The Lord of the Rings

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Lord of the Rings

Waarom háát de familie Tolkien de LOTR-films?

|
|

Laatste update:

De The Lord of the Rings-trilogie is een echte moderne klassieker. Toch heeft de familie van wijlen J.R.R. Tolkien een grafhekel aan de avonturen van Frodo, Aragorn, Gandalf en de rest! Of niet? Hoe zit dat nou precies?

The Lord of The Rings wordt gezien als het meesterwerk van fantasyschrijver J.R.R. Tolkien. The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King waren enorm invloedrijk, en vormde de inspiratie voor talloze fantasyverhalen.

De filmtrilogie pakte het verhaal van The Lord of the Rings groots aan. Kosten noch moeite werden gespaard om de wereld van Tolkien tot leven te wekken. Natuurlijk werd er geknipt in het verhaal, dat ongeveer 1000 pagina’s beslaat. Zijpaadjes werden verwijderd, de hoofdstukken over dwergengrammatica en elfenliederen gelukkig ook. Toch blijft er nog bijna twaalf uur aan spannende verhalen over: op het gebied van boekverfilmingen is The Lord of the Rings écht een prachtig voorbeeld van hoe het moet.

We hebben een podcast met kijktips!

Maar waarom haten de Tolkiens de films dan?

Tolkiens zoon Christopher (die begin 2020 overleed) kon de verfilmingen van Peter Jackson niet uitstáán. Volgens hem gaan de films totaal voorbij aan wat de boeken zo interessant maakt. “Ze hebben de boeken kapotgemaakt en er een actiefilm voor tieners van gemaakt!” Zelfs vóór The Fellowship of the Ring verscheen riep Christopher al dat de boeken helemaal niet geschikt waren om te verfilmen.

Christopher, de jongste zoon van J.R.R, werkte mee aan de boeken van zijn vader, en nadat zijn pa stierf werd hij verantwoordelijk voor de nalatenschap van de schrijver. Dit nam hij heel serieus! Christopher onterfde bijna zijn eigen zoon Simon, toen hij aangaf best zin te hebben in de The Lord of the Rings-films. Nadat Christopher zijn zoon jarenlang negeerde, kwam het uiteindelijk weer goed, maar… wow!

Christopher Tolkien was dus écht een gezellige man, en hij benaderde de verhalen van zijn vader enorm rechtlijnig. Volgens Christopher waren de The Lord of the Rings-boeken het échte verhaal, en is de nalatenschap van zijn vader door de films, action-figures en videogames helemaal veranderd: “Ik kan er niet naar kijken.”

En de andere Tolkiens?

Die… vinden de films best gaaf, en hopen dat kijkers erdoor geïnteresseerd raken in de boeken van hun grootvader. Het was vooral Christopher Tolkien die de nalatenschap van zijn vader (en zichzelf!) op agressieve manier probeerde te beschermen. Logisch, natuurlijk, maar toch doet het ons een beetje aan iets denken. We weten niet meer precies wat.

In 2008 wilde Christopher zelfs een rechter inschakelen om Peter te Jackson te verbieden om een film over The Hobbit te maken. Volgens Tolkien was New Line Cinema niet eerlijk geweest over de opbrengst van de eerdere films, en wilde hij geld zien vóór Jackson aan het werk mocht. Deze rechtszaak liep (helaas) op niets uit. In 2017 verliet Christopher Tolkien de Tolkien Society, en nam zijn zoon Simon de zaak over. Niet lang daarna werd een deal gesloten met Amazon, om een The Lord of the Rings-serie te maken voor 1 miljard.

De tijd dat de familie van J.R.R. Tolkien actief vecht tegen films is dus zeker voorbij, maar Christophers legendarische haat voor films zullen we nooit meer vergeten…

Lees verder