elisabeth Moss June Osborne Offred Ofjoseph

Om je op de hoogte te houden van het laatste nieuws rondom The Handmaid's Tale seizoen 5 schreven we dit fijne overzichtje. Van releasedatum tot plot, we vertellen je alles dat je moet weten over het vijfde seizoen van The Handmaid's Tale.

The Handmaid's Tale seizoen 5 releasedate

Het vierde seizoen is inmiddels al een tijdje afgelopen en de fans van The Handmaid's Tale zaten al een tijd met goed nieuws: de serie is verlengd met een vijfde seizoen. Dat werd al in december 2020 bekendgemaakt, vijf maanden vóórdat seizoen vier zelfs maar afgetrapt werd! De cast kreeg de eer om seizoen vijf aan te aankondigen. Hoe ze dat deden, zie je in onderstaande video.

Er is een officiële releasedate bekend gemaakt: seizoen 5 van The Handmaid's Tale is vanaf 15 september op Videoland te zien. Vanaf 14 september komt het seizoen uit in de VS.

Dankbare maker

Maker Bruce Miller liet THR weten dat ze erg dankbaar zijn dat de serie terugkeert voor een vijfde seizoen: "We zijn blij dat we deze verhalen kunnen blijven vertellen, met onze ongelooflijke cast en crew." Hij bedankte ook trouwe fans van de serie voor hun steun.

Plot van The Handmaid's Tale seizoen 5

Pas op: de volgende alinea’s bevatten spoilers voor seizoen vier van The Handmaid’s Tale. Moet je nog beginnen aan dat seizoen? Scroll dan even door en lees vooral dit overzicht met alles dat je moet weten over seizoen vier.

June wordt geconfronteerd met consequenties voor het vermoorden van commandant Waterford terwijl ze worstelt om haar identiteit en doel opnieuw te definiëren. De weduwe Serena probeert haar profiel in Toronto te vergroten terwijl de invloed van Gilead Canada binnendringt. Commandant Lawrence werkt samen met Aunt Lydia terwijl hij probeert Gilead te hervormen en aan de macht te komen. June, Luke en Moira vechten op afstand tegen Gilead terwijl ze hun missie voortzetten om Hannah te redden en te herenigen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Terugkerende castleden en nieuwe gezichten

In seizoen vier zagen we hoe een aantal Handmaids noodlottig aan hun einde kwamen… Zij werden tijdens een ontsnappingspoging aangereden door een trein. We zullen deze vrouwen daarom niet terugzien in seizoen vijf. Het was even spannend of Janine (Madeline Brewer) het einde van het seizoen zou halen, maar dat is haar gelukt! Of ze er blij mee moet zijn is een tweede...

Miller had eerder laten weten dat hij niet van plan was de cast in te krimpen, dus wordt het tijd om alle bekende gezichten weer te verwelkomen: Alexis Bledel (Emily), Ann Dowd (Aunt Lydia), O.T. Fagbenle (Luke), Max Minghella (Nick), Bradley Whitford (Commander Lawrence) en Amanda Brugel (Rita) keren allemaal terug.

The Handmaid's Tale ontvangst en reacties van fans

The Handmaid’s Tale is door de jaren heen overladen met prijzen. En dat is volgens ons niet meer dan terecht: de serie staat de laatste jaren consequent in onze lijstjes van de beste series. Ook fans krijgen er geen genoeg van – zeker niet sinds June aan haar wraakmissie is begonnen om heel Gilead met de grond gelijk te maken! Het vierde seizoen wordt wel iets minder hoog aangeslagen dan de eerdere reeksen, dus hopelijk wordt het enorm hoge niveau van voorgaande jaren weer bereikt vanaf seizoen 5.

The Handmaid's Tale seizoen 5 geruchten en speculatie

Anders dan eerder werd gedacht, is seizoen vijf misschien toch niet het laatste seizoen. Miller twijfelt nog. Voor de coronapandemie had hij een duidelijke visie, maar nu wil hij zijn eerdere ideeën “opnieuw beoordelen” (via THR): “Ik heb het gevoel dat we een soort kantelpunt bereiken, maar of dat het einde is of niet, ik weet het niet. Het voelt als een goed moment om opnieuw te beoordelen wat ik dacht, omdat de wereld in de serie verder geopend is en omdat de echte wereld zoveel is veranderd." Ook heeft hij aangegeven dat zolang Moss door wil gaan, hij ook aan boord blijft.

Jonathan Helman, hoofd van Scripted Original van Hulu, schermde recent door dat er in ieder geval achter de schermen nog geen beslissing is genomen. "We willen de serie op een zo organische mogelijke manier laten eindigen en zijn constant in gesprek met de makers. We hebben helaas nog geen antwoord, maar verwachten deze wel in de komende maanden te kunnen geven." Lees er hier meer over

Daarnaast wordt er steeds vaker gesproken over een spin-off! Deze spin-off zou dan gebaseerd worden op Margaret Atwood haar vervolgroman The Testaments. Dit boek speelt zich 15 jaar na de gebeurtenissen van zijn voorganger af. En de gesprekken hierover zijn in volle gang. "We willen de wereld van The Testaments op een organische manier introduceren. Het begin van The Testaments en het einde van The Handmaid's Tale zijn dus verbonden", aldus Helman.

Met het grote succes van de serie sluiten we echter niets uit. Wie weet gaat men wel gewoon 10 seizoenen door. Wij zouden daar in ieder geval niet rouwig om zijn!

Seizoen vier van The Handmaid’s Tale is nu te zien op Videoland. Welke series op de streamingdienst nog meer de moeite waard zijn, vertellen we je in dit overzicht. Ook houden we je maandelijks op de hoogte van nieuwe content op Videoland.