Stranger Things, The Upside Down

Veronica Superguide logo
Stranger Things, The Upside Down

Waar is The Upside down uit Stranger Things?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De makers van Stranger Things houden hun fans al drie seizoenen in hun greep met talloze mysteries, waaronder die van The Upside Down. Deze alternatieve dimensie infiltreert in het slaperige stadje in Hawkins en bedreigt de toekomst van alle personages uit de show. Maar waarom en waar is het eigenlijk? 

Al vanaf het eerste seizoen Stranger Things is The Upside Down een waar fenomeen. Het lijkt op de aarde, met vergelijkbare oriëntatiepunten en een vergelijkbaar uiterlijk, maar denk maar niet dat je hier veilig bent!

Claustrofobisch 

Ondanks dat de locaties tussen de 'echte' wereld en die van The Upside Down hier en daar overeenkomsten hebben (zoals het Byers-huis, de arcade en Hawkins Middle School) is er in deze alternatieve dimensie geen mens of dier te bekennen. Oké, op de Demo-Dogs, Demogorgon, The Upside Down-zombies en die vreemde wortels na dan. Maar een normale 'human being' zou het niet lang volhouden in deze wereld vol angstaanjagendheden. De vraag is dan ook: wil je hier überhaupt rondlopen? Over alles ligt een laagje duisternis en er zweven as en sporen van iets in de lucht wat het geheel een claustrofobisch gevoel heeft. Tja, dat voelt niet echt als een warm bad.

Waar is The Upside down uit Stranger Things?

Op basis van een ontwerp

Gelukkig missen wij dan ook de paranormale krachten van Eleven of het bekende Shadow Monster in ons om een verbinding te maken tussen beide werelden. Nu zullen we je ook maar meteen geruststellen: het is namelijk ook gewoon onmogelijk om deze wereld te bezoeken: de wereld is namelijk fictief!

Net als de Demogorgon is The Upside Down ontworpen door Aaron Sims Creative. In het eerste ontwerp was er nog sprake van tijdsveranderingen tussen The Upside Down en de realiteit (dan was het aan de ene kant nacht en aan de andere kant overdag) maar uiteindelijk is er toch gekozen voor een ontwerp dat in veel van onze nachtmerries nog eens voorbijkomt.

Donderdag 3 december: de virtuele Superguide pubquiz!

Inspiratiebron

De makers van Stranger Things hebben zich laten inspireren door de Poolse Schilder Zdzislaw Beksinski, wiens werken vaak werden afgebeeld als 'een buitenaardse, helse wereld, omgeven door een dunne laag van iets dat we niet helemaal kunnen onderscheiden'. Dit kleine laagje die over de serie heen is gelegd, zorgt er niet alleen voor dat kijkers het onderscheid beter kunnen maken tussen beide werelden. Het geeft het geheel ook gewoon een 'dood' gevoel. En dat past wel bij het hele plaatje dat we inmiddels van de serie hebben.

Waar is The Upside down uit Stranger Things?

Opnamelocaties

Wie dan toch in de buurt wil komen van de Stranger Things-wereld en misschien wel een klein kansje wil wagen om The Upside Down te betreden, zal toch echt moeten afreizen naar Atlanta. Of als je geluk hebt naar... Litouwen! Speciaal voor het vierde seizoen reisden de cast- en crewleden af naar een Litouwse gevangenis waar ook delen van de succesvolle HBO-serie Chernobyl zijn opgenomen. Waar die gevangenis precies staat, is voor ons even een raadsel, dus waag het eerst maar eens op Atlanta. Op deze precieze kaart zie je waar je moet wezen. 

Waar is The Upside down uit Stranger Things?

Dichtbij je favoriete serie

Iets dichter bij huis vind je The Upside Down in Amsterdam (van de enige echte Anna Nooshin), maar buiten de naam en vormgeving is er toch echt weinig dat ons aan de serie doet denken. Wat dacht je anders van The Upside Down-beleving terwijl je een zogenoemde 'Op z'n kopper-Whopper' eet van Burger King of The Stranger Things Drive In? Voor de meeste activiteiten moet je ook even een vliegticket kopen naar Amerika, maar hé als dat het enige is om nog dichter bij je favoriete serie te komen? Dan heb je dat er vast wel voor over.

Stranger Things zie je nu op Netflix.

Lees verder