Waarom raakte Eleven haar krachten kwijt in Stranger Things?

Stranger Things Eleven Millie Bobby Brown

Aan het einde van seizoen drie van Stranger Things bleek Eleven haar krachten kwijtgeraakt te zijn! Hoe kon dat gebeuren en wat betekent het voor seizoen vier van de Netflix-serie? Wij zochten het voor je uit!

Wat gebeurde er ook alweer in seizoen 3?

Het derde seizoen van Stranger Things speelde zich af in de zomer van 1985. De jonge helden werden geconfronteerd met een nieuwe bedreiging uit het geheimzinnige Upside Down. Daarbij ontdekken ze ook dat de Russen druk experimenteren, recht onder het nieuwe winkelcentrum, de Starcourt Mall! Het seizoen eindigt met een dramatische conclusie: de ogenschijnlijke dood van Jim Hopper, en het verlies van Eleven haar krachten…

De Mind Flayer weet Eleven te verwonden

In dit artikel kijken we hoe Eleven haar krachten verloor in Stranger Things. Daarvoor moeten we terug naar de zevende aflevering van het derde seizoen, waarin Eleven en de rest van de jonge helden vechten met de Mind Flayer. Dit monster weet Eleven te verwonden aan haar been. Ze lijkt in eerste instantie oké, maar niets blijkt minder waar… Eenmaal aangekomen in de Starcourt Mall blijkt haar wond te bewegen! Een stukje van de Mind Flayer heeft zich in haar been genesteld. Eleven gebruikt haar krachten om de Mind Flayer te verwijderen… En dat is ook meteen de laatste keer dat ze in staat is om haar krachten te gebruiken!

Hoe kan Eleven haar krachten verloren zijn?

Eleven lijkt haar krachten dus te verliezen op het moment dat ze het achtergebleven stukje van de Mind Flayer uit haar been trekt. Aangezien dat behoorlijk wat van haar krachten vraagt, zou je nog kunnen denken dat ze simpelweg uitgeput is… Maar uiteindelijk blijkt dat Eleven haar krachten drie maanden later nog steeds niet terug heeft! Hoe kan dat?

Steelt de Mind Flayer haar krachten?

Het lijkt aannemelijk dat de Mind Flayer Elevens krachten op de een of andere manier geabsorbeerd heeft. We weten immers al dat de Mind Flayer in staat is om het lichaam van zijn gastheer of -vrouw te controleren. En alhoewel de Mind Flayer natuurlijk niet direct controle kreeg over Elevens lichaam, is het heel goed mogelijk dat hij wel haar krachten wist te absorberen. En dat zou betekenen dat haar krachten na het sluiten van de tweede poort inmiddels gevangen zitten in het Upside Down!

Een alternatieve verklaring?

Hoe logisch bovenstaande verklaring ook is, we sluiten toch ook niet uit dat het verlies van Elevens krachten toch te maken heeft met oververmoeidheid. Of nou ja, beter gezegd: met trauma of shock. De kinderen hebben immers weer behoorlijk wat meegemaakt! Dat is overigens een bekend fenomeen in veel superheldenfilms en -series. Het verlies van superkrachten geeft de held de kans om te leren problemen op een andere manier aan te pakken. Gelukkig vindt hij of zij vervolgens eigenlijk altijd zijn krachten terug. Wat heet: meestal blijkt de held alleen maar sterker te zijn geworden!

Superguide Podcast: Bankplakkers

Wat betekent dat voor seizoen vier?

Hoe het ook zij, het feit dat Eleven haar krachten kwijt is, heeft grote implicaties voor seizoen vier. Ze kan nu immers niet langer mensen lokaliseren. Op die manier wist ze in seizoen één Will te vinden in de Upside Down, ontdekte ze in seizoen twee dat Hopper en Mike in gevaar waren, en achterhaalde ze in seizoen drie het lot van Billy. Vanwege de mysterieuze omstandigheden rond Hoppers verdwijning is het niet meer dan logisch dat Eleven ook hem zou willen zoeken. Het verlies van haar krachten betekent echter dat ze hem niet simpelweg even kan lokaliseren (via Reddit)!

Krijgt Eleven haar krachten terug?

Mike lijkt zeker te weten dat Eleven haar krachten terug zal krijgen, zo stelt hij haar in ieder geval gerust aan het einde van seizoen drie. Wij denken echter dat de makers van Stranger Things Eleven een poosje zonder zullen laten zitten. In een interview met Entertainment Weekly zei Matt Duffer namelijk dat ze het verhaal meer open willen gooien: “Niet per se wat betreft schaal of special effects, maar wel wat betreft verhaallijnen in gebieden buiten Hawkins." Mogelijk zien we de cast dus afreizen naar Rusland, waar Hopper gevangen wordt gehouden en aan het werk wordt gezet in de ijzige kou van een goelag!

Stranger Things seizoen 4 had eigenlijk al online moeten staan, maar door vertragingen door het coronavirus werd de deadline helaas niet gehaald. Op het moment is de precieze releasedate van dit engste seizoen ooit nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk keren de jonge helden dit jaar nog terug.

Meer lezen over Stranger Things? We vertelden je eerder al wat de cast allemaal uitspookt in lockdown én met wie zij het thuis gezellig maken!